Μια συνταγή για ένα πεντανόστιμο, χορταστικό φαγητό για όλη την οικογένεια.
Υλικά
• 500 γρ. ζυμαρικά της αρεσκείας σας [χυλοπίτες, ταλιατέλες]
Για τα κεφτεδάκια:
• 1/2 κιλό κιμά μοσχαρίσιο [ή ανάμικτο με χοιρινό]
• 3 μεγάλα ξερά κρεμμύδια [ψιλοκομμένα]
• 3-4 φέτες ψωμί ξερό μουλιασμένες και στραγγισμένες [ή 4-5 φρυγανιές τριμμένες]
• 1 αβγό [χτυπημένο]
• 1 κ.γ. ξύδι
• Δυόσμο, Μαϊντανό [ψιλοκομμένα]
• ελαιόλαδο
• Αλάτι – Πιπέρι
Για τη σάλτσα :
• 4-5 ώριμες ψιλοκομμένες ντομάτες ή ένα κουτί ντοματάκια κονκασέ
• 1 κ.σ. ντοματοπελτέ διαλυμένο σε ζεστό νερό+ 1/2 κ.γ. ζάχαρη
• 1 κ.γ. ζάχαρη
• 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
• 2 πιπεριές σε ότι χρώμα θέλετε
• 2-3 σκελίδες σκόρδο
• 1/2 ποτήρι κρασί άσπρο
• ελαιόλαδο
• αλατοπίπερο
Εκτέλεση
1. Για τα κεφτεδάκια: Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε όλα τα υλικά για τα κεφτεδάκια. Ζυμώνουμε καλά, πλάθουμε στρογγυλά κεφτεδάκια, τα αλευρώνουμε και τα τηγανίζουμε σε ζεστό σπορέλαιο.
2. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς.
3. Για τη σάλτσα:Βάζουμε σε ένα βαθύ μεγάλο τηγάνι ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί σοτάρουμε ελαφρά πρώτα τις πιπεριές με το κρεμμύδι και μετά το σκόρδο. [προσοχή μη καεί και μαυρίσει στο σκόρδο]. Σβύνουμε με το κρασί και προσθέτουμε σταδιακά όλα τα υλικά για τη σάλτσα ξεκινώντας από τις ντομάτες και το ντοματοπελτέ. Προσθέτουμε λίγο νερό και αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να μελώσει χωρίς να «σωθεί» όλο το νερό.
4. Βάζουμε τη σάλτα μαζί με τους κεφτέδες και 2-3 ποτήρια ζεστό νερό σε ταψί και το βάζουμε στο φούρνο. Μόλις το νερό κοχλάσει προσθέτουμε το ζυμαρικό μας, αλατίζουμε πάλι και ψήνουμε για 30-40′ μέχρι να βράσει το ζυμαρικό. [κατά τη διάρκεια του ψησίματος, προσθέτετε ζεστό νερό άν χρειαστεί].
• 500 γρ. ζυμαρικά της αρεσκείας σας [χυλοπίτες, ταλιατέλες]
Για τα κεφτεδάκια:
• 1/2 κιλό κιμά μοσχαρίσιο [ή ανάμικτο με χοιρινό]
• 3 μεγάλα ξερά κρεμμύδια [ψιλοκομμένα]
• 3-4 φέτες ψωμί ξερό μουλιασμένες και στραγγισμένες [ή 4-5 φρυγανιές τριμμένες]
• 1 αβγό [χτυπημένο]
• 1 κ.γ. ξύδι
• Δυόσμο, Μαϊντανό [ψιλοκομμένα]
• ελαιόλαδο
• Αλάτι – Πιπέρι
Για τη σάλτσα :
• 4-5 ώριμες ψιλοκομμένες ντομάτες ή ένα κουτί ντοματάκια κονκασέ
• 1 κ.σ. ντοματοπελτέ διαλυμένο σε ζεστό νερό+ 1/2 κ.γ. ζάχαρη
• 1 κ.γ. ζάχαρη
• 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
• 2 πιπεριές σε ότι χρώμα θέλετε
• 2-3 σκελίδες σκόρδο
• 1/2 ποτήρι κρασί άσπρο
• ελαιόλαδο
• αλατοπίπερο
Εκτέλεση
1. Για τα κεφτεδάκια: Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε όλα τα υλικά για τα κεφτεδάκια. Ζυμώνουμε καλά, πλάθουμε στρογγυλά κεφτεδάκια, τα αλευρώνουμε και τα τηγανίζουμε σε ζεστό σπορέλαιο.
2. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς.
3. Για τη σάλτσα:Βάζουμε σε ένα βαθύ μεγάλο τηγάνι ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί σοτάρουμε ελαφρά πρώτα τις πιπεριές με το κρεμμύδι και μετά το σκόρδο. [προσοχή μη καεί και μαυρίσει στο σκόρδο]. Σβύνουμε με το κρασί και προσθέτουμε σταδιακά όλα τα υλικά για τη σάλτσα ξεκινώντας από τις ντομάτες και το ντοματοπελτέ. Προσθέτουμε λίγο νερό και αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να μελώσει χωρίς να «σωθεί» όλο το νερό.
4. Βάζουμε τη σάλτα μαζί με τους κεφτέδες και 2-3 ποτήρια ζεστό νερό σε ταψί και το βάζουμε στο φούρνο. Μόλις το νερό κοχλάσει προσθέτουμε το ζυμαρικό μας, αλατίζουμε πάλι και ψήνουμε για 30-40′ μέχρι να βράσει το ζυμαρικό. [κατά τη διάρκεια του ψησίματος, προσθέτετε ζεστό νερό άν χρειαστεί].
sintayes