Εντυπωσιακή η «μάχη» με 5.000 κομπάρσους από 52 χώρες
Κάθε προηγούμενο μεγαλοπρέπειας ξεπέρασε η φετινή αναπαράσταση της μάχης του Βατερλό.Στην επετειακή της διοργάνωση, 200 χρόνια αργότερα από το γεγονός που άλλαξε την πορεία της ευρωπαϊκής ιστορίας, το Βατερλό
αναβίωσε σαν ένα θέαμα χολιγουντιανών διαστάσεων, ενώπιον ενός κοινού 60.000 θεατών.
Η απαίτηση για τη μέγιστη δυνατή αληθοφάνεια είχε ως αποτέλεσμα την διόγκωση του κόστους, το οποίο έφτασε τα 6,5 εκατομμύρια ευρώ.
Σε ρόλο στρατιωτών, αξιωματικών κ.λπ., φορώντας, φυσικά, άψογες στολές εποχής, 5.000 εθελοντές από 52 χώρες του κόσμου υποδύθηκαν τους στρατιώτες, είτε του Ναπολέοντα, είτε των αντιπάλων του, δηλαδή των Βρετανών υπό τον Δούκα του Γουέλινγκτον και των Πρώσσων και Ολλανδών συμμάχων τους.
Στο ιστορικό χοροθέατρο που σκηνοθετήθηκε στο Βέλγιο, ακριβώς στο σημείο όπου έλαβε χώρα η μάχη του Βατερλό το 1815, εκτός της στρατιάς των εθελοντών, χρησιμοποιήθηκαν 300 άλογα και 100 ρέπλικες κανονιών, ενώ για τον ρεαλισμό των σκηνών μάχης, χρειάστηκαν τέσσερις τόνοι πυρίτιδας.
Και εάν για κάποιους μια στρατιωτική αναπαράσταση προσεγγίζει στα όρια του κιτς, για πολλούς άλλους ανά τον κόσμο αποτελεί αγαπημένο θέαμα, καθώς προσφέρει ευκαιρίες διαπαιδαγώγησης στην ιστορία.
Σημαντικό στοιχείο στο ιστορικο-πολεμικό υπερθέαμα του Βατερλό είναι το γεγονός ότι οι συμμετέχοντες δεν είναι απλώς "κομπάρσοι" που έτυχε να υποδύονται τους φαντάρους στα βελγικά λιβάδια. Αντιθέτως, πρόκειται για ενθουσιώδεις μελετητές της στρατιωτικής ιστορίας και δη των ναπολεόντειων πολέμων.
Το κόστος, δε, της στολής, είναι ένα έξοδο που βαρύνει καθέναν από τους "στρατιώτες" -και δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο: Οι οπλίτες πεζικού κλήθηκαν να αγοράσουν τη στολή και την εξάρτυσή τους σε τιμές περί τα 1.300-1.800 ευρώ, ενώ οι του ιππικού καταβάλουν 2.300-3.500 ευρώ για το ενδυματολογικό τους ταξίδι στο χρόνο.
Εξ αφορμής της αναπαράστασης της μάχης του Βατερλό, ο Βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ (ο οποίος ενέκρινε τη δαπάνη 10 εκατ. ευρώ για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την περίφημη μάχη), σχολίασε ότι "η μνήμη της μάχης του Βατερλό είναι ένα κάλεσμα συμφιλίωσης μέσω του σχεδίου της ευρωπαϊκής ενοποίησης και της υπόσχεσης για ειρήνη, παρά τα προβλήματα των ημερών μας, με συγκρούσεις στα σύνορα με την Ουκρανία και την αγωνία για την οικονομία της Ελλάδας".