4 φιλέτα μοσχαρίσια
3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
1 ξερό κρεμμύδι, πολύ ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένη
16 φρέσκα μανιτάρια καθαρισμένα και κομμένα
1 φλιτζάνι άγρια μανιτάρια
1/3 φλιτζάνι κονιάκ
¾ φλιτζάνι μαυροδάφνη
1 κλαδί φρέσκο θυμάρι
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
½ δαφνόφυλλο
Αλάτι
Πιπέρι
Εκτέλεση:
1. Σε ένα μπολ βάζουμε τα μανιτάρια, αφού τα έχουμε πλύνει, τα καλύπτουμε με βραστό νερό και σκεπάζουμε το μπολ με ένα πιάτο για περίπου 20’ λεπτά, ώστε να φουσκώσουν και να μαλακώσουν.
2. Σε μια πλατιά κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σε δυνατή φωτιά ροδίζουμε τα φιλέτα για 1’ από κάθε πλευρά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τ’ αφήνουμε για 2’-3’ μέχρι να γυαλίσουν. Σβήνουμε με το κονιάκ κι αφήνουμε για λίγο μέχρι να εξατμιστεί όλο το αλκοόλ.
3. Προσθέτουμε και τα δύο είδη μανιταριών, αφού τα στραγγίξουμε καλά. Βάζουμε τη μαυροδάφνη, το δαφνόφυλλο, το θυμάρι και το μοσχοκάρυδο. Αλατίζουμε και τρίβουμε μπόλικο πιπέρι. Γυρίζουμε τα φιλέτα.
4. Σκεπάζουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για 2’-3’ μέχρι να δέσει η σάλτσα. Περιχύνουμε τα φιλέτα και σερβίρουμε με πουρέ πατάτας ή λαχανικά.