Σπιτική και μοσχομυριστή, με ωραίο τραγανό φύλλο και πεντανόστιμη γέμιση με χωριάτικο λουκάνικο, αυτή η λουκανικόπιτα θα μπει σίγουρα στη λίστα με τα αγαπημένα σας.
Υλικά
Για τη ζύμη
• 400γρ. αλεύρι σκληρό
• ¼ κουτ. γλυκού αλάτι
• 200γρ. βούτυρο κρύο, σε κυβάκια• 2 κρόκους χτυπημένους
Για τη γέμιση
• 2 χωριάτικα λουκάνικα μεγάλα, σε μικρά κομμάτια
• 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
• 2 κρεμμύδια μεγάλα, σε φέτες
• 1 πιπεριά Φλωρίνης σε φέτες
• 1 καυτερή πιπερίτσα ψιλοκομμένη ή λίγο μπούκοβο
• 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
• ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
• αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση
Ετοιμάζετε τη ζύμη:
Υλικά
Για τη ζύμη
• 400γρ. αλεύρι σκληρό
• ¼ κουτ. γλυκού αλάτι
• 200γρ. βούτυρο κρύο, σε κυβάκια• 2 κρόκους χτυπημένους
Για τη γέμιση
• 2 χωριάτικα λουκάνικα μεγάλα, σε μικρά κομμάτια
• 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
• 2 κρεμμύδια μεγάλα, σε φέτες
• 1 πιπεριά Φλωρίνης σε φέτες
• 1 καυτερή πιπερίτσα ψιλοκομμένη ή λίγο μπούκοβο
• 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
• ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
• αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση
Ετοιμάζετε τη ζύμη:
- Κοσκινίζετε το αλεύρι και το ανακατεύετε με το αλάτι σε ένα μπολ.
- Τα ρίχνετε σε μια λεκανίτσα ή μια αλευρωμένη επιφάνεια, προσθέτετε το κρύο βούτυρο και ζυμώνετε με τις άκρες των δαχτύλων μέχρι να πάρετε μια τριφτή ζύμη.
- Ρίχνετε και τους χτυπημένους κρόκους, κρατάτε μια μικρή ποσότητα όμως στην άκρη σε ένα μπολ για την επάλειψη της πίτας.
- Ζυμώνετε τα υλικά με το χέρι μέχρι να πάρετε μια λεία και εύπλαστη ζύμη.
- Τη βάζετε σε μπολ, την καλύπτετε με μεμβράνη και την αφήνετε για λίγο στο ψυγείο.
- Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μεγάλο τηγάνι και σοτάρετε για λίγο τα κρεμμύδια.
- Προσθέτετε τις πιπεριές, το σκόρδο και την καυτερή πιπερίτσα και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 5 λεπτά ακόμα.
- Ρίχνετε το μαϊντανό, το αλάτι και το φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
- Τελευταίο ρίχνετε το λουκάνικο, ανακατεύετε καλά και κατεβάζετε τη γέμιση από τη φωτιά.
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C.
- Χωρίζετε τα 2/3 της ζύμης, ανοίγετε το πρώτο φύλλο και το στρώνετε σε στρογγυλό ταψάκι.
- Αδειάζετε μέσα τη γέμιση και ανοίγετε και το δεύτερο φύλλο.
- Αλείφετε τις άκρες του πρώτου φύλλου με λίγο χτυπημένο αβγό.
- Κολλάτε επάνω το δεύτερο φύλλο και με τα δάχτυλα τσιμπάτε τη ζύμη να καλύψει το πάνω με το κάτω φύλλο σαν δαντέλα.
- Κάνετε με μαχαίρι 3 χαρακιές στο κέντρο της πίτας για να βγαίνει ο ατμός και αλείφετε με πινέλο την επιφάνεια με το υπόλοιπο χτυπημένο αβγό.
- Ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 50 λεπτά περίπου και σερβίρετε την πίτα ζεστή.
olivemagazine