Θα φτιάξουμε μια καταπληκτική κρεμμυδόπιτα, με μια συνταγή που μου την έδωσε η γιαγιά μου, που μπορεί να συνοδεύσει και μπουφέ αλλά και ένα κανονικό γεύμα.
Σπιτικό φύλλο, μπόλικα αυγά, τυρί και πλούσιο άνηθο συνθέτουν μια εξαίρετη νησιώτικη πίτα.
Υλικά συνταγής:
- 1 πακέτο φύλλο κρούστας
- 200 γρ. φέτα τριμμένη
- 200 γρ. ανθότυρο τριμμένο
- 1/2 κιλό κρεμμύδια ξερά
- 2 αυγά
- αλάτι
- πιπέρι
- 3 κουταλιές άνιθο ψιλοκομμένο
- ελαιόλαδο όσο χρειαστεί
- Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα ψιλοκόβουμε.
- Τα σωτάρουμε για λίγο σε μια κατσαρόλα μέχρι να μαλακώσουν και να μαραθούν.
- Τότε, τα κατεβάζουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
- Σε ένα μπωλ, ρίχνουμε τα κρύα κρεμμύδια, τη φέτα, το ανθότυρο, τον άνιθο και λίγο αλατοπίπερο.
- Χτυπάμε τα αυγά και τα προσθέτουμε στο μπωλ με τα υπόλοιπα υλικά.
- Η γέμισή μας είναι έτοιμη.
- Παίρνουμε ένα ταψί, και το λαδώνουμε.
- Απλώνουμε τα μισά φύλλα κρούστας, λαδώνοντάς τα ένα-ένα καθώς τα βάζουμε στο ταψί μας...
- Απλώνουμε τη μισή γέμιση, στρώνουμε δύο φύλλα από πάνω και διπλώνουμε τις άκρες τους πάνω στη πίτα.
- Απλώνουμε στο ταψί την υπόλοιπη γέμιση, και στρώνουμε από πάνω τα υπόλοιπα φύλλα κρούστας.
- Προσοχή, καθώς βάζουμε φύλλα, πρέπει να τα λαδώνουμε ένα-ένα!
- Στη συνέχεια, με ένα μαχαίρι, χαράζουμε την πίτα και τη ραντίζουμε με λίγο νεράκι.
- Την ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου μία ώρα ή και παραπάνω μέχρι να πάρει η πίτα μας χρώμα!