Ένα πατροπαράδοτο Κυριακάτικο φαγητό για όλη την όλη την οικογένεια.
Υλικά συνταγής
Υλικά συνταγής
- 1 1/2 μοσχαρίσιο κρέας [σπάλα] κομμένο σε κομματάκια
- 8 μεγάλες πατάτες για φούρνο κομμένες [*]
- 5 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομένες
- 3 μεγάλες ντομάτες κομμένες σε φέτες
- 200 γρ. κασέρι σε κυβάκια
- 1 κύβο βοδινού λιωμένο σε 1 1/2 φλ. ζεστό νερό
- 2 κ.σ. χυμό λεμονιού
- 1 φλ. τσαγιού κρασί λευκό ξηρό
- λίγη ρίγανη ή θυμάρι
- 6 κ.σ. βούτυρο λιωμένο
- ελαιόλαδο
- αλάτι πιπέρι
- Αλατοπιπερώνουμε το κρέας και το αλείφουμε με 2 κ.σ. βούτυρο.
- Το τρίβουμε με τη ρίγανη ή το θυμάρι και του “κολλάμε” το σκόρδο να πάει παντού, σε κάθε μικρή τρυπούλα.
- Σε μπολ ανακατεύουμε τις πατάτες με το λεμόνι, το υπόλοιπο βούτυρο και το κρασί, αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με λίγο θυμάρι.
- Σε γάστρα πήλινη απλώνουμε τις πατάτες, τις περιχύνουμε με τον ζωμό, εναποθέτουμε επάνω τους το κρέας και από πάνω βάζουμε τις ντομάτες.
- Αλατοπιπερώνουμε ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και προαιρετικά πασπαλίζουμε με λίγο επιπλέον φρέσκο βούτυρο.
- Βάζουμε το καπάκι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς C για περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά.
- Ξεσκεπάζουμε τα τελευταία 15 λεπτά προσθέτουμε το κασέρι σε κυβάκια ανακατεύουμε και το αφήνουμε ξεσκέπαστο για 15′ για να ροδίσει.
sintayes