Μοιραζόμαστε τις σκέψεις μας, φωτογραφίες από την βραδινή μας έξοδο, τι φάγαμε για μεσημεριανό και πως περάσαμε στο γραφείο.
Τα social media μας έχουν κάνει πιο εξωστρεφείς, όμως σύμφωνα με τους ειδικούς μας έχουν απομακρύνει από τα αγαπημένα μας πρόσωπα.
Η Michelle Drouin, καθηγήτρια ψυχολογίας του πανεπιστημίου Purdue, σύμφωνα με δημοσίευμα του Psychology Today, εξηγεί ότι κάθε άνθρωπος χρησιμοποιεί τα social media για διαφορετικούς λόγους...
Οι άνθρωποι που έχουν ασφάλεια στη ζωή τους, σχέσεις εμπιστοσύνης με άλλους ανθρώπους και έχουν καλή σχέση με τον εαυτό τους, συνήθως χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για να στείλουν emails και μηνύματα και προτιμούν να μιλήσουν με τους φίλους τους από κοντά.
Αντίθετα, οι πιο ανασφαλείς στέλνουν μηνύματα στους φίλους τους για επιβεβαίωση ή για να δημιουργήσουν μια ψεύτικη οικειότητα στις σχέσεις τους.
Τα social media δεν δίνουν λύση στη μοναξιά, υποστηρίζει και η καθηγήτρια του M.I.T., Sherry Turkle, που χαρακτηρίζει αυτή την ψέυτικη επικοινωνία στα social media ως πρόβλημα των ανθρώπων που δεν ξέρουν πώς να απολαμβάνουν την μοναξιά τους.
Προκειμένου να μην αισθανθούν μόνοι, λέει η ψυχολόγος, τείνουν να αναζητούν σύνδεση επικοινωνώντας διαδικτυακά ενώ ταυτόχρονα φοβούνται την πραγματική οικειότητα.
Οι ελεγχόμενες (όσον αφορά στην οικειότητα) συζητήσεις μέσω διαδικτύου μπορεί να οδηγήσουν σε έλλειψη εναίσθησης, σύμφωνα με τους επιστήμονες.
Όταν μιλάμε με τους φίλους μας μέσω emails ή social media, δεν μπορούμε να δούμε τις αντιδράσεις τους, τις εκφράσεις του προσώπου τους και επομένως δεν ξέρουμε αν καταφέραμε να επικοινωνήσουμε ουσιαστικά μαζί τους.
Τα συναισθήματα, επίσης, που εκφράζουμε μπορούν να παρεξηγηθούν είτε ως υπερβολικά είτε ως αδιάφορα.
Οι ψυχολόγοι, μάλιστα, προειδοποιούν ότι ακόμα και η 'παρουσία' ενός κινητού τηλεφώνου σε ένα δωμάτιο μπορεί να μειώσει την οικειότητα που έχουμε με τους συνομιλητές μας αφού αποσπά την προσοχή και την εμπιστοσύνη που νιώθουμε.
Η Turkle συμβουλεύει να βελτιώσουμε την επικοινωνία μας με τους άλλους μαθαίνοντας πώς να είμαστε παρόντες σε μια συζήτηση αλλά και μαθαίνοντας πώς να είμαστε μόνοι ώστε να αναπτύξουμε τις απαραίτητες ικανότητες για να γίνουμε καλοί συνομιλητές.
Η ισορροπία στον τρόπο που χρησιμοποιούμε την τεχνολογία, είναι το κλειδί –σύμφωνα με τους ειδικούς- για να μην απομακρυνθούμε από τα αγαπημένα μας πρόσωπα.