Ενώ η γεύση αυτού του πιάτου μπορεί να θυμίζει την αγκινάρα αλά πολίτα, το ρύζι επιτρέπει μια αλλιώτικη παρουσίαση, εμπλουτίζοντας συγχρόνως τη νοστιμιά του.
Υλικά
- πάτους αγκινάρας (καταψυγμένους), μεγάλους
- 1 κρεμμύδι μέτριο, ψιλοκομμένο
- 1 καρότο μέτριο, τριμμένο σε χοντρό τρίφτη
- 3/4 φλιτζανιού ρύζι τύπου Αμερικής
- ½ φλιτζάνι ψιλοκομμένο μάραθο ή άνηθο
- 1/3 φλιτζανιού μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- χυμό από 2 λεμόνια
- μάραθο ή άνηθο ψιλοκομμένο για γαρνίρισμα
- αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
Βήμα 1
Ξεπαγώνετε τις αγκινάρες, τις βράζετε για 3 λεπτά και τις στραγγίζετε. Φυλάτε το νερό τους. Τις αλείφετε μέσα και έξω με λεμόνι για να μη μαυρίσουν και τις αλατίζετε.
Βήμα 2
Σοτάρετε το κρεμμύδι και το καρότο στο μισό λάδι μέχρι να μαλακώσουν και προσθέτετε το ρύζι, το μάραθο ή τον άνηθο, το μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι. Προσθέτετε μισό φλιτζάνι νερό και τα σιγοβράζετε μέχρι να πιουν το νερό τους.
Βήμα 3
Γεμίζετε τις αγκινάρες με το μίγμα και τις τοποθετείτε σε πλατιά κατσαρόλα. Αν περισσέψει γέμιση, την τοποθετείτε ανάμεσα στις αγκινάρες.
Βήμα 4
Προσθέτετε ενάμισι φλιτζάνι από το νερό που φυλάξατε και το υπόλοιπο λάδι. Σκεπάζετε την κατσαρόλα και σιγοβράζετε τις αγκινάρες για 15-20 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και να μαγειρευτεί το ρύζι. Αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο νερό ακόμα κατά τη διάρκεια του ψησίματος.
Βήμα 5
Περιχύνετε τις αγκινάρες με το υπόλοιπο λεμόνι και τις σερβίρετε πασπαλισμένες με λίγο άνηθο ή μάραθο.
olivemagazine.gr