Ζήλεια: Πώς να την αντιμετωπίσετε | Alla-Dalon Epirus Magazine
Ιωάννινα

Ζήλεια: Πώς να την αντιμετωπίσετε

Η ζήλεια, λένε, είναι φυσιολογική μέσα σε μια σχέση γιατί δείχνει ενδιαφέρον, έρωτα, πάθος. 
Πότε, όμως, γίνεται πρόβλημα; Σύμφωνα με τους ειδικούς, η ζήλεια είναι ένα φυσιολογικό συναίσθημα που αρχίζει, όμως, να δημιουργεί πρόβλημα σε μια σχέση (είτε ρομαντική, είτε φιλική κ.ο.κ.) όταν η συμπεριφορά μας αλλάζει λόγω της ζήλειας, όταν το συναίσθημα μας ‘καταβροχθίζει’ και επηρεάζει τη ζωή μας...
Η ανασφάλεια μας αλλά και τα social media αυξάνουν τη ζήλεια που αισθανόμαστε είτε για τον σύντροφό μας, είτε για τη ζωή ενός φίλου μας ή την επιτυχία κάποιου συναδέλφου μας. Τι μπορούμε να κάνουμε για να την αντιμετωπίσουμε;
1.Είναι υγιής η σχέση σας ή όχι; Το πρώτο βήμα για να ξεπεράσουμε τη ζήλεια, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι να είμαστε ειλικρινείς για τη σχέση μας: Είναι μια υγιής σχέση ή όχι; Βασίζεται στην εμπιστοσύνη, την αγάπη, τον σεβασμό; Εάν ο σύντροφός σας δεν είναι ειλικρινής, τότε είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε ζήλεια, ενώ αν αποφασίσετε να παραμείνετε σε αυτή τη σχέση τότε το πιο πιθανό είναι να εξακολουθήσετε να αισθάνεστε ζήλεια.  
2.Μήπως φταίνε οι ανασφάλειές σας; Εάν έχετε μια σταθερή και δυνατή σχέση αλλά παρόλα αυτά αισθάνεστε ζήλεια, τότε ίσως πηγή αυτού του συναισθήματος να είναι η ανασφάλειά σας. Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, οι άνθρωποι που μεγάλωσαν με ένα αίσθημα ασφάλειας και είχαν δυνατούς, οικογενειακούς δεσμούς τείνουν να είναι λιγότερο ζηλιάρηδες και εξαρτημένοι από τους συντρόφους τους, ενώ σε αντίθετη περίπτωση έχουν χαμηλή αυτοπεποίθηση και αισθάνονται ανεπαρκείς.
3.Ζητήστε τη βοήθεια των φίλων σας: Οι άνθρωποι που έχουν ενδιαφέροντα και φίλους που μπορούν να τους στηρίξουν, αντιμετωπίζουν καλύτερα τα προβλήματα τους. Μιλήστε με τους φίλους σας για τη ζήλεια που αισθάνεστε αλλά και με τον σύντροφό σας.
4.Αποδεχθείτε το: Αναγνωρίστε το γεγονός ότι αισθάνεστε ζήλεια έτσι ώστε να μην αφήνετε αυτό το αρνητικό συναίσθημα να σας κάνει να ντρέπεστε. Μόνο έτσι θα μπορέσετε να το αντιμετωπίσετε και να κάνετε το πρώτο βήμα για να το ξεπεράσετε.
5. Εξελιχθείτε: Χρησιμοποιήστε τη ζήλεια που αισθάνεστε σαν μια αφορμή για να εξελιχθείτε και να μάθετε καλύτερα τον εαυτό σας. Αν αισθάνεστε ζήλεια κάθε φορά που ο σύντροφός σας βγαίνει με τους φίλους σας, μήπως κατά βάθος δεν φοβάστε ότι θα απιστήσει αλλά στην πραγματικότητα θα θέλατε να είχατε κι εσείς την ευκαιρία να βγείτε με τις φίλες σας;
6.Αποφασίστε να μην είστε ζηλιάρα: Εάν η ζήλεια σας δημιουργεί προβλήματα, τότε αποφασίστε να το αποβάλλετε από τη ζωή σας. Πάρτε βαθιές αναπνοές και επιλέξτε να κάνετε θετικές σκέψεις.


Σου άρεσε;

Σχολίασε

:ambivalent:
:angry:
:confused:
:content:
:cool:
:crazy:
:cry:
:embarrassed:
:footinmouth:
:frown:
:gasp:
:grin:
:heart:
:hearteyes:
:innocent:
:kiss:
:laughing:
:minifrown:
:minismile:
:moneymouth:
:naughty:
:nerd:
:notamused:
:sarcastic:
:sealed:
:sick:
:slant:
:smile:
:thumbsdown:
:thumbsup:
:wink:
:yuck:
:yum: