Υλικά
- 1 νεροπότηρο κριθαράκι χοντρό
- 1 χταπόδι μέτριο, 1 κιλό περίπου
- 1 κρασοπότηρο ελαιόλαδο
- 3 κουτ. σούπας ξίδι
- 1 κρεμμύδι μεγάλο, τριμμένο στον τρίφτη
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 1 φύλλο δάφνης
- 1 κρασοπότηρο γλυκό κρασί από τη Σάμο
- 1 νεροπότηρο ντομάτα φρέσκια, ψιλοκομμένη
- 1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
- αλάτι, μπόλικο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- Καθαρίζετε το χταπόδι από τα εντόσθια της κουκούλας και το δόντι.
- Αποκόβετε την κουκούλα από το σώμα και την κόβετε σε μικρά κομματάκια, ενώ χωρίζετε τα πλοκάμια ένα-ένα.
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνετε το ελαιόλαδο, το ξίδι, το κρεμμύδι, το σκόρδο και το φύλλο δάφνης.
- Σοτάρετε 2-3 λεπτά και προσθέτετε το χταπόδι και το γλυκό κρασί.
- Αφήνετε να πάρει μια βράση, χαμηλώνετε τη φωτιά, σκεπάζετε την κατσαρόλα και μαγειρεύετε για 20 λεπτά.
- Προσθέτετε την ψιλοκομμένη φρέσκια ντομάτα και τον πελτέ διαλυμένο σ’ ένα νεροπότηρο νερό.
- Πιπερώνετε καλά και μαγειρεύετε για 15 λεπτά ακόμα.
- Όταν το χταπόδι έχει γίνει τρυφερό, προσθέτετε ένα νεροπότηρο νερό, δυναμώνετε τη φωτιά και, μόλις ξαναπάρει βράση, ρίχνετε μέσα το κριθαράκι ανακατεύοντας συνεχώς για 2-3 λεπτά. Χαμηλώνετε τη φωτιά και σκεπάζετε την κατσαρόλα, ανακατεύοντας πού και πού για να μην κολλήσει το κριθαράκι.
- Σε 15 λεπτά περίπου το φαγητό σας είναι έτοιμο.
- Στο ενδιάμεσο του μαγειρέματος δοκιμάζετε για να δείτε μήπως το κριθαράκι χρειάζεται λίγο αλάτι και προσθέτετε πιπέρι.
- Το σερβίρετε ζεστό σε πιατέλα.