• 1½ κιλό αρνίσιο μπούτι κομμένο σε μικρά κομμάτια
• 2 μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες
• 1 Knorr «Σπιτικός» ζωμός βοδινού
• ½ κουταλάκι κανέλα και γαρύφαλλο
• 100 ml Ελαιόλαδο
• 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια τριμμένα
• Χυμό από μισό λεμόνι
• 1 ψιλοκομμένη πράσινη πιπεριά
• 1½ Pummaro ψιλοκομμένο κλασικό ντοματάκι
• Αλάτι και πιπέρι
Για τον πουρέ μελιτζάνας:
• 4 κ.σ. Flora με βούτυρο
• 2 -3 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• ½ λίτρο γάλα
• ½ φλιτζάνι τριμμένη κεφαλογραβιέρα
• Αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση για το αρνάκι :
1. Σοτάρουμε το αρνάκι σε μια κατσαρόλα με το ελαιόλαδο .
2. Όταν πάρει χρώμα, προσθέτουμε τα κρεμμύδια και την πιπεριά, και σοτάρουμε κι αυτά.
3. Κατόπιν, προσθέτουμε 2 με 3 φλιτζάνια νερό, τον σπιτικό ζωμό βοδινού και αφήνουμε την κατσαρόλα στη φωτιά για 15 λεπτά περίπου και μετά προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα τοματάκια, τα μπαχαρικά, αλάτι και πιπέρι, και αφήνουμε το αρνάκι να ψηθεί για 45 λεπτά περίπου σε σιγανή φωτιά.
Εκτέλεση για τον πουρέ Μελιτζάνας:
1. Κόβουμε τα κοτσάνια από τις μελιτζάνες, τις πλένουμε, τις τρυπάμε με το πιρούνι σε 4-5 μεριές και τις τοποθετούμε σε ένα ταψάκι.
2. Ψήνουμε για 15 λεπτά περίπου σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C και μετά για 15΄λεπτά στο grill . Όταν δούμε ότι τρυπιούνται με το πιρούνι, βγάζουμε τις μελιτζάνες από το φούρνο και τις αφήνουμε λίγο να κρυώσουν πριν τις ξεφλουδίσουμε και βάζουμε τη σάρκα τους σε ένα μπολ.
3. Περιχύνουμε τη σάρκα από τις μελιτζάνες με το χυμό λεμονιού και λιώνουμε με το πιρούνι για να φτιάξουμε έναν πολτό που θα σοτάρουμε με 1 κ.σ. Flora με βούτυρο σε μια κατσαρόλα. Αλατοπιπερώνουμε.
4. Κατόπιν, λιώνουμε 3 κουταλιές από το Flora με βούτυρο σε μια κατσαρόλα και προσθέτουμε 2 κουταλιές αλεύρι, ανακατεύοντας ώσπου να διαλυθεί. Στη συνέχεια ρίχνουμε σταδιακά ½ λίτρο γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς σε μέτρια φωτιά, ώσπου να πήξει η σάλτσα, και τότε αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τη λιωμένη μελιτζάνα και το τριμμένο τυρί . Και ανακατεύουμε πάλι.
Τοποθετούμε το αρνάκι σε μια πιατέλα και τοποθετούμε γύρω του το μείγμα μελιτζάνας.
Tip: Αντί για κανέλλα και γαρύφαλλο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λίγο μοσχοκάρυδο