Χρησιμοποιούσε μία σειρά από ενδιάμεσους υπολογιστές (τους λεγόμενους "proxies"), παραβιάζοντας τους υπολογιστές των θυμάτων του χωρίς φαινομενικά να είναι εντοπίσημος.
Όμως χάρη στην επέμβαση της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας ο Έλληνας «hacker» Πέτρος Αγγελάτος, φοιτητής της σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Μετσόβιου Πολυτεχνείου εντοπίστηκε στην Ταϊλάνδη, συνελήφθη και μετά την απολογία του στον ανακριτή πήρε το δρόμο για τις φυλακές Κορυδαλλού...
«Πρόκειται για ένα έγκλημα που λάμβανε χώρα για πολλούς μήνες, κατά τους οποίους μας ήταν άγνωστη η ταυτότητα του εγκληματία, παρ' όλο που γνωρίζαμε ότι τα αιτήματα προέρχονταν από την Ελλάδα», δήλωσε ο υποδιευθυντής Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος κ. Σφακιανάκης. «Ακολουθώντας τα ίχνη του, αφαιρέσαμε σταδιακά τα στρώματα της ψηφιακής ανωνυμίας που χρησιμοποιούσε, με αποτέλεσμα να επιχειρήσει να διαφύγει στην Ταϊλάνδη για να αποφύγει τον εντοπισμό του», πρόσθεσε.
«Δεν υπάρχει ανωνυμία στο Internet», δήλωσε ο κ. Σφακιανάκης. «Αργά ή γρήγορα μπορούμε να εντοπίζουμε οποιονδήποτε συμμετέχει σε παράνομες δραστηριότητες, και να τον παραδίδουμε στα χέρια της δικαιοσύνης», συμπλήρωσε.
Όπως γνωστοποιήθηκε στο δελτίο τύπου της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, ο συλληφθείς έκλεψε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ παραβιάζοντας το ψηφιακό κρυπτονόμισμα «bit-coin». Ο νεαρός φοιτητής της σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Μετσόβιου Πολυτεχνείου αποκτούσε παράνομη πρόσβαση σε ψηφιακά «πορτοφόλια» ανυποψίαστων χρηστών, τα οποία στη συνέχεια χρησιμοποιούσε για να μεταφέρει χρήματα στο λογαριασμό του.
Το ηλεκτρονικό νόμισμα bit-coin αποτελεί καινοτομία στο χώρο των ψηφιακών αγορών, αλλά έχει να αντιμετωπίσει σημαντικά προβλήματα ασφαλείας ακόμη. Λόγω της δυνατότητας ανώνυμης χρήσης του νομίσματος, βρίσκεται συχνά στο επίκεντρο των hackers, ενώ δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις όπου κλοπές δε στάθηκε εφικτό να εντοπιστούν από τις αστυνομικές αρχές. Ένεκα της απειρίας των χρηστών, το bit-coin αποτελεί πρόσφορο έδαφος για τη διεξαγωγή πληθώρας απατών και παραβιάσεων λογαριασμών.
Σύμφωνα με όσα δημοσιεύει η ιστοσελίδα eleutherotypia.gr, μετά από πολύμηνη έρευνα της αστυνομίας, ο επίδοξος hacker εντοπίστηκε στο Πακ Κρετ της Ταϊλάνδης όπου συνελήφθη από τις τοπικές αρχές σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος της Αθήνας όπου του πέρασαν τις χειροπέδες και οδηγήθηκε για να απολογηθεί στον ανακριτή.
Ο Πέτρος Αγγελάτος πριν τη σύλληψή του ήταν φοιτητής στη σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ενώ συμμετείχε επαγγελματικά σε εταιρεία που ο ίδιος είχε ιδρύσει στο Λονδίνο. Επιπλέον, διεξήγαγε σειρές μαθημάτων με θέμα την ασφάλεια ηλεκτρονικών υπολογιστών. Οι καθημερινές του δραστηριότητες όμως αποτελούσαν... προσωπείο, αφού στην πραγματικότητα ήταν αναμειγμένος σε μία από τις μεγαλύτερες ψηφιακές απάτες των τελευταίων ετών.
Για να διεξάγει τα εγκλήματά του, ο 24χρονος είχε ακολουθήσει σειρά βημάτων για να προστατέψει την πραγματική του ταυτότητα. Χρησιμοποιούσε μία ψεύτικη online ταυτότητα ονόματι "Jacques Alexandre César Charles", εμπνευσμένη από τον Γάλλο επιστήμονα, ενώ διατηρούσε στην κατοχή του πληθώρα πλαστών επίσημων εγγράφων με το εν λόγω όνομα, συμπεριλαμβανομένου και ενός εξαιρετικά αληθοφανούς γαλλικού διαβατηρίου. Πληροφορίες δείχνουν ότι τα έγγραφα είχαν αγοραστεί πριν από τουλάχιστον ένα έτος από το διαβόητο ηλεκτρονικό κατάστημα "Silk Road", στο οποίο πληθώρα εγκληματιών έκαναν παράνομες αγοραπωλησίες. Έκτοτε οι αστυνομικές αρχές έχουν εντοπίσει και κλείσει το κατάστημα, ενώ ο δημιουργός του καταστήματος συνελήφθη στο San Francisco τον προηγούμενο Οκτώβρη.
Σε τηλεφωνική επικοινωνία με την εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», η αδερφή του συλληφθέντος, Μυρτώ Αγγελάτου, τον περιέγραψε ως ένα «εξαιρετικά έξυπνο και ταλαντούχο παιδί» που δεν είχε προηγούμενο ιστορικό εγκληματικής δραστηριότητας. Το προφίλ του Πέτρου στο Facebook περιγράφει τη θέση εργασίας του ως «μηχανικό λογισμικού» στην εταιρία Rulemotion, ενώ συμπεριλαμβάνει και τις σπουδές του στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο.
Στην πολυτελή βίλα του νεαρού hacker στο Πακ Κρετ βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 2657 bit-coins (περίπου ισοδύναμα με 860 χιλιάδες ευρώ), 7 σταθεροί υπολογιστές, 2 laptop, 5 εξωτερικοί σκληροί δίσκοι, 3 κρυπτογραφημένα USB stick, τα πλαστά έγγραφα του κατηγορουμένου, καθώς και ένα διαφανές σακούλι με 100 γρ. κοκαΐνης, το οποίο ο κατηγορούμενος φέρεται ότι διατηρούσε για προσωπική χρήση. Κατά τη διάρκεια της εφόδου, ο κ. Αγγελάτος βρισκόταν στο χώρο της πισίνας, ενώ μαζί του βρισκόντουσαν και 3 Ταϊλανδέζες κοπέλες οι οποίες αφέθηκαν ελεύθερες.
Η αστυνομία βρίσκεται στη διαδικασία αποκρυπτογράφησης των κατασχεθέντων συσκευών οι οποίες υποψιάζονται ότι περιέχουν επιπλέον ψηφιακά "πορτοφόλια" με σκοπό να αποδεσμεύσει μέρος των κλεμμένων χρημάτων τα οποία βρίσκονται «κλειδωμένα» μέσα τους σε ηλεκτρονική μορφή. Άγνωστο παραμένει ακόμη το ακριβές συνολικό ποσό που είχε αποσπάσει ο κατηγορούμενος με τις πράξεις του. Ο κ. Αγγελάτος κρατείται στις φυλακές Κορυδαλλού, ενώ η δίκη του αναμένεται να λάβει χώρα μέσα στον Απρίλη.