Κακό στον παιδικό εγκέφαλο κάνει η νικοτίνη από συμβατικά και ηλεκτρονικά τσιγάρα | Alla-Dalon Epirus Magazine
Ιωάννινα

Κακό στον παιδικό εγκέφαλο κάνει η νικοτίνη από συμβατικά και ηλεκτρονικά τσιγάρα

1Η έκθεση στη νικοτίνη, ακόμη και όταν προέρχεται από τις ηλεκτρονικές συσκευές καπνίσματος, ενδεχομένως να βλάπτει τον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο του εμβρύου, καθώς και τον εγκέφαλο παιδιών και εφήβων, σύμφωνα με νέα ανασκόπηση για τις επιπτώσεις της νικοτίνης.
Όπως αναφέρετε στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Preventive Medicine, ο Δρ Τιμ ΜακΑφι διευθυντής του Τμήματος Καπνίσματος και Υγείας των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, διαπίστωσε από πειράματα που έκανε σε ζώα, ότι η έκθεση στη νικοτίνη κάνει κακό στους αναπτυσσόμενους πνεύμονες και τον εγκέφαλο...
Ειδικότερα στον εγκέφαλο επηρεάζει άμεσα την σκέψη, την ανάπτυξη του λόγου και την μνήμη.
Ο ερευνητής εξηγεί ότι ενώ οι εταιρείες που παράγουν και πωλούν ηλεκτρονικά τσιγάρα διατείνονται ότι αυτά είναι ασφαλή, επειδή απελευθερώνουν μόνον ατμό, στην πραγματικότητα ο ατμός περιέχει νικοτίνη που μπορεί να εισπνεύσουν τα παιδιά τα οποία βρίσκονται κοντά σε ενήλικες που καπνίζουν. 
Τα παιδιά μπορούν επίσης να εκτεθούν στη νικοτίνη αγγίζοντας επιφάνειες πάνω στις οποίες έχουν «κάτσει» υπολείμματα του ατμού. Αν τα παιδιά τις αγγίξουν και μετά βάλουν τα χέρια στους στο στόμα, τότε μπορούν να εκτεθούν στη νικοτίνη.
Βέβαια, όπως επισημαίνει, στις περισσότερες μελέτες που συμπεριλήφθηκαν στην ανασκόπηση, δεν εξετάστηκε μόνον η χρήση των ηλεκτρονικών τσιγάρων. 
Αντιθέτως, μελετήθηκαν οι επιπτώσεις της έκθεσης στη νικοτίνη σε ζώα και ανθρώπους από όλες τις πιθανές πηγές, όπως το συμβατικό τσιγάρο ή η μάσηση καπνού. 
Οπότε παραμένει ασαφές προς το παρόν σε πόση νικοτίνη εκτίθενται τα αναπτυσσόμενα έμβρυα, τα παιδιά και οι έφηβοι από τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μεμονωμένα.
Ως γνωστόν, η ποσότητα της νικοτίνης από τα ηλεκτρονικά τσιγάρα εξαρτάται από τον τύπο της συσκευής που χρησιμοποιεί κανείς. Η δόση μπορεί να κυμαίνεται από το μισό της αντίστοιχης ενός συμβατικού τσιγάρου, έως και της ίδιας ποσότητας.
Σε κάθε περίπτωση ο Δρ ΜακΑφι συμβουλεύει τις εγκύους και τους εφήβους να μην χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά ή συμβατικά τσιγάρα, αφού αποδεδειγμένα η νικοτίνη κάνει κακό στον εγκέφαλο και δημιουργεί εξαρτητικές συμπεριφορές.
Με την άποψη αυτή συμφωνεί και ο Γκρέγκορι Κονλεϊ, πρόεδρος της Αμερικανικής Εταιρείας Άτμισης, επισημαίνοντας ότι οι έγκυες γυναίκες θα πρέπει να αποφεύγουν εντελώς τη νικοτίνη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια καταβάλλεται μια παγκόσμια προσπάθεια ρύθμισης της αγοράς του καπνού, περιλαμβανομένων και των ηλεκτρονικών τσιγάρων, αφού δεν έχει αποφανθεί η επιστήμη για την πραγματική επίπτωση τους στην υγεία μας.
Πηγη in gr


Σου άρεσε;

Σχολίασε

:ambivalent:
:angry:
:confused:
:content:
:cool:
:crazy:
:cry:
:embarrassed:
:footinmouth:
:frown:
:gasp:
:grin:
:heart:
:hearteyes:
:innocent:
:kiss:
:laughing:
:minifrown:
:minismile:
:moneymouth:
:naughty:
:nerd:
:notamused:
:sarcastic:
:sealed:
:sick:
:slant:
:smile:
:thumbsdown:
:thumbsup:
:wink:
:yuck:
:yum: