Σε εξέργεση η Τουρκία - Νεκρός 20χρονος διαδηλωτής | Alla-Dalon Epirus Magazine
Ιωάννινα

Σε εξέργεση η Τουρκία - Νεκρός 20χρονος διαδηλωτής


Σε εξέργεση η Τουρκία - Νεκρός 20χρονος διαδηλωτήςΓια χρήση δακρυγόνων εναντίον διαδηλωτών από την τουρκική Αστυνομία στην Άγκυρα έκανε λόγο αυτόπτης μάρτυρας σήμερα, τέταρτη ημέρα διαδηλώσεων εναντίον της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η αστυνομία εκτόξευσε τα δακρυγόνα όταν περίπου 1.000 διαδηλωτές, κυρίως νέοι άνθρωποι, προχώρησαν προς τις γραμμές των αστυνομικών στην κεντρική πλατεία Κιζιλαϊ φωνάζοντας «Ταγίπ παραιτήσου»....

Υπέκυψε στα τραύματά του διαδηλωτής

Έχασε τη ζωή του ένας διαδηλωτής ο οποίος παρασύρθηκε χθες από αυτοκίνητο, όταν ο οδηγός έπεσε πάνω σε συγκεντρωμένους στην Άγκυρα, όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο ο Ιατρικός Σύλλογος της Τουρκίας, ο οποίος κατέστησε υπεύθυνη για το θάνατο την τουρκική κυβέρνηση.

Νεκρός είναι ο Μεχμέτ Αϊβαλίτας, μέλος σοσιαλιστικής οργάνωσης. «Την ευθύνη φέρει η πολιτική εξουσία που επιχειρεί να εμποδίσει βίαια τους ειρηνικούς διαδηλωτές, τους οποίους αποκαλεί πλιατσικολόγους , ενώ κάνει εμφυλιοπολεμικές εκκλήσεις με δηλώσεις της μορφής “κρατάμε με δυσκολία στα σπίτια του το 50%”», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του Συλλόγου.

Τη δήλωση «κρατάμε με δυσκολία στα σπίτια του το 50%» έκανε νωρίτερα ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ακόμα ότι «εάν συνεχιστεί η απάνθρωπη αυτή βία εναντίον των πολιτών οι οποίοι διαδηλώνουν ειρηνικά, ασκώντας τα δημοκρατικά τους δικαιώματα, φοβόμαστε ότι θα υπάρξουν και άλλες περιπτώσεις θανάτου, πράγμα για το οποίο την ευθύνη θα φέρει η κυβέρνηση».

Η καταστολή των διαδηλώσεων από την τουρκική αστυνομία, είναι πράξη «πραγματικά επαίσχυντη», δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία. Την ίδια ώρα με παρέμβασή του το μεσημέρι της Δευτέρας (03/06) ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Αμπντουλάχ Γκιουλ απηύθυνε μήνυμα προς τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν λέγοντάς του με νόημα: «Η δημοκρατία δεν εξαντλείται στις εκλογές».

Έκκληση Ερντογάν για ηρεμία

«Είναι σαφές ότι η χρήση βίας από την αστυνομία οδηγείται όχι μόνο από την ανάγκη για την αντιμετώπιση της βίας –που ελάχιστες αφορμές δόθηκαν από την πλευρά των διαδηλωτών- αλλά και από την επιθυμία για αποθάρρυνση των συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας οποιουδήποτε είδους», δήλωσε ο ευρωπαίος πρόεδρος της Διεθνούς Αμνηστίας.

Η ομάδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγόρησε την αστυνομία για υπερβολική χρήση δακρυγόνων κατά των διαδηλωτών, ενώ επέρριψε ευθύνες στις αρχές ότι τα άτομα που συνελήφθησαν κρατούνταν σε περιορισμό χωρίς νερό ή φαγητό για τουλάχιστον 12 ώρες.

Η τουρκική αστυνομία συνέλαβε 939 άτομα σε περισσότερες από 48 πόλεις της χώρας, δήλωσε το Σάββατο ο υπουργός Εσωτερικών, Μουαμέρ Γκιουλέρ. Πληροφορίες κάνουν λόγο για συλλήψεις από την αστυνομία ακόμα και μέσα σε σπίτια.

Σε βίντεο που έχουν αναρτηθεί στο Διαδίκτυο, φαίνονται άοπλοι διαδηλωτές να κακομεταχειρίζονται από τους αστυνομικούς και πολλοί από αυτούς να φέρουν πληγές στο σώμα και το πρόσωπο. Ακτιβιστές ανέφεραν ότι η αστυνομία έριχνε εσκεμμένα δακρυγόνα από κοντινή απόσταση στους διαδηλωτές, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς να τραυματιστούν.

Περιοδεία Ερντογάν στο Μάγρεμπ

Οι διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ξεκίνησαν την Παρασκευή, όταν η καταστολή από την αστυνομία μιας ειρηνικής διαδήλωσης που είχε οργανωθεί από οικολόγους ενάντια σε ένα σχέδιο ανέγερσης κτιρίων σε «πράσινη» περιοχή της Κωνσταντινούπολης, προκάλεσε κοινωνικές αντιδράσεις, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να κλιμακωθούν οι συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας.

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής σε αρκετές πόλεις της Τουρκίας, ακόμα και αφότου οι αρχές αποχώρησαν από την πλατεία Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη. Χιλιάδες διαδηλωτές συνέχισαν τις διαμαρτυρίες καλώντας την κυβέρνηση Ερντογάν να παραιτηθεί. Οι αρχές χρησιμοποίησαν δακρυγόνα με σκοπό να διαλύσουν το πλήθος, αλλά ορισμένοι από τους διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε περιπολικό και προσπάθησαν να εισβάλουν σε ένα από τα γραφεία του Ερντογάν, ανέφεραν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός παραδέχτηκε το Σάββατο ότι ορισμένες από τις τακτικές που χρησιμοποίησαν οι αρχές, όπως η χρήση σπρέι πιπεριού, ήταν «λανθασμένες» αλλά προειδοποίησε τους διαδηλωτές ότι «εάν μαζευτούν 100.000 άτομα, εγώ θα φέρω 1 εκατομμύριο από το κόμμα μου». Ο ίδιος απέρριψε τις κατηγορίες ότι τον διέπει ένα αυταρχικό στυλ. «Αν χαρακτηρίζουν δικτάτορα έναν υπηρέτη του λαού, δεν έχω τίποτα άλλο να πω».

Με ανησυχία παρακολουθεί η Γερμανία

Στο μεταξύ, η Γερμανία, η οποία «παρακολουθεί με ανησυχία» την κατάσταση στην Τουρκία, κάλεσε σε «διάλογο» και «κατευνασμό» των πνευμάτων, διατυπώνοντας παράλληλα την εκτίμηση ότι τα γεγονότα αυτά δεν επηρεάζουν τις συνομιλίες για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.

Το Βερολίνο «παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Τουρκία με ανησυχία», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, ερωτηθείς στη διάρκεια τακτικής συνέντευξης Τύπου για τις διαδηλώσεις κατά της ισλαμοσυντηρητικής κυβέρνησης του Ερντογάν και τη βίαιη καταστολή τους από την αστυνομία. «Η ώρα για αποκλιμάκωση και διάλογο είναι τώρα», τόνισε η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με τον Ζάιμπερτ.

«Η ελευθερία της γνώμης και η ελευθερία των διαδηλώσεων αποτελούν θεμελιώδη δικαιώματα σε μια δημοκρατία», πρόσθεσε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος καλώντας όλους τους πρωταγωνιστές να επιδείξουν «λογική» και να συμμετάσχουν στο «διάλογο» για τον «κατευνασμό» των πνευμάτων.

Στην ερώτηση αν αυτά τα γεγονότα μπορεί να επιδράσουν στις διεξαγόμενες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία για την ενδεχόμενη ένταξη της χώρας αυτής στην ΕΕ, ο Ζάιμπερτ απάντησε αρνητικά. «Δεν έχει επίπτωση στις συνομιλίες. Δεν βλέπω άμεση σύνδεση», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Η Γερμανία φιλοξενεί τη μεγαλύτερη τουρκική κοινότητα όλων των χωρών της ΕΕ και μερικές μικρές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν εκεί το Σαββατοκύριακο σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους αντιπάλους της ισλαμοσυντηρητικής κυβέρνησης του Ερντογάν.

Η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, Κάθριν Άστον, εξέφρασε τη λύπη της για τη «δυσανάλογη χρήση βίας» από την αστυνομία και κάλεσε όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση. «Πρέπει να ανοίξει ο διάλογος ώστε να βρεθεί μια ειρηνική λύση», είπε. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σούλτς, χαρακτήρισε τη χρήση βίας από τους αστυνομικούς «εντελώς ακατάλληλη».


Σου άρεσε;

Σχολίασε