Μια συνταγή για μοσχαράκι με μελιτζάνες και πιπεριές κοκκινιστό στη κατσαρόλα. Απλό, με λαχταριστές γεύσεις και μυρωδιές.
Υλικά
• 1 κιλό μοσχάρι [ώμος ή ελιά] κομμένο σε μικρά κομματάκια• 4 μελιτζάνες
• 4 ώριμες ντομάτες ψιλοκομμένες ή 1 κουτί ντοματάκια κονκασέ
• 1 κ.σ. ντοματοπελτέ
• 2 πιπεριές [1 πράσινη+ 1 κόκκινη] σε λεπτές φέτες [προαιρετικά]
• 2 κρεμμύδια ξερά σε λεπτές φέτες
• 3/4 φλ. τσαγιού χυμό ντομάτας
• 1 κ.γ. κοφτό ζάχαρη
• 1/2 ποτηράκι κρασιού άσπρο
• λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό
• 1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
• αλάτι πιπέρι
Εκτέλεση
1. Κόβουμε τις μελιτζάνες σε φέτες. Τις αλατίζουμε και τις βάζουμε σε σουρωτήρι να “ιδρώσουν” για να μη πικρίζουν, για 30 λεπτά. Μετά τις ξεπλένουμε με άφθονο νερό και τις σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί.
2. Σε μεγάλο βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε λάδι, βάζουμε όλες τις μελιτζάνες μαζί και ανακατεύουμε να τηγανιστούν ελαφρά μέχρι να θωρακιστούν. Τις βγάζουμε και τις αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί.
3. Εν” τω μεταξύ, σε κατσαρόλα, σοτάρουμε σε ζεστό λάδι το κρέας, τα κρεμμύδια και τις πιπεριές και το πελτέ ντομάτας. Σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμισθεί προσθέτουμε τις ντομάτες κονκασέ, το ντοματοχυμό, τη ζάχαρη και νερό. Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε το φαγητό σε μέτρια θερμοκρασία να βράσει για 1 ώρα.
4. Μετά το πέρας της μιας ώρας προσθέτουμε στη κατσαρόλα, τις μελιτζάνες και όλα τα υπόλοιπα υλικά και συνεχίζουμε το βράσιμο για 15′-20′ ακόμα. Δεν ανακατεύουμε το φαγητό με κουτάλα αλλά κουνάμε τη κατσαρόλα προσεκτικά.
5. Σερβίρουμε σκέτο το φαγητό μας ή με ρύζι ή πουρέ ή προαιρετικά μπορούμε να προσθέσουμε και 2 πατάτες μέσα στο φαγητό τις οποίες θα τις θωρακίζουμε στο τηγάνι και θα τις βράσουμε μαζί με τις μελιτζάνες.
Υλικά
• 1 κιλό μοσχάρι [ώμος ή ελιά] κομμένο σε μικρά κομματάκια• 4 μελιτζάνες
• 4 ώριμες ντομάτες ψιλοκομμένες ή 1 κουτί ντοματάκια κονκασέ
• 1 κ.σ. ντοματοπελτέ
• 2 πιπεριές [1 πράσινη+ 1 κόκκινη] σε λεπτές φέτες [προαιρετικά]
• 2 κρεμμύδια ξερά σε λεπτές φέτες
• 3/4 φλ. τσαγιού χυμό ντομάτας
• 1 κ.γ. κοφτό ζάχαρη
• 1/2 ποτηράκι κρασιού άσπρο
• λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό
• 1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
• αλάτι πιπέρι
Εκτέλεση
1. Κόβουμε τις μελιτζάνες σε φέτες. Τις αλατίζουμε και τις βάζουμε σε σουρωτήρι να “ιδρώσουν” για να μη πικρίζουν, για 30 λεπτά. Μετά τις ξεπλένουμε με άφθονο νερό και τις σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί.
2. Σε μεγάλο βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε λάδι, βάζουμε όλες τις μελιτζάνες μαζί και ανακατεύουμε να τηγανιστούν ελαφρά μέχρι να θωρακιστούν. Τις βγάζουμε και τις αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί.
3. Εν” τω μεταξύ, σε κατσαρόλα, σοτάρουμε σε ζεστό λάδι το κρέας, τα κρεμμύδια και τις πιπεριές και το πελτέ ντομάτας. Σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμισθεί προσθέτουμε τις ντομάτες κονκασέ, το ντοματοχυμό, τη ζάχαρη και νερό. Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε το φαγητό σε μέτρια θερμοκρασία να βράσει για 1 ώρα.
4. Μετά το πέρας της μιας ώρας προσθέτουμε στη κατσαρόλα, τις μελιτζάνες και όλα τα υπόλοιπα υλικά και συνεχίζουμε το βράσιμο για 15′-20′ ακόμα. Δεν ανακατεύουμε το φαγητό με κουτάλα αλλά κουνάμε τη κατσαρόλα προσεκτικά.
5. Σερβίρουμε σκέτο το φαγητό μας ή με ρύζι ή πουρέ ή προαιρετικά μπορούμε να προσθέσουμε και 2 πατάτες μέσα στο φαγητό τις οποίες θα τις θωρακίζουμε στο τηγάνι και θα τις βράσουμε μαζί με τις μελιτζάνες.
sintayes