Πώς η Αυστραλία από χώρα-πρότυπο στην αντιμετώπιση της πανδημίας βυθίζεται στο... απόλυτο χάος | Alla-Dalon Epirus Magazine
Ιωάννινα

Πώς η Αυστραλία από χώρα-πρότυπο στην αντιμετώπιση της πανδημίας βυθίζεται στο... απόλυτο χάος

Νέα αύξηση των θανάτων από την Covid-19 κατέγραψε η Αυστραλία καθώς κορυφώνεται το ξέσπασμα της λίαν μεταδοτικής μετάλλαξης Όμικρον στη χώρα.

Οι αυστραλιανές Αρχές προειδοποιούν ότι τα κρούσματα μπορεί να αυξηθούν με την επαναλειτουργία των σχολείων από την ερχόμενη εβδομάδα.

Η 13η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη – μια χώρα που κάποτε της έπλεκαν το εγκώμιο διεθνή ΜΜΕ για την αντίδρασή της στην υγειονομική κρίση - προσπαθεί τώρα να βρει την ισορροπία ανάμεσα στην επιστροφή σε μια νέα κανονικότητα μετά από δύο χρόνια περιοριστικών μέτρων και στη διαχείριση του υψηλότερου αριθμού κρουσμάτων και θανάτων από την έναρξη της πανδημίας εν μέσω μεγάλων ελλείψεων σε rapid test.

Έχοντας περάσει μεγάλο μέρος της πανδημίας αποκομμένη από τον υπόλοιπο κόσμο η Αυστραλία κατάφερε χάρις στο έγκαιρο κλείσιμο των συνόρων, τα παρατεταμένα lockdown και την εμβολιαστική εκστρατεία να συγκρατήσει σχετικά χαμηλά τον αριθμό των θανάτων από την πανδημία (κάπου 3.000) και χάραξε μια νέα στρατηγική «συμβίωσης» με τον κορωνοϊό, μια αλλαγή που συνέπεσε με την εμφάνιση της Όμικρον, που οδήγησε στα ύψη τις μολύνσεις. 

Τα περισσότερα από τα 1,5 εκατ. κρούσματα καταγράφηκαν τις προηγούμενες τρεις εβδομάδες και την Παρασκευή καταγράφηκαν 88 θάνατοι από την Covid-19 – νέο ημερήσιο ρεκόρ. 

Η έξαρση ήλθε να επιτείνει το πρόβλημα των ελλείψεων εργατικού δυναμικού – που σύμφωνα με εκτιμήσεις τις κυβέρνησης μπορεί να φθάσει και το 10% λόγω της απομόνωσης των μολυνθέντων και των αναρρωτικών αδειών των ασθενών.

Η επέλαση της Όμικρον στην Αυστραλία -Τεράστιες ελλείψεις σε rapid test

Καταλυτικό ρόλο στα προβλήματα που έχουν προκληθεί στην Αυστραλία, χώρα που καυχιόταν κάποτε για τη διαχείριση της πανδημίας, έπαιξε η μετάλλαξη Όμικρον, σύμφωνα με την κυβέρνηση. 

Ο οδικός χάρτης της κυβέρνησης Μόρισον για τη «συμβίωση» με τον κορωνοϊό βασιζόταν στα δεδομένα της Δέλτα, ενός λιγότερο λοιμογόνου στελέχους που είχε προκαλέσει πάντως χάος πέρυσι σε άλλα κράτη και γι’ αυτό δεν παραγγέλθηκαν περισσότερα rapid test – υπερπολύτιμα σε αυτή τη φάση της πανδημίας, που νοσούν ολοένα και περισσότεροι. 

Πολλοί είναι αυτοί που επικρίνουν την κυβέρνηση Μόρισον γιατί δεν πρόβλεψε την κρίση από τη στιγμή που ανάλογο πρόβλημα είχαν αντιμετωπίσει νωρίτερα και οι ΗΠΑ, όταν αυξήθηκαν τα κρούσματα, αλλά ο πρωθυπουργός αντιτείνει ότι τα σχόλια αυτά έρχονται εκ των υστέρων…

Έτσι, ελλείψει rapid test - που έχουν μπει και στο στόχαστρο κλεφτών - , έχουν αυξηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό οι ουρές έξω από μικροβιολογικά εργαστήρια ατόμων που περιμένουν να υποβληθούν σε μοριακά τεστ PCR για να μπορούν να πηγαίνουν στις δουλειές τους, να επισκέπτονται συγγενείς σε γηροκομεία κοκ.

Προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες από τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού

Ελλείψεις δεν παρατηρούνται αυτό το διάστημα στην Αυστραλία μόνον στα rapid test, αλλά και στο εργατικό δυναμικό. 

Οι απουσίες εργαζομένων που νοσούν ή βρίσκονται σε καραντίνα επειδή ήλθαν σε επαφή με κρούσμα, γίνονται αισθητές ακόμη και σε μεγάλα σουπερμάρκετ που πασχίζουν να ανεφοδιάζουν τα ράφια τους με είδη πρώτης ανάγκης. 

Κι αυτό οφείλεται εν μέρει στη ραγδαία εξάπλωση της Όμικρον, αλλά και στις επτά ημέρες καραντίνας που υποχρεούνται να μπαίνουν οι στενές επαφές κρουσμάτων.

Προκειμένου να μην παραλύσει η χώρα, εξαιρούνται πλέον από τον κανόνα οι εργαζόμενοι σε κρίσιμους τομείς, αρκεί να διαθέτουν αρνητικό διαγνωστικό τεστ κορωνοϊού, αλλά κάποιες βιομηχανίες - π.χ. επεξεργασίας πουλερικών και κρεάτων - εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις εργατικού δυναμικού.

Ελπίδες για κορύφωση σύντομα του κύματος της Όμικρον

Η κυβέρνηση εναποθέτει πολλές από τις ελπίδες της σε μια κορύφωση σύντομα του κύματος της Όμικρον, που αξιωματούχοι Υγείας υπολογίζουν ότι θα συμβεί μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο. 

Η μείωση του αριθμού των εισαγωγών στα νοσοκομεία της Νέας Νότιας Ουαλίας δείχνουν ότι μπορεί να έχουν περάσει τα χειρότερα στην Πολιτεία αυτή, αν και οι επιστημονικοί σύμβουλοι επισημαίνουν τον κίνδυνο νέας αύξησης των κρουσμάτων με την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία την ερχόμενη εβδομάδα, λόγος για τον οποίο «βομβαρδίζουν» συνεχώς τους Αυστραλούς με εκκλήσεις να κάνουν την τρίτη δόση των εμβολίων για την Covid-19. Πάνω από εννέα στους δέκα Αυστραλούς ηλικίας άνω των 12 ετών έχουν κάνει δύο δόσεις εμβολίου, αλλά πολλοί λιγότεροι έχουν κάνει ενισχυτική δόση, που θεωρείται ότι προστατεύει από την Όμικρον.

Αν και όλες οι Πολιτείες στην Αυστραλία απορρίπτουν – προς το παρόν – ένα νέο lockdown, οι περισσότερες επανέφεραν σε ισχύ τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και την υποχρεωτικότητα της μάσκας για να αναχαιτίσουν τη διασπορά του κορωνοϊού. Διαφωνούν όμως ως προς το πώς θα γίνει η επιστροφή στα σχολεία μετά από μακρά περίοδο τηλεκπαίδευσης. 

Οι μαθητές στη Νέα Νότια Ουαλία και τη Βικτόρια θα φορούν μάσκες και θα υποβάλλονται τακτικά σε rapid test, αλλά στο Κουίνσλαντ οι Αρχές ανέβαλαν για τις 7 Φεβρουαρίου την επανέναρξη των μαθημάτων στα σχολεία. «Η κορύφωση δεν σημαίνει και τέλος», δήλωσε ο τοπικός υπουργός Υγείας του Κουίνσλαντ, Τζον Τζέραρντ προειδοποιώντας για «πιθανή παράταση της κορύφωσης» όταν γυρίσουν οι μαθητές στα θρανία τους.




Σου άρεσε;

Σχολίασε

  1. Silver Ring for Men - Titi & titanium-ring for men - Titanium
    TITIANROKI SITUS titanium iphone case · GOLD-SIDE · Silver-SIDE · Silver-SIDE. 5 ounces. Gold-SIDE. 0.1 oz. 0.01 oz. 0.06 oz. 1.00 oz. titanium knife Silver-SIDE. 0.01 oz. 0.01 titanium shift knob oz. 0.01 oz. 0.01 oz. Silver-SIDE. 0.01 titanium men\'s wedding band oz. 0.01 titanium white octane oz. 0.01 oz.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

:ambivalent:
:angry:
:confused:
:content:
:cool:
:crazy:
:cry:
:embarrassed:
:footinmouth:
:frown:
:gasp:
:grin:
:heart:
:hearteyes:
:innocent:
:kiss:
:laughing:
:minifrown:
:minismile:
:moneymouth:
:naughty:
:nerd:
:notamused:
:sarcastic:
:sealed:
:sick:
:slant:
:smile:
:thumbsdown:
:thumbsup:
:wink:
:yuck:
:yum: