Τα καλαμάρια είναι από τα αγαπημένα μας θαλασσινά και τα μαγειρεύουμε με χίλιους δυο τρόπους.
Εδώ τα φτιάχνουμε με μπόλικη σάλτσα ντομάτας, πικάντικη και μοσχομυριστή...
Υλικά
- 1 κιλό καλαμάρια, σε ροδέλες
- 2 κρεμμύδια μεγάλα, σε κυβάκια
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 5 καρφάκια γαρίφαλα
- ½ κουτ. γλυκού κανέλα, ή 1 ξυλάκι κανέλα
- ½ κουτ. γλυκού ζάχαρη
- 1 κονσέρβα ντοματάκια ή 6 ντομάτες μεσαίες ώριμες, ψιλοκομμένες
- 1 κρασοπότηρο ούζο
- 3 φύλλα δάφνης
- ½ κουτ. γλυκού πιπέρι καγιέν
- 1 φλιτζανάκι του καφέ έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- αλάτι
Διαδικασία
Βήμα 1
Καθαρίζετε εσωτερικά τα καλαμάρια, αφαιρείτε το κεφάλι και τα μάτια και τα κόβετε σε ροδέλες. Αν θέλετε, μπορείτε να τα μαγειρέψετε και ολόκληρα.
Βήμα 2
Ζεσταίνετε σε μια κατσαρόλα το ελαιόλαδο, ρίχνετε το κρεμμύδι και το σοτάρετε μέχρι να μαραθεί. Ρίχνετε και το σκόρδο, σοτάρετε για 1 λεπτό ακόμα και προσθέτετε και τα καλαμάρια. Αλατίζετε ελαφρά, προσθέτετε το πιπέρι καγιέν και μαγειρεύετε για 3-4 λεπτά.
Βήμα 3
Όταν τα καλαμάρια πάρουν χρώμα τα σβήνετε με το ούζο και προσθέτετε την κανέλα, τα γαρίφαλα και τη ζάχαρη. Μετά από 10 λεπτά περίπου προσθέτετε και τις ψιλοκομμένες ντομάτες ή τα ντοματάκια της κονσέρβας. Χαμηλώνετε τη φωτιά, προσθέτετε και τη δάφνη και αφήνετε το φαγητό να σιγομαγειρευτεί. Σερβίρετε τα καλαμάρια ως ουζομεζέ ή ως κυρίως με ζυμαρικό της επιλογής σας.