Πώς τα ταξίδια αλλάζουν την προσωπικότητά σας | Alla-Dalon Epirus Magazine
Ιωάννινα

Πώς τα ταξίδια αλλάζουν την προσωπικότητά σας

Πώς τα ταξίδια αλλάζουν την προσωπικότητά σαςΤο ταξίδι είναι πιθανώς μια από τις μόνες δραστηριότητες που οι περισσότεροι άνθρωποι συμφωνούν ότι αγαπούν. Και για να πάμε ένα βήμα πιο μακριά οι ψυχολόγοι συμφωνούν ότι τα ταξίδια και οι περιπέτειες στην  πραγματικότητα μπορούν να αλλάξουν την προσωπικότητά σας.

Δύο ερευνητές η Julia Zimmermann και o Franz Neyer έκαναν μια έρευνα για να αποδείξουν ακριβώς αυτό και το δημοσίευσαν στο «Journal of Personality and Social Psychology»...

Ο στόχος της μελέτης ήταν να αποδείξει πως ένα μεγάλο ταξίδι φέρνει μεγάλες αλλαγές στην προσωπικότητα των ανθρώπων. 

Πήραν μια ομάδα φοιτητών και τους χώρισαν σε δυο γκρουπ και τους έστειλαν σε μικρά ταξίδια εκδρομές και σε ταξίδια μακρινά, πολλών ημερών.

Και τα δυο γκρουπ έκαναν ένα τεστ προσωπικότητάς πριν φύγουν μετρώντας τις πέντε πλευρές της προσωπικότητας: πόσο ανοιχτοί είναι στην εμπειρία,  την εξωστρέφεια, τη συναισθηματική σταθερότητα και ευσυνειδησία και την θελκτικότητα. 

Γυρνώντας από το ταξίδι έκαναν ξανά την ίδια μέτρηση.

Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά. Αυτοί που γύρισαν από τα μακρινά ταξίδια ήταν πιο αισιόδοξοι για τη ζωή με αποτέλεσμα να είναι πιο θελκτικοί. Επίσης ήταν ενθουσιασμένοι και έτοιμοι να διηγηθούν σε όλους την εμπειρία τους με μια πρωτοφανή εξωστρέφεια. 

Τα συμπεράσματα; Όταν ταξιδεύεις αρχίζεις να βλέπεις τη ζωή διαφορετικά και να εκτιμάς αυτά τα ασήμαντα της ζωής. Ειδικά αν  το ταξίδι είναι σε υπανάπτυκτες και φτωχές χώρες αρχίζεις να είσαι χαρούμενος που έχεις για παράδειγμα άφθονο νερό να πιεις.

Αρχίζεις να αποκτάς στόχους και να είσαι έτοιμος να τους κατακτήσεις. Εξάλλου δεν παίζει ρόλο ο προορισμός αλλά το ίδιο το ταξίδι.

Μέσα από το ταξίδι αρχίζεις να βγαίνεις από αυτό που ονομάζουμε «comfort zone», σκληραγωγείσαι βλέπεις από άλλο μάτι τη σκληρή όψη της ζωής και μαθαίνεις πώς να επιβιώνεις.

Στα ταξίδια αναγκάζεσαι να επικοινωνείς με τους άλλους ανθρώπους και να είσαι πιο φιλικός και ανοικτός στην σχέση σου μαζί τους εκ των πραγμάτων.

Είναι ενδιαφέρον να δούμε με διαφορετικό τρόπο τις ζωές των άλλων, να αποκτήσουμε νέους φίλους πραγματικούς και ζωντανούς όχι σαν αυτούς του facebook. 

Μόνο και μόνο ότι οποιαδήποτε απόδραση μας ανανεώνει και μας φτιάχνει τη διάθεση είναι αρκετή να μας αλλάξει τον χαρακτήρα έστω και για λίγο...



Σου άρεσε;

Σχολίασε

:ambivalent:
:angry:
:confused:
:content:
:cool:
:crazy:
:cry:
:embarrassed:
:footinmouth:
:frown:
:gasp:
:grin:
:heart:
:hearteyes:
:innocent:
:kiss:
:laughing:
:minifrown:
:minismile:
:moneymouth:
:naughty:
:nerd:
:notamused:
:sarcastic:
:sealed:
:sick:
:slant:
:smile:
:thumbsdown:
:thumbsup:
:wink:
:yuck:
:yum: