Εκμέκ μαχαλεμπί της Ντίνας Νικολάου | Alla-Dalon Epirus Magazine
Ιωάννινα

Εκμέκ μαχαλεμπί της Ντίνας Νικολάου

Εκμέκ μαχαλεμπί της Ντίνας ΝικολάουΈνα ελαφρύ αλλά εντυπωσιακό και πολύ γευστικό γλυκό μας ετοιμάζουν σήμερα η Ντίνα Νικολάου  Εκμέκ μαχαλεμπί.


Υλικά (για ένα ταψάκι 30 Χ 32 εκ)

1 ½ λίτρο γάλα

300 γρ. κρέμα γάλακτος

80 γρ. ρυζάλευρο

80 γρ. αλεύρι

100 γρ. ζάχαρη

½ κ.γλ αλάτι

15 γρ. ροδόνερο

6-8 φρυγανιές

250 γρ. κρέμα φυτική

1 φλ. ζάχαρη άχνη

Πετιμέζι για το γαρνίρισμα

1 φλ. ανάλατο φιστίκι  Αιγίνης  χοντροκομμένο

Για το σιρόπι:

1 ποτήρι νερό

1 ποτήρι ζάχαρη

Διαδικασία

Βάζουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά το γάλα με την κρέμα γάλακτος . Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το ρυζάλευρο, το αλεύρι, τη ζάχαρη και το αλάτι. Παίρνουμε  από το μίγμα κρέμα –γάλα δυο κουταλιές της σούπας τις ρίχνουμε σιγά σιγά και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα. Αποτραβάμε  από τη φωτιά το μίγμα με γάλα-κρέμα γάλακτος και προσθέτουμε μέσα το μίγμα με το ρυζάλευρο αφού το περνάμε από σήτα. Ξαναβάζουμε σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει. Αφήνουμε το μίγμα να κρυώσει. Στρώνουμε το πυρέξ με διαστάσεις 30 Χ32 εκ. με τις φρυγανιές, που τις έχουμε βουτήξει στο σιρόπι, και ρίχνουμε από πάνω το μαχαλεμπί .Το παγώνουμε στο ψυγείο για 3 ώρες . την ώρα του σερβιρίσματος  ,στολίζουμε με τη σαντιγί ,τα φιστίκια και περιχύνουμε με πετιμέζι.


Σου άρεσε;

Σχολίασε