Υλικά
(για 4-6 άτομα)
450 γρ. συκωτάκια πουλιών καθαρισμένα και κομμένα στα δύο
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1/4 φλιτζ. κρασί πόρτο
1 κ.σ. στιγμιαίος ζωμός για κρέας
20 γρ. ανάλατο βούτυρο
1.5 κ.σ. αλεύρι
2 κ.σ. ψιλοκομμένο φρέσκο θυμάρι
αλάτι
φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
ριζότο parmigiano
Εκτέλεση
Ζεσταίνετε το λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι σε υψηλή θερμοκρασία.
Προσθέτετε τα συκωτάκια πουλιών και τα μαγειρεύετε για 3-4 λεπτά γυρίζοντας τα μία φορά.
Ρίχντετε το πόρτο και προσεκτικά το κάνετε φλαμπέ.
Κουνάτε λίγο το τηγάνι μέχρι να σβήσουν οι φλόγες.
Με μια κουτάλα αφαιρείτε τα συκωτάκια και τα βάζετε σ' ένα μπολ.
Σε άλλο μπολ βάζετε τους χυμούς του τηγανιού.
Διαλύετε το στιγμιαίο ζωμό σε λίγο βραστό νερό (1/3 φλιτζ.) και τον προσθέτετε και αυτόν στο μπολ με τους χυμούς.
Λιώνετε το βούτυρο σε ένα τηγάνι, ρίχνετε το αλεύρι και το μαγειρεύετε για 2 λεπτά.
Προσθέτετε τους χυμούς και το θυμάρι, ανακατεύετε και σιγοβράζετε, ανακατεύοντας περιστασιακά, για 5 λεπτά.
Αλατοπιπερώνετε και βγάζετε το τηγάνι από την εστία.
Κόβετε τα συκωτάκια σε μικρότερα κομμάτια και τα ξαναβάζετε στη σάλτσα.
Φτιάχνετε τη βασική συνταγή ριζότο. Όσο τη φτιάχνετε, ζεσταίνετε λίγο τα συκωτάκια.
Όταν γίνει το ριζότο, το μοιράζετε στα πιάτα, τοποθετείτε από πάνω τα συκωτάκια και τη σάλτσα και σερβίρετε αμέσως.