Κλασικό κυριακάτικο φαγάκι που φτιάχνουμε και με κριθαράκι, εδώ όμως θα προτιμήσουμε παραδοσιακές χυλοπίτες.
Είναι εξίσου νόστιμο!
Υλικά
- 1 πακέτο χυλοπίτες μέτριες
- 1.300γρ. περίπου μοσχαράκι ελιά, σε κομμάτια
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 καρότο σε κυβάκια
- 1 πιπεριά Φλωρίνης, σε κυβάκια
- 3-4 κολοκυθάκια σε κυβάκια
- 4 ντομάτες ώριμες, ξυσμένες στον τρίφτη ή 1 κονσέρβα ντοματάκια κονκασέ
- ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 3-4 κόκκους μπαχάρι
- 1 ξυλάκι κανέλας
- 150γρ. κεφαλογραβιέρα Αμφιλοχίας, σε κυβάκια
- αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
Βήμα 1
Βράζετε το κρέας σε κατσαρόλα μαζί με άφθονο νερό που θα το σκεπάζει καλά, για 1 ώρα τουλάχιστον, μέχρι να μαλακώσει. Το ξαφρίζετε ενδιάμεσα και μετά το στραγγίζετε και κρατάτε το ζουμί στην άκρη.
Βήμα 2
Ξαναβάζετε το κρέας στην κατσαρόλα μαζί με το λάδι. Όταν κάψει προσθέτετε το κρεμμύδι, την πιπεριά, τα κολοκύθια και το καρότο και σοτάρετε για 3-4 λεπτά. Προσθέτετε τα μπαχαρικά, την ξυσμένη ντομάτα ή το κονκασέ, αλατοπιπερώνετε καλά, προσθέτετε λίγο από το ζωμό του κρέατος και βράζετε μέχρι να μαγειρευτεί καλά το κρέας και να μείνει ζουμερό.
Βήμα 3
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C. Μεταφέρετε το φαγητό σε πυρίμαχο σκεύος και στο μεταξύ αλατίζετε τον υπόλοιπο ζωμό και τον βάζετε να πάρει βράση σε ξεχωριστή κατσαρόλα. Συμπληρώνετε με νερό αν δεν είναι αρκετός.
Βήμα 4
Ρίχνετε τις χυλοπίτες να βράσουν για 1 λεπτό και τις μεταφέρετε με τρυπητή κουτάλα στο σκεύος με το κρέας. Συμπληρώνετε λίγο ζωμό ακόμα και ψήνετε το γιουβέτσι σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο μέχρι να μαγειρευτούν οι χυλοπίτες.
Βήμα 5
Τέλος, μοιράζετε τα κυβάκια του τυριού ομοιόμορφα στο φαγητό και το ψήνετε ξεσκέπαστο για 5 λεπτά ακόμα πριν το ξεφουρνίσετε. Το σερβίρετε μετά από 15 λεπτά.