Ένα ειδικό νυστέρι που μπορεί και αναγνωρίζει τα καρκινικά κύτταρα από τη μυρωδιά εφηύραν ειδικοί επιστήμονες!
Το νέο εργαλείο θα βοηθήσει τους χειρουργούς στην ακριβή αφαίρεση των όγκων και θα βοηθήσει τους ασθενείς να μην κάνουν μεταστάσεις, άρα να έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να θεραπευτούν πλήρως.
Ένας από τους σημαντικότερους, αλλά και πιο υποτιμημένους παράγοντες στην εξέλιξη του καρκίνου είναι η τεχνική του χειρουργού που θα αφαιρέσει τον όγκο.
Από το ταλέντο και την εμπειρία του εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό εάν ο ασθενής θα ζήσει ή θα πεθάνει. Κι αυτό διότι η αφαίρεση του όγκου είναι από τις πιο λεπτές χειρουργικές επεμβάσεις που υπάρχουν, καθώς ο χειρουργός καλείται να «διαβάσει» τα κύτταρα.
Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να διακρίνει καλά τα όρια του όγκου που έχουν κατακτήσει τους υγιείς ιστούς και συνεχίζουν να αναπτύσσονται.
Στην περίπτωση που ο χειρουργός αφήσει υπολείμματα ή καρκινικά κύτταρα, έστω και ένα, τότε μπορεί αυτό να συνεχίσει να αναπτύσσεται σε εκείνο το σημείο και επίσης μπορεί μπει στην κυκλοφορία του αίματος, να πάει να καθίσει σε άλλα όργανα και να προκαλέσει μεταστάσεις.
Στην περίπτωση που ο χειρουργός κόψει μεγαλύτερο κομμάτι υγιούς ιστού μπορεί να υπάρξουν σοβαρές συνέπειες στην υγεία του ασθενούς. Στον προστάτη, για παράδειγμα, εάν κάνει μεγαλύτερη τομή για αφαίρεση του όγκου, μπορεί να επηρεάσει τις λειτουργίες της στύσης και της ούρησης. Στον εγκέφαλο, μπορεί να επέμβει σε δομές του λόγου, της μνήμης και γενικά στις γνωσιακές λειτουργίες, αλλά και να προκαλέσει μόνιμα νευρολογικά προβλήματα.
Άρα, ένα τέτοιο νυστέρι που ξεχωρίζει από μόνο του τα σαφή όρια είναι ιδιαίτερα σημαντικό τόσο για την άρτια αποκατάσταση της υγείας του ασθενούς όσο και για την αντιμετώπιση του καρκίνου.
Πώς λειτουργεί:
Πώς λειτουργεί:
Έρευνες προηγούμενων ετών έχουν αποδείξει πώς οι αναλογίες των λιπιδίων στα διάφορα όργανα του σώματος μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αναγνώριση διάφορων βιολογικών ιστών, περιλαμβανομένων και των όγκων. Για να γίνει όμως αυτό έπρεπε να εφαρμοστεί ηφασματογραφία μάζας. Την αρχή αυτής της μεθόδου χρησιμοποιεί και το iKnife, όπως ονομάστηκε.
Ο γιατρός μπορεί να το θερμάνει και την ώρα που κόβει αυτό παράλληλα να κάνει μικρούς καυτηριασμούς. Ο καπνός που βγαίνει από τον καυτηριασμό μπαίνει μέσα από ένα ειδικό φασματόμετρο μάζας. Αυτό αναλύει τον καπνό και αποκωδικοποιεί τι είδους κύτταρα έχει κάψει εκείνο το δευτερόλεπτο.
Στις επεμβάσεις που γίνονται σήμερα υπάρχει πολύ μεγάλη καθυστέρηση στο χειρουργείο, προκειμένου να γίνει αυτή η αναγνώριση των ιστών. Ο χειρουργός δηλαδή κόβει μικρά μικρά κομμάτια και τα στέλνεται στο εργαστήριο για εξέταση, ενώ παράλληλα ο ασθενής βρίσκεται υπό αναισθησία στο χειρουργικό τραπέζι.
Αυτό μπορεί να γίνει τέσσερις φορές και η επέμβαση να κρατήσει έως και δύο ώρες περισσότερο.
Στην περίπτωση του iKnife, ο γιατρός απλώς βλέπει εκείνη τη στιγμή σε οθόνη μια πράσινη ένδειξη στην περίπτωση που έχουν αφαιρεθεί όλα τα καρκινικά κύτταρα και μία κόκκινη εάν υπάρχουν ακόμη υπολείμματα του όγκου.
Στο πλαίσιο των κλινικών δοκιμών που έγιναν το ηλεκτρονικό νυστέρι φάνηκε ότι έχει 100% επιτυχία, κάτι ιδιαίτερα σπάνιο στην ιατρική. Δημιουργός του iKnife είναι ο δρ Ζόλταν Τάκατς, από το Ιμπίριαλ Κόλετζ του Λονδίνου και αυτή τη στιγμή το νέο εργαλείο δοκιμάζεται σε τρία βρετανικά πανεπιστημιακά νοσοκομεία.
Ο ίδιος σχεδιάζει να το δοκιμάσει σε ακόμη 1.500 ασθενείς και σε διάφορα στάδια καρκίνου. Η πειραματική έκδοση κόστισε 250.000 ευρώ, ποσό που θεωρείται πως θα μειωθεί δραστικά εάν η συσκευή μπει σε παραγωγή. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Science».
Χρήσιμο και για τον έλεγχο των τροφίμων
Χρήσιμο και για τον έλεγχο των τροφίμων
Οι κατασκευαστές του εκτιμούν ότι το νέο επίτευγμα έχει τη δυνατότητα να ξεπεράσει τα όρια της εφαρμοσμένης ιατρικής και να χρησιμοποιηθεί σε τομείς όπως ο έλεγχος τροφίμων. Και αυτό γιατί μπορεί να αντιληφθεί τη διαφορά μεταξύ χοιρινού και αλογίσιου κρέατος, χαλασμένου ή φρέσκου.