Ο σκοτεινός κόσμος των αναβολικών | Alla-Dalon Epirus Magazine
Ιωάννινα

Ο σκοτεινός κόσμος των αναβολικών

Ο σκοτεινός κόσμος των αναβολικών
Τα αναβολικά στα γυμναστήρια ήρθαν πρόσφατα στο προσκήνιο, με το θάνατο 5 αθλητών σε μόλις ενάμιση χρόνο. Όπως εξηγούν οι ειδικοί, οι απαγορευμένες ουσίες, κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα και οι συνέπειες τους για τον οργανισμό είναι ολέθριες.
Ο 34χρονος Γιώργος, χρήστης αναβολικών τα τελευταία 10 χρόνια, μιλώντας στο Έθνος της Κυριακής, τονίζει:
«Τα αναβολικά γίνονται σε κύκλους για να μη διαλύσεις τα πάντα μέσα σου. Ο κάθε κύκλος διαρκεί ανάλογα με τα αποτελέσματα που θες να πετύχεις και τις αντοχές του σώματος σου. Εγώ κάνω από 8 – 10 βδομάδες. Κάποιοι κάνουν παραπάνω. Σταματώ 1-2 μήνες για να ξεκουραστεί το σώμα, να επανέλθει η ορμονική ισορροπία και ξαναξεκινώ»

Όσο για το που μπορεί να βρει κανείς τα αναβολικά, η κατάσταση φαίνεται πώς είναι ανεξέλεκγτη. Ο Γιώργος εξηγεί ότι γνώρισε τα αναβολικά από ένα φίλο που έκανε εντατική χρήση. Αρχικά τους τα παρείχε ένας φαρμακοποιός, παράγωγα τεστοστερόνης χωρίς έγκριση από τον ΕΟΦ. Πλέον αγοράζει από ένα κατάστημα με όργανα γυμναστηρίου και συμπληρώματα διατροφής και κοστίζουν από 150 μέχρι 200 ευρώ ο κάθε κύκλος.

Μία από τις κυριότερες οδούς που τα αναβολικά και οι παράνομες ουσίες φτάνουν στην Ελλάδα είναι μέσω του διαδικτύου και του ταχυδρομείου. Αμέτρητες ιστοσελίδες παρέχουν στεροειδή σε χάπια και ενέσεις καθώς και φάρμακα για την αποθεραπεία μετά από κάθε κύκλο.

Οι πλέον διαδεδομένες αναβολικές ουσίες, είναι τα στεροειδή και οι ορμόνες, ενώ χρησιμοποιούνται επίσης ινσουλίνες και διουρητικά, σύμφωνα με τον αθλίατρο του Εθνικού Κέντρου Αθλητικών Ερευνών όμηρο Εμμανουηλίδη.

Οι νέοι στον κόσμο του bodybuilding δυστυχώς φαίνεται να είναι πιο επιρρεπείς στη χρήση αναβολικών. Όπως εξηγεί ο 33χρονος bodybuilder Γιάννης Γιαντζόγλου που διατηρεί γυμναστήριο στις Σέρρες μιλώντας στο Εθνος της Κυριακής, «τα παιδιά που παίρνουν αναβολικά πωρώνονται και χρησιμοποιούν όλο και περισσότερα. Ξεκινούν ακόμη κι από τα 17. Κάποιοι παίρνουν ακόμη και αναβολικά που απευθύνονται σε ζώα, βόδια, ταύρους, άλογα ιπποδρόμου, επειδή είναι πιο φτηνά. Όμως είναι και πιο τοξικά». Ωστόσο θεωρούνται κατά μία έννοια σχεδόν ''απαραίτητα'' , αφού όπως διευκρινίζει «στις μεγάλες κατηγορίες κιλών δεν μπορείς να επιβιώσεις χωρίς αναβολικά»

Τα στατιστικά είναι τουλάχιστον ανησυχητικά, αφού, ακόμα κι αν ο χρήστης τα διακόψει, οι παρενέργειες τους στο σώμα είναι ισόβιες. «Μπορεί κάποιος να κάνει χρήση στα 20 και να του προκύψουν προβλήματα στα 50» εξηγούν οι ειδικοί.
Zougla.gr


Σου άρεσε;

Σχολίασε