Ουσιαστικά σημαίνει μαγειρεμένη κρέμα. Πρόκειται για ένα πολύ γευστικό Ιταλικό επιδόρπιο, που προέρχεται από τη βόρεια Ιταλία και την περιοχή Πιεμόντε. Συνήθως σερβίρεται με σάλτσα από βατόμουρα, καραμέλα ή σοκολάτα. Είναι ένα εύκολο γλυκάκι, χωρίς αυγά, που μπορεί ναπροετοιμαστεί μια-δυό ημέρες πριν σε περίπτωση που έχετε κάποιο τραπέζι.
Πάμε, λοιπόν, να δούμε τη συνταγή…
Τι θα χρειαστείτε
- Υλικά κρέμας:
600 γρ. κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά)
100 γρ. φρέσκο γάλα
60 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
10 γρ. φύλλα ζελατίνης
- Υλικά για τη σως:
200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
50 γρ. νερό
100 γρ. νερό ζεστό
1 κουτ. του γλυκού γλυκόζη
Πως θα φτιάξετε την πανακότα:
- Κρέμα:
1. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε την κρέμα, το γάλα και τη ζάχαρη και την τοποθετούμε στη φωτιά.
2. Μόλις αρχίσει να φουσκώνει το κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τα φύλλα ζελατίνας που προηγουμένως έχουμε μαλακώσει σε κρύο νερό.
3. Ανακατεύουμε σε τακτικά διαστήματα και μόλις η κρέμα κρυώσει τη μοιράζουμε σε ατομικά μπολ και τα βάζουμε στο ψυγείο για 3-4 ώρες τουλάχιστον.
4. Σερβίρουμε με τη σως καραμέλας.
- Σως καραμέλας:
1. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη, τα 50 γρ. νερό, τη γλυκόζη και την τοποθετούμε στη φωτιά.
2. Αφήνουμε να βράσουν χωρίς ν’ ανακατεύουμε έως ότου γίνουν σκούρα καραμέλα.
3. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αμέσως ρίχνουμε σιγά-σιγά το ζεστό νερό και με προσοχή για να μη καούμε.
4. Αφήνουμε λίγο να ηρεμήσει, ανακατεύουμε και το αφήνουμε να κρυώσει.