Ένας τρόπος να γίνουν τα όσπρια ένας εκλεκτός μεζές...
Είναι πολύ κλασικό πιάτο στα περισσότερα νησιά του Αιγαίου, όπως η Σίφνος και η Πάρος.
Και φυσικά ένα φαγητό μελωμένο και διαφορετικό που θα κάνει και τους πιο δύσπιστους να αγαπήσουν τα όσπρια...
Συστατικά
- 1 κιλό ρεβίθια
- 2 μεγάλα κρεμμύδιασε ροδέλες
- 2 ντομάτες σφιχτές και ώριμες σε ροδέλες
- 2 φύλλα δάφνης
- 200 γρ ελαιόλαδο
- 6 σκελίδες σκόρδο ελαφρά λιωμένες
- Αλάτι,πιπέρι
- Μια χούφτα χοντρό αλάτι
- Νερό όσο πάρει
ΣυστατικάΤρόπος μαγειρέματος
1
Βάλε τα ρεβίθια να μουλιάσουν από το πρωί πριν φύγεις για τη δουλειά σε νερό με το χοντρό αλάτι
2
Επιστρέφοντας από τη δουλειά, εκεί κατά το βραδάκι ξέπλυνε τα ρεβίθια καλά. Βάλε σε πήλινο σκεύος με καπάκι
3
Αφού στρώσεις τα ρεβίθια καλά, βύθισε διάσπαρτα τις σκελίδες το σκόρδο. Από πάνω στρώσε τις ροδέλες με το κρεμμύδι και τις ντομάτες
4
Αλατοπιπέρωσε βάλε τα φύλλα δάφνης και σκέπασε τα ρεβίθια σου με νερό (θα ήταν καλύτερο να είναι χλιαρό)
5
Ρίξε από πάνω το ελαιόλαδο και σκέπασε το καπάκι. Για να σφραγίσεις καλά τα αρώματα και τις μυρωδιές μπορείς να κλείσεις το χείλος του πήλινου με ζυμάρι
6
Προθέρμανε το φούρνο στους 160oC και βάλε το φαγητό να ψηθεί για τουλάχιστον 4-5 ώρες. Αφαίρεσε το ζυμάρι και δοκίμασε... αν χρειαστεί άφησε λίγο ακόμη να ψηθούν καλά τα ρεβίθια