Υλικά
1 κιλό μικροσκοπικές βιολογικές πατάτες
1 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
χυμός από 2 πορτοκάλια
1 πορτοκάλι
2 μεγάλα κρεμμύδια, κομμένα σε φετάκια
2 κουτ. σούπας μέλι
3 κουτ. σούπας μηλόξιδο ή ξίδι από κρασί
1 κουτ. γλυκού κόλιανδρος, σε σκόνη
1 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή
αλάτι,
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Σ' ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνετε τη μισή ποσότητα ελαιολάδου, ρίχνετε τα κρεμμύδια και τα αλατίζετε αμέσως ώστε να βγάλουν τα υγρά τους.
Τα σοτάρετε μέχρι να μαλακώσουν και να γίνουν διάφανα. Τα σβήνετε με το ξίδι και προσθέτετε το χυμό πορτοκαλιού και το μέλι . Μαγειρεύετε για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να δέσει λίγο η σάλτσα, και αποσύρετε από τη φωτιά.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180° C. Σε ένα ταψί φούρνου βάζετε τις πατάτες ακαθάριστες και κομμένες στη μέση.
Τις αλατοπιπερώνετε και τις πασπαλίζετε με τον κόλιανδρο και τη ρίγανη. Προσθέτετε στις πατάτες το μείγμα του τηγανιού, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το πορτοκάλι που έχετε κόψει σε φετάκια. Σκεπάζετε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνετε για 45 λεπτά.
Μετά, ξεσκεπάζετε το ταψί και συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλα 45 λεπτά ή μέχρι να γίνουν και να «καραμελώσουν» οι πατάτες.
Αν κατά το ψήσιμο, σωθούν τα υγρά, προσθέτετε ελάχιστο νερό και κουνάτε το ταψί για να πάει η σάλτσα παντού . Μην ανακατέψετε με κουτάλα γιατί θα διαλυθούν οι πατάτες.