Μεγάλες εκπλήξεις αναμένονται φέτος στις ανακοινώσεις των βάσεων καθώς η οικονομική κρίση φαίνεται ότι ώθησε την πλειοψηφία των υποψηφίων να δηλώσουν σχολές κοντά στα σπίτια τους.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Έθνους, οι πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις και οι επιπτώσεις στην οικονομία φαίνεται ότι επηρέασαν περισσότερο από ποτέ τις επιλογές των νέων ανθρώπων σχετικά με την περιοχή που πρέπει να σπουδάσουν...
Μάλιστα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι εκπαιδευτικοί εκτιμούν ότι επειδή τα περισσότερα μηχανογραφικά δελτία συμπληρώθηκαν τις μέρες που οι τράπεζες ήταν κλειστές, οι γονείς ώθησαν τα παιδιά τους να δηλώσουν σχολές κοντά στα σπίτια τους, με τον φόβο ότι δεν θα μπορέσουν να στηρίξουν και δεύτερο σπίτι.
Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει ακόμη την έκταση του φαινομένου αυτού και κυρίως το κατά πόσο θα επηρεάσει την πορεία των μορίων εισαγωγής γι’ αυτό και είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν μεγάλες εκπλήξεις στο τέλος του Αυγούστου, όταν θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η πορεία των βάσεων είναι πτωτική και όπως σημειώνεται, σε πολύ σημαντικό βαθμό. Ειδικότερα, η πτώση θα ξεκινά από λίγα μόρια και μπορεί να φτάσει και τα 2.000 σε κάποιες χαμηλόβαθμες σχολές των ΤΕΙ.
Μάλιστα, ακόμη και οι περισσότερες υψηλόβαθμες σχολές θα έχουν πτώση αρκετών μορίων, ιδίως στα ΑΕΙ της περιφέρειας.
Έτσι, όπως αναφέρει η εφημερίδα, ακόμη και στις υψηλόβαθμες ιατρικές σχολές η πτώση θα είναι σημαντική και μπορεί να ξεκινήσει από τα 180-200 μόρια και να ξεπεράσει ακόμη και τα 600, όπως στην περίπτωση της Ιατρικής Αλεξανδρούπολης. Ακόμη, κοντά στα 500 μόρια αναμένεται να χάσουν και υψηλόβαθμες Κτηνιατρικές και Οδοντιατρικές σχολές σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα.
Ωστόσο, οι μεσαίες νοσηλευτικές δεν θα έχουν μεγάλη πτώση, τόσο στα ΑΕΙ όσο και στα ΤΕΙ, ενώ είναι πιθανό να υπάρξει και οριακή άνοδος.
Πίνακας με τις προβλέψεις για 80 τμήματα
Την ίδια ώρα, πτωτικά θα κινηθούν και οι Φαρμακευτικές Σχολές καθώς αναμένεται πτώση άνω των 450 μορίων.
Όμως, σε πολλές σχολές στο 4ο Πεδίο η πορεία των βάσεων δεν αναμένεται να είναι παντού καθοδική και θεωρείται ότι πολλές σχολές θα έχουν άνοδο των μορίων, με εξαίρεση ίσως τους Μηχανολόγους Μηχανικούς, τους Πολιτικούς Μηχανικούς και τους Ναυπηγούς.
Όσον αφορά στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο, η πτώση σε κάποιες σχολές ενδέχεται να ξεπεράσει και τα 1.000 μόρια. Μάλιστα, αυτό αναμένεται να συμβεί και στις υψηλόβαθμες σχολές του πεδίου οι οποίες μπορεί να πέσουν πάνω από 700 μόρια, όπως στην περίπτωση της Νομικής στην Κομοτηνή.
Ακόμη, πτώση αναμένεται και σε όλες τις Παιδαγωγικές σχολές αλλά και σε αυτές της Πολιτικής Επιστήμης, της Φιλολογίας, της Φιλοσοφίας και της Ψυχολογίας, ενώ δύσκολη είναι η εκτίμηση για τις Στρατιωτικές Σχολές με τους εκπαιδευτικούς να πιστεύουν ότι και εκεί θα υπάρξει πτώση των βάσεων, αλλά περισσότερο «συγκρατημένη».
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι υπολογισμοί για την πορεία των βάσεων γίνεται με βάση τις βαθμολογικές επιδόσεις που είχαν φέτος οι μαθητές και οι οποίες ήταν χειρότερες από πέρυσι καθώς αλλά και βάσει του αριθμού των εισακτέων. Επίσης, σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει και ο περιορισμένος αριθμός των μετεγγραφών