Οφείλεις να τον βάλεις σε προτεραιότητα και να θυμάσαι ότι μόνο έτσι θα ξεκινήσεις τη διαδικασία της θεραπείας.
Ο βασικότερος τρόπος να μεταβείς στη single life, είναι να μην ξεχνάς τις ρουτίνες της φροντίδας σου.
Το απαραίτητο self care σε σωματικό, συναισθηματικό και πνευματικό επίπεδο. Χρειάζεται όμως χρόνος. Και υπάρχουν τρόποι για να μειώσεις το διάστημα του πένθους του χωρισμού. Το κυρίαρχο στοιχείο αυτών των τρόπων είναι ο εαυτός σου και μόνο.
Αναγνώρισε τα συναισθήματα που σου προκαλεί ο χωρισμός
Το ξέρω ότι ίσως σου προκαλεί έκπληξη, αλλά ένα από τα βασικότερα μέσα φροντίδας του εαυτού, είναι να αναγνωρίζεις κάθε συναίσθημα. Ακόμα και τα χειρότερα. «Επίτρεψέ τους να είναι παρόντα.
Μπορείς να κρατάς ημερολόγιο συναισθημάτων για να τα βλέπεις και να μπορείς να επιστρέφεις σε αυτά αργότερα.
Ο διαλογισμός μπορεί να σε βοηθήσει αρκετά στο να βρίσκεσαι στο εδώ και τώρα και στο να μην αποφεύγεις όλα αυτά που νιώθεις», τονίζει ο Δρ. Klapow
Φρόντισε τον εαυτό σου μετά τον χωρισμό
Σε όλα τα επίπεδα. Ένας χωρισμός σου δίνει την ευκαιρία να βελτιώσεις τη σωματική και ψυχική υγεία. Ανακαλύπτεις δραστηριότητες που δεν θα δοκίμαζες πριν και από τις οποίες αντλείς ενέργεια. «Φτιάξε μία λίστα πραγμάτων που χρειάζεσαι ώστε να είσαι υγιής.
Πράγματα που χρειάζεσαι σε καθημερινή βάση. Άσκηση, ύπνος, διαλογισμός, διατροφή, επαφή με σημαντικούς ανθρώπους».
Ποια τοξικά μοτίβα επαναλαμβάνεις;
Κάθε χωρισμός είναι και μία ευκαιρία. Να ανακαλύψεις λίγο καλύτερα τον εαυτό σου και τη ρίζα των προβλημάτων. Τι κάνεις λάθος σε κάθε σχέση; Γιατί σε ενοχλούν οι επιλογές σου;
Μήπως πηγαίνεις από σχέση σε σχέση, χωρίς να μένεις καθόλου μόνη; «Για πολλούς ανθρώπους, οι σχέσεις είναι μία διαφυγή από τη μοναξιά.
Φοβούνται να μείνουν μόνοι και το μεταφράζουν ως επιθυμία να μπουν σε μία νέα σχέση. Συνήθως όμως κρύβονται κάποιοι φόβοι, τους οποίους μπορείς να αντιμετωπίσεις μετά το τέλος μίας σχέσης. Και να δεις ότι δεν είναι τόσο μεγάλοι όσο είναι στο μυαλό σου».
Ζήτα τη βοήθεια των ειδικών
Ακόμα και αν νιώθεις πολύ καλά μετά από έναν χωρισμό, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι κακή ιδέα να μιλήσεις με έναν ειδικό. «Η ψυχοθεραπεία σε βοηθά να ανακαλύψεις τον εαυτό σου σε βάθος.
Ένας καλό ειδικός σε οδηγεί στο να δεις τι πραγματικά ζητάς από μία σχέση ή ποιοι είναι οι φόβοι σου. Όπως και αν διαχειρίζεσαι έναν χωρισμό, η προτεραιότητα παραμένει η ίδια. Ο εαυτό σου και η φροντίδα του.