Μάθετε τα πάντα για τον καφέ που προτιμάτε, έτσι ώστε να αναγνωρίζετε τα ψεγάδια του, το πώς φτιάχνεται και τι του λείπει…
Γνωρίζοντας λίγο καλύτερα τον καφέ που πίνετε, θα σας κάνει να κατανοήσετε το πώς φτιάχνεται και πώς θα πρέπει να είναι, έτσι ώστε να αντιλαμβάνεστε άμεσα τι χρειάζεται και τι πήγε στραβά σε αυτό που σας έφερε ο σερβιτόρος ή σε αυτό που επιχειρήσατε να φτιάξετε μόνοι σας...
Εσπρέσο
Πολλοί νομίζουν ότι εσπρέσο σημαίνει κάποιο είδος κόκκου καφέ, στην πραγματικότητα, όμως, η λέξη «εσπρέσο» αναφέρεται στη μέθοδο με την οποία φτιάχνεται αυτός ο καφές, δηλαδή με τη μηχανή εσπρέσο, όπου οι κόκκοι καφέ, οι οποίοι είναι αλεσμένοι, λαμβάνουν γρήγορες δόσεις ισχυρής πίεσης (περίπου 9 bar) και ζεστό νερό, δίνοντάς μας μικρή ποσότητα πυκνού και πλούσιου σε γεύση καφέ. Ένας μονός εσπρέσο περιέχει περίπου 7 με 9 γραμμάρια καφέ, που σημαίνει περίπου 60ml ροφήματος, ενώ ο διπλός περιέχει και αποδίδει τα διπλάσια. Λέγεται, μάλιστα, πως ο μόνος είναι πιο δύσκολος να γίνει, καθώς κάθε ψεγάδι του είναι πιο εμφανές.
Καπουτσίνο
Καφές με βάση τον εσπρέσο, καταγωγής ιταλικής, που περιέχει μια δόση εσπρέσο, μια δόση ζεστό γάλα και αφρόγαλα. Αν φτιαχτεί σωστά, σε κάθε γουλιά του πρέπει να αντιλαμβάνεστε και τα 3 μέρη του, ενώ κανονικά πρέπει να σερβίρεται σε φλιτζάνι των 140 ml. Η κυριολεκτική του σημασία είναι «μικρή κουκούλα» και αναφέρεται στο αφρόγαλα το οποίο βρίσκεται στο τελείωμά του. Στην Ιταλία δεν πίνεται ποτέ μετά από ένα γεύμα ή μετά τις 11 το πρωί.
Στιγμιαίος καφές
Χτυπάμε τον καφέ με τη ζάχαρη με λίγο ζεστό νερό (περίπου 1 κουταλιά της σούπας) και όταν το μείγμα μας ομογενοποιηθεί, προσθέτουμε βραστό νερό ανακατεύοντας και αν προτιμάμε γάλα. Ο σκέτος στιγμιαίος καφές δεν έχει καθόλου θερμίδες και περιέχει λιγότερη καφεΐνη ανά φλιτζάνι από τον γαλλικό καφέ. Η ειρωνεία είναι ότι ενώ εμείς τον ονομάζουμε στιγμιαίο, η διαδικασία που ακολουθείται μέχρι να φτάσει στην κουζίνα μας κρατάει περίπου ένα χρόνο, αφού η ωρίμανση των κόκκων κρατά 9 μήνες και έπειτα ακολουθούνται διαδικασίες ξήρανσης, διαλογής, καβουρντίσματος, αφυδάτωσης, φιλτραρίσματος κ.λπ.
Latte
Άλλος ένας ιταλικός καφές εσπρέσο, ο οποίος φτιάχνεται με 2 μέρη ζεστό γάλα και ένα μέρος καφέ. Γενικότερα είναι μεγαλύτερος από τον καπουτσίνο και σερβίρεται σε φλιτζάνι 200ml, ενώ με το γάλα του συνηθίζεται να παράγεται… τέχνη γνωστή κι ως latte art, όπου αφού απουσιάζει το αφρόγαλα, δημιουργούνται διάφορα σχέδια. Όσο περισσότερο γάλα περιέχει, τόσο περισσότερο εξασθενεί η γεύση του καφέ και αποτελεί ένα ζεστό ρόφημα που κρατάει καλή συντροφιά τα κρύα χειμωνιάτικα απογεύματα.
Americano
Και πάλι τη βάση εδώ αποτελεί ο μονός εσπρέσο, στον οποίο προστίθεται νερό. Η γεύση του, όπως είναι φυσικό, είναι αραιωμένη και σερβίρεται σκέτος, χωρίς γάλα. Το νερό που προστίθεται συνήθως ποικίλει ανάλογα με τα γούστα.
Macchiato
Ο παραδοσιακός macchiato είναι και πάλι μονός εσπρέσο με μικρή ποσότητα αφρόγαλα στο τελείωμα, σαν… λεκές (macchiato σημαίνει λεκιασμένος). Ο macchiato φαίνεται πως έχει την πιο συμπυκνωμένη γεύση εσπρέσο και το λιγοστό γάλα του βάζει ένα φρένο στην ένταση.
clickatlife