Υποχρεωτικό πλέον το αίτημα για άσυλο- Ποιες οι επιλογές των παράτυπων μεταναστών | Alla-Dalon Epirus Magazine
Ιωάννινα

Υποχρεωτικό πλέον το αίτημα για άσυλο- Ποιες οι επιλογές των παράτυπων μεταναστών

Σε αχαρτογράφητα νερά, για μακρύ –από ό,τι φαίνεται- διάστημα, θα βαδίσουν Ελλάδα, Τουρκία και Ευρώπη, σχετικά με το προσφυγικό

Πέρα από την καχυποψία που υπάρχει μεταξύ τους, οι εμπλεκόμενες πλευρές καλούνται να αντιμετωπίσουν στην πράξη, διάφορες γκρίζες ζώνες που διαπιστώνονται στη συμφωνία των Βρυξελλών. 

Κάθε πιστοποιημένος πρόσφυγας στην Ελλάδα, οφείλει να υποβάλει αίτηση ασύλου, προκειμένου να μπει στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης προς την Ευρώπη

Διαφορετικά θα θεωρείται ότι χάνει την προσφυγική ιδιότητα, και θα ξεκινά διαδικασία επαναπατρισμού του. Όμως τότε, γιατί να ρισκάρει να επιστρέψει στην Τουρκία, προκειμένου από εκεί να μεταφερθεί στην Ευρώπη;
 
Βάσει της συμφωνίας των Βρυξελλών, από την Ελλάδα προβλέπεται τώρα να μετεγκατασταθούν σε πρώτη φάση, σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες 66.000 πρόσφυγες, σε διάστημα 11 μηνών.
 
Οι παράτυποι μετανάστες που καταφτάνουν στην Ελλάδα έχουν τρεις επιλογές:
 
-Να καταθέτουν επίσης αίτηση πολιτικού ασύλου, προβάλλοντας ότι κινδυνεύουν ή διώκονται στις χώρες τους, με δυνατότητα υποβολής ένστασης, αν απορριφθεί.
 
-Να δηλώνουν ότι θέλουν οικειοθελώς να επαναπατριστούν.

 -Να συλλαμβάνονται και να οδηγούνται σε κέντρα κράτησης, μέχρι να μπουν στα αεροπλάνα της επιστροφής.
 
Το πιθανότερο όμως είναι να μείνουν για μεγάλο διάστημα στην Ελλάδα. Διότι, για να επιστρέψουν στις χώρες τους, θα πρέπει αυτές να τους δεχθούν πίσω. Αυτές όμως συμπεριφέρονται ως τώρα, σαν να τους …ξεφορτώθηκαν, και συνήθως αρνούνται την επιστροφή τους. 

Η Τουρκία δεν είναι υποχρεωμένη, να τους παραλάβει αυτή, αν δεν είναι Σύροι, την ώρα που υπάρχουν ζωηρές επιφυλάξεις αν μπορεί αυτό να συμβεί, έτσι κι αλλιώς

Η κυβέρνηση που δηλώνει ότι η εφαρμογή της συμφωνίας θα ξεκινήσει απόψε τα μεσάνυχτα, τρέχει και δεν φτάνει, για να μπορέσει να στεγάσει 17.500 αλλοδαπούς –συμπεριλαμβανομένων των 12.000 της Ειδομένης-, που τώρα είτε μένουν σε άθλιες συνθήκες όπου βρουν, είτε ως υπεράριθμοι σε κέντρα φιλοξενίας, με αποτέλεσμα να προκαλούνται εντάσεις και επεισόδια.
  
Όπως ορίζει η συμφωνία των Βρυξελλών, οι συνθήκες διαμονής τους πρέπει να είναι ανθρώπινες, αλλά ήδη η κυβέρνηση τις βρίσκει πολυτελείς.
 
«Ο στρατός έφτιαξε στα Διαβατά ένα Χίλτον», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής στο SKAI.
 
Η Κομισιόν επισημαίνει τις μεγάλες ελλείψεις στην υποδοχή και ταυτοποίηση των αλλοδαπών στη χώρα μας.
 
Σε έκθεσή της αναφέρει ότι χρειάζονται στα νησιά 3.500 ένστολοι κι εξειδικευμένοι εμπειρογνώμονες, 70 δικαστές, και 430 εμπειρότατοι διερμηνείς. Ακόμη να δρουν συνολικά οκτώ πλοία της Frontex, και να χρησιμοποιηθούν 28 λεωφορεία, 190 κοντέϊνερ και χοτ σποτ συνολικής χωρητικότητας 20.000 αλλοδαπών, από 6.000 σήμερα. 
  
Στα νησιά θα βρίσκονται και Τούρκοι αξιωματούχοι να επιβλέπουν την όλη διαδικασία. Αντιθέτως, στα τουρκικά παράλια δεν θα μεταβούν –προς το παρόν- Ελληνες αξιωματούχοι, καθώς μετά από βέτο της Άγκυρας, κρίθηκε ότι δεν θα έχουν ουσιαστικό αντικείμενο…


Σου άρεσε;

Σχολίασε

:ambivalent:
:angry:
:confused:
:content:
:cool:
:crazy:
:cry:
:embarrassed:
:footinmouth:
:frown:
:gasp:
:grin:
:heart:
:hearteyes:
:innocent:
:kiss:
:laughing:
:minifrown:
:minismile:
:moneymouth:
:naughty:
:nerd:
:notamused:
:sarcastic:
:sealed:
:sick:
:slant:
:smile:
:thumbsdown:
:thumbsup:
:wink:
:yuck:
:yum: