Όταν είμαστε ερωτευμένοι, βλέπουμε στον άλλον τον καταπληκτικότερο άνθρωπο του κόσμου. Τον βλέπουμε τέλειο, κι αν υπάρχουν κάποιες στιγμές που διαβλέπουμε κάποιες μικροατέλειες, ο έρωτας και ο ενθουσιασμός μας βοηθούν να τις δικαιολογούμε και να τις παρατηρούμε με τρυφερότητα.
Σε μια υγιή σχέση, όπου και οι δύο είναι αρκετά ώριμοι να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους, και οι δύο σύντροφοι καταλαβαίνουν
ότι η σχέση τους τούς μεταμορφώνει, τους εξελίσσει και πιθανώς τους συμβιβάζει σε κάποια πράγματα, για να μπορούν να είναι καλά μαζί.
Ωστόσο κάποιοι δεν αρκούνται σε αυτή την κοινή μεταμόρφωση. Καμιά φορά ο ένας σύντροφος αδυνατεί να αφήσει τον έλεγχο να χαθεί από τα χέρια του. Προσπαθεί να αλλάξει λοιπόν τον άλλο, για να πιστεύει ότι έχει και τον έλεγχο των εξελίξεων επάνω του. Φυσικά μια τέτοια σκέψη είναι αλαζονική, καθώς στον έλεγχό μας συχνά πυκνά δεν είναι ούτε καν ο εαυτός μας!
Ένας ακόμη λόγος που μπορεί να πέσουμε στην παγίδα της συμπεριφοράς αυτής είναι η απροθυμία μας να αλλάξουμε οι ίδιοι. Όταν αρχίζουν τα παράπονα και οι γκρίνιες σε μία σχέση, αδυνατούμε να δούμε τις αλλαγές που θα μπορούσαμε να κάνουμε εμείς, για να βελτιωθεί η ζωή με το σύντροφό μας.
Είτε επειδή έτσι έχουμε βολευτεί, είτε επειδή δεν τολμάμε να παραδεχτούμε ότι κάνουμε κι εμείς λάθη, στρέφουμε τα πυρά μας στο σύντροφό μας, ζητώντας του επιτακτικά να αλλάξει στάσεις και συμπεριφορές.
Η επιθυμία μας να αλλάξουμε τον άλλον και το γεγονός ότι έχουμε προσδοκίες από τη σχέση δεν είναι μόνο αρνητικό. Όποιος δεν έχει καμία απαίτηση από τον άλλον και συμβιβάζεται με όλα μπορεί και να έχει παραιτηθεί εσωτερικά από τη σχέση. Αυτά που περιμένουμε από τον άλλον, όταν θέλουμε να τον αλλάξουμε, κρύβουν και μια ευκαιρία για πραγματική αλλαγή και εξέλιξη. Υπάρχουν όμως ορισμένοι όροι και προϋποθέσεις.
● Η αμοιβαιότητα
Ό,τι ισχύει για μας άλλο τόσο ισχύει και για τον άλλον. Δεν είναι δυνατόν να πιστεύουμε ότι εμείς είμαστε τέλειοι και μόνο ο άλλος πρέπει να αλλάξει. Μόνο όταν παραδεχτούμε -ειλικρινά και απέναντι στον εαυτό μας κυρίως- ότι έχουμε κι εμείς τα στραβά μας, τα οποία συντελούν στα προβλήματα της σχέσης, είμαστε σε θέση να κινητοποιήσουμε και τον άλλο να αλλάξει.
Καλό είναι, λοιπόν, αν στη σχέση μας έχει παγιωθεί μια κατάσταση του τύπου «ο ένας πάντα γκρινιάζει και ο άλλος πάντα αμύνεται», να αντιστρέφουμε ενίοτε τους όρους και να ρωτάμε τι παράπονα έχει και ο άλλος από μας.
● O σεβασμός στην προσωπικότητα του άλλου
Κάθε άνθρωπος έχει, σύμφωνα με τον Κ. Γιουνγκ, ένα πυρήνα στο χαρακτήρα του που χρωματίζει τη συμπεριφορά του και τον τρόπο που αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα. Αυτό τον πυρήνα δεν μπορούμε να τον αλλάξουμε, όπως δεν μπορούμε να ζητήσουμε από μια τίγρη να αλλάξει τις ραβδώσεις στη γούνα της. Αν μας ενδιαφέρει η σχέση αυτή, μας μένει μόνο να μάθουμε να τον αποδεχόμαστε.
● Η κατανόηση
Η αλλαγή δεν μπορεί να γίνει μόνο μέσα από την αρνητική κριτική, την γκρίνια, το θυμό και την επιθετικότητα. Για να νιώσει ο άλλος τι είναι αυτό που μας ενοχλεί πραγματικά, πρέπει να δει και νιώσει και την πιο ευαίσθητη και μαλακή μας πλευρά: αυτήν που λυπάται για ό,τι συμβαίνει, που νιώθει μοναξιά, που έχει ανάγκη από την τρυφερότητα και την οικειότητα μαζί του.
Από φόβο μήπως ο άλλος «επωφεληθεί» από την αδυναμία μας, τείνουμε να δείχνουμε πιο σκληροί από ό,τι νιώθουμε πραγματικά. Όταν όμως του δείχνουμε την πιο μαλακή πλευρά μας, χωρίς κάθε φορά να τον στήνουμε στον τοίχο, του δίνουμε την ευκαιρία να εκδηλώσει ενδιαφέρον και κατανόηση και να έρθει πιο κοντά μας.