Τώρα, μια νέα έρευνα σχετικά με τις ρυτίδες του προσώπου έρχεται να δείξει το γιατί μερικές πτυχώσεις του δέρματος είναι πιο έντονες από ό,τι άλλες.
Οι διαφορές στο σμήγμα που εκκρίνουν οι αδένες ακριβώς κάτω από το σημείο των έντονων ρυτίδων μπορεί να εξηγήσει το γιατί οι ρυτίδες στο μέτωπο είναι πιο ρηχές από εκείνες στο εξωτερικό των ματιών, σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Yuichi Tamatsu, της Σχολής ιατρικών και οδοντιατρικών Επιστημών του πανεπιστημίου της Καγκοσίμα στην Ιαπωνία.
Οι σμηγματογόνοι είναι μικροσκοπικοί αδένες που εκκρίνουν σμήγμα, ένα λιπαρό ή κηρώδες υλικό, το οποίο λιπαίνει το δέρμα και το προστατεύει από τη ζημία του νερού και άλλων εξωτερικών παραγόντων.
Με βάση τα ευρήματα της μελέτης, φαίνεται ότι οι ρυτίδες στο πρόσωπο τείνουν να είναι βαθύτερες εκεί όπου οι σμηγματογόνοι αδένες είναι λιγότερο πυκνοί, δηλαδή στις εξωτερικές γωνίες των ματιών.
Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης ότι οι μεγαλύτερης πυκνότητας αδένες συνδέονται με ένα παχύτερο δεύτερο στρώμα δέρματος, το οποίο βρίσκεται κάτω από τους ιδρωτοποιούς αδένες και τα θυλάκια των τριχών που περιέχονται στην εξωτερική επιδερμίδα.
Οι επιστήμονες επισημαίνουν επίσης ότι αυτή η σύνδεση των σμηγματογόνων αδένων και των ρυτίδων φαίνεται να περιορίζεται μόνο στο πάνω μισό του προσώπου.
Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν την 1η Ιουλίου στην ηλεκτρονική έκδοση της επιστημονικής επιθεώρησης Clinical Anatomy.