Το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας είναι, παραδοσιακά, γεμάτο από νηστίσιμες και σαρακοστιανές λιχουδιές. Για το κυρίως πιάτο σας, η ιδανική επιλογή είναι το χταποδάκι με μακαρόνια και κόκκινη σάλτσα, το οποίο, κυριαρχεί κάθε χρόνο στα σαρακοστιανά τραπέζια...
.
Τι θα χρειαστείτε:
• 1 κιλό χταπόδι
• 1 πακέτο μακαρόνια (Νο 6)
• 1 μεγάλο κρεμμύδι
• 1 ποτηράκι κόκκινο κρασί
• ¾ του κουτιού σάλτσα ντομάτας
• Ελαιόλαδο
• Αλάτι και πιπέρι
Πως θα το ετοιμάσετε:
Αρχικά, κόβετε το χταποδάκι με μεγάλα κομμάτια, τα πλένεται και τα στραγγίζετε. Στη συνέχεια, βάλτε σε μια κατσαρόλα λίγο ελαιόλαδο και τσιγαρίστε το κρεμμυδάκι. Αφού εκείνο μαλακώσει, προσθέστε το χταπόδι και τσιγαρίστε τα για λίγο όλα μαζί. Σβήστε τα υλικά με το κόκκινο κρασί που έχετε. Αφού εκείνο εξατμιστεί, προσθέστε το αλάτι, τα πιπέρι και την κόκκινη σάλτσα σας. Παράλληλα, έχετε ζεστάνει νερό, το οποίο ρίχνετε στην κατσαρόλα (να φτάσει περίπου μέχρι τη μέση της). Μαγειρέψτε για περίπου μία ώρα, αλλά να έχετε πάντα την προσοχή σας, ώστε να υπάρχει μέσα στην κατσαρόλα αρκετό νερό. Αφού δείτε ότι το χταπόδι είναι έτοιμο, ρίξτε μέσα στην κατσαρόλα σας τα μακαρόνια. Αν χρειαστεί, προσθέστε λίγο ακόμη νερό. Τα μακαρόνια, θα απορροφήσουν τη σάλτσα. Σερβίρετε προσθέτοντας τυρί αν θέλετε. Είστε έτοιμοι!