Κορωνοϊός: Χωρίς Βρετανούς τουρίστες η Πορτογαλία, το Αλγκάρβε παλεύει να επιβιώσει | Alla-Dalon Epirus Magazine
Ιωάννινα

Κορωνοϊός: Χωρίς Βρετανούς τουρίστες η Πορτογαλία, το Αλγκάρβε παλεύει να επιβιώσει

Κορωνοϊός: Χωρίς Βρετανούς τουρίστες η Πορτογαλία, το Αλγκάρβε παλεύει να επιβιώσει

Στη σχεδόν άδεια παμπ του στο Αλγκάρβε στη νότια Πορτογαλία, ο Σάμιουελ Τίλεϊ είναι εξοργισμένος που οι κανονισμοί για την πανδημία του κορωνοϊού στη γενέτειρά του Βρετανία κρατούν μακριά τους τουρίστες, θέτοντας σε κίνδυνο μια ήδη ζοφερή θερινή περίοδο.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Βιλαμούρα, που συνήθως είναι γεμάτη με τουρίστες αυτή την εποχή του χρόνου, είναι ήσυχη με αποτέλεσμα το προσωπικό στην παμπ O'Neills του Τίλεϊ να μην έχει πολλά να κάνει από το να συζητά για την απόφαση της Βρετανίας να αφήσει την Πορτογαλία εκτός της λίστας των 50 και πλέον χωρών που είναι ασφαλείς για ταξίδια χωρίς περιορισμούς.

«Είναι πολύ σοκαριστικό. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει λογική σε αυτό», δήλωσε, παρακολουθώντας μήπως κάποιος διψασμένος πελάτης μπει στο μαγαζί . «Υπάρχουν υπέροχοι άνθρωποι εδώ στο Αλγκάρβε και σε όλη την περιοχή και νιώθω ότι αυτή η απόφαση από τη πραγματικά τους πλήττει».

Η Πορτογαλία αρχικά κέρδισε επαίνους για τη γρήγορη απάντησή της στην πανδημία και η επίμονη καταγραφή αρκετών εκατοντάδων νέων κρουσμάτων την ημέρα εντός και γύρω από τη Λισαβόνα τους τελευταίους δύο μήνες ανησύχησαν τις αρχές στη χώρα και το εξωτερικό, οδηγώντας τη Βρετανία και άλλα ευρωπαϊκά κράτη στο να επιβάλουν περιορισμούς στα ταξίδια από το νοτιοευρωπαϊκό κράτος.

Πέρυσι, η Πορτογαλία υποδέχθηκε περίπου 2 εκατ. Βρετανούς, με 64% εξ αυτών να πηγαίνουν στο ηλιόλουστο Αλγκάρβε, που είναι γνωστό για τις αμμουδιές του και τα γήπεδα γκολφ. Έως σήμερα το 2020, μόνο 92.000 Βρετανοί έχουν επισκεφθεί την περιοχή.

Οι ξαπλώστρες είναι άδειες και οι σερβιτόροι στέκονται μόνοι τους έξω από εστιατόρια, κρατώντας στα χεριά τους τα μενού χωρίς όμως να υπάρχουν πελάτες για να τους τα δώσουν.

«Είχε συνήθως τόσο κόσμο που στεκόσουν πλάτη με πλάτη», δήλωσε η Ναντίν, τουρίστρια από την Ουαλία που περπατούσε στους σχεδόν άδειους δρόμους της γειτονικής Αλμπουφέιρα.

Ο Ελισέου Κορέια, επικεφαλής της εταιρίας EC Travel που εδρεύει στο Αλγκάρβε, δήλωσε ότι το γεγονός πως η Πορτογαλία δεν είχε συμπεριληφθεί στη βρετανική λίστα ήταν καταστροφικό για την επιχείρησή του, με τα έσοδα να μειώνονται κατά περίπου 60% φέτος συγκριτικά με το 2019.

«Προφανώς είναι μεγάλο πλήγμα για όλους», δήλωσε. «Δεν είχαμε έσοδα τον Μάρτιο, τον Απρίλιο, τον Μάιο, τον Ιούνιο… άρα βασιζόμασταν σε αυτό».

Θετική πλευρά;
Οι Βρετανοί εισέφεραν περίπου 3,2 δισεκ. ευρώ στην πορτογαλική οικονομία πέρυσι και χωρίς αυτά τα χρήματα, οι επιχειρήσεις στο Αλγκάρβε, που βασίζονται στη θερινή περίοδο για να βγάλουν πέρα, θα βρεθούν σε δύσκολη θέση.

Η ταξιδιωτική λίστα, που επιτρέπει σε παραθεριστές να αποφύγουν την 14ήμερη καραντίνα όταν επιστρέψουν σπίτι τους, αναμένεται να επανεξεταστεί την επόμενη Δευτέρα αλλά ακόμα και αν η Πορτογαλία μπει στον κατάλογο αυτό, ίσως είναι πολύ αργά.

Πορτογαλία
Αλγκάρβε, Πορτογαλία / Φωτογραφία: Shutterstock

«Είναι σαφές ότι ένα μέρος της ζημιάς δεν μπορεί να αποκατασταθεί», δήλωσε ο Ελιντέρικο Βιέγκας, πρόεδρος της ένωσης ξενοδόχων του Αλγκάρβε AHETA. «Πολλοί έχουν ήδη επιλέξει άλλους προορισμούς».

Κατά μέσο όρο, τα ξενοδοχεία στο Αλγκάρβε, που είναι συνήθως γεμάτα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, αυτή τη στιγμή επιβιώνουν με πληρότητα μόλις 40%, σύμφωνα με την AHETA.

Το Αλγκάρβε είδε τον αριθμό των καταγεγραμμένων ανέργων τον Ιούνιο να καταγράφει άλμα κατά 231% συγκριτικά με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, αυξανόμενος από τους περίπου 8.000 σε πάνω από 26.000 ανθρώπους.

Οι περισσότεροι βασίζονταν στις λεγόμενες εποχικές θέσεις εργασίας, οι οποίες εξαφανίστηκαν μόλις κατέρρευσε η ζήτηση και οι επιχειρήσεις έκλεισαν.

Η κυβέρνηση έχει παραδεχθεί ότι το Αλγκάρβε χρειάζεται επειγόντως βοήθεια και ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα δαπανήσει 300 εκατ. ευρώ για να στηρίξει την οικονομία.

Ο Φρανσίσκο Μέλο, που πραγματοποιεί εκδρομές με σκάφη στις παράκτιες περιοχές, λέει ότι η επιχείρησή του βγάζει 20% λιγότερα χρήματα συγκριτικά με το 2019.

Υπάρχει όμως μια θετική πλευρά στο πόσο ήσυχα είναι τα πράγματα, που, όπως ο ίδιος ελπίζει, θα βοηθήσει να επιστρέψουν οι τουρίστες: «Τα πράγματα είναι δύσκολα αλλά η θάλασσα είναι γεμάτη ζωή, με δελφίνια, τόνους και ψάρια. Πότε δεν είχαμε δει τη θάλασσα έτσι».



Σου άρεσε;

Σχολίασε

:ambivalent:
:angry:
:confused:
:content:
:cool:
:crazy:
:cry:
:embarrassed:
:footinmouth:
:frown:
:gasp:
:grin:
:heart:
:hearteyes:
:innocent:
:kiss:
:laughing:
:minifrown:
:minismile:
:moneymouth:
:naughty:
:nerd:
:notamused:
:sarcastic:
:sealed:
:sick:
:slant:
:smile:
:thumbsdown:
:thumbsup:
:wink:
:yuck:
:yum: