Σταματίνα Τσιμτσιλή: «Δεν θέλω να συστήνομαι ως συγγραφέας» | Alla-Dalon Epirus Magazine
Ιωάννινα

Σταματίνα Τσιμτσιλή: «Δεν θέλω να συστήνομαι ως συγγραφέας»

Είδε τη μεγάλη της κόρη να κάνει τα πρώτα της βήματα και άκουσε για πρώτη φορά τη λέξη «μαμά».

Η Σταματίνα Τσιμτσιλή έφερε στον κόσμο τη δεύτερη μικρούλα της. 

Η εκπομπή της είναι επιτυχημένη και το συγγραφικό της ντεμπούτο μπήκε στη λίστα των best sellers. Το 2014 φεύγει αφήνοντάς της χαμόγελα και πολλές ανοιχτές προκλήσεις.

Ο εκδοτικός μου οίκος μου τύπωσε κάρτες με τον τίτλο της συγγραφέα, αλλά δεν τις έχω χρησιμοποιήσει...
Δεν θέλω να συστήνομαι ως συγγραφέας. Νιώθω πως έχω κάνει μια συγγραφική προσπάθεια και χαίρομαι που αγκαλιάστηκε από τον κόσμο, που έγινε best seller» μου λέει η Σταματίνα. 

Δεν είναι ακριβώς συνέντευξη, αλλά μια συνάντηση δύο φίλων, πρώην συνεργατών, που γνωρίζονται εδώ και εννέα χρόνια. Και ως φίλος τη ρώτησα αν έχει προσθέσει το «συγγραφέας» στην επαγγελματική της κάρτα. 

Είναι κι αυτά τα περισσότερα από 6.000 αντίτυπα του Όλα για Λίγο Παράδεισο που έχουν ήδη πωληθεί, κάνοντας το βιβλίο best seller. Εκείνη, όμως, φαίνεται να πατά γερά στη γη.

«Νιώθω πως, επειδή πρέπει να σεβόμαστε τους τίτλους, δεν είναι ένας τίτλος που τον έχω κερδίσει ακόμη» μου λέει, όχι με ταπεινοφροσύνη, αλλά με πλήρη συναίσθηση. Η ιδέα να γράψει δεύτερο βιβλίο τη γοητεύει, αφού πιστεύει πως θα είναι καλύτερη. «Επειδή δεν ξεκίνησα για να γράψω βιβλίο, αλλά μια ιστορία, το έγραφα λίγο στα τυφλά. 

Δεν είχα τεχνική. Ξεκίνησα να γράφω, άρχισα να δίνω μια πιο έντονη πλοκή και στη συνέχεια καλλιεργήθηκε η ιδέα πως το υλικό που είχα στα χέρια μου θα μπορούσε να γίνει βιβλίο» αναφέρει για το Όλα για Λίγο Παράδεισο. Εκείνη είναι που εμπνεύστηκε τον τίτλο του βιβλίου της, αν και ο αρχικός ήταν Δεύτερη Ευκαιρία. 

«Είχα βρει τρεις – τέσσερις εναλλακτικούς. Ο ένας ήταν Απόπειρα Ζωής, που μου άρεσε εξίσου με τον τελικό, το Όλα για Λίγο Παράδεισο, αλλά μου είπαν από τον εκδοτικό οίκο πως το «απόπειρα» έχει μια χροιά απαισιόδοξη, αφορά μια προσπάθεια που δεν πετυχαίνει» εξηγεί.

Καθόμαστε στο στούντιο του ραδιοφωνικού σταθμού Ρυθμός 9,49. Ντυμένη casual, βαμμένη ελαφρά, πάντα πολύ εκφραστική όταν μιλάει. Σηκώνεται πού και πού, δίνει πάσες και επιστρέφει. 

Τη θυμάμαι από τότε να έχει στην τσάντα της κάποιο βιβλίο Ελληνίδας συγγραφέα και να το διαβάζει, όπως θυμάμαι διάφορα ανάλογα βιβλία στο ταμπλό και στις πίσω θέσεις του μαύρου Suzuki Jimny που οδηγούσε τότε. 

Ποιο μήνυμα ήθελε να μοιραστεί με τις δικές της αναγνώστριες; «Χάνουμε πολύτιμο χρόνο αναζητώντας δεξιά κι αριστερά το τέλειο, γιατί έχουμε θεοποιήσει το τέλειο, ενώ η χαρά και η ευτυχία βρίσκονται γύρω μας» μου απαντά και συνεχίζει: «Ψάχνουμε την ευτυχία σε ένα μοντέλο που δεν είναι δικό μας, που το βλέπουμε σε άλλους, σε ένα μοντέλο δανεικό. Δεν νιώθουμε ευτυχισμένοι, γιατί έχουμε θεοποιήσει την ευτυχία. 

Είναι ένα μήνυμα που κι εγώ το κατέκτησα μέσα από την ψυχανάλυση, πολλές φορές με άσχημο τρόπο, από δύσκολες στιγμές που έχω περάσει».
stamatina tsimtsili people 81 (2)
Η προαιώνια μάχη ανάμεσα στο ποιοτικό και το εμπορικό προσωποποιήθηκε τις τελευταίες ημέρες σε δύο γνωστούς καλλιτέχνες. Από τη μία η Χρυσούλα Διαβάτη, από την άλλη ο Σάκης Ρουβάς. 

Μπήκε άραγε στη θέση του pop star, μιας κι εκείνη έκανε μια προσπάθεια σε έναν άλλον τομέα; «Δεν έβαλα τον εαυτό μου στη θέση ούτε του Ρουβά ούτε της Διαβάτη. Το παρακολούθησα ως θεατής και ως επαγγελματίας που το σχολίασε στην εκπομπή του. 

Γιατί, όμως, να μπω στη θέση του Ρουβά; Δεν με βράβευσαν» επισημαίνει και σπεύδει να τοποθετηθεί: «Θεωρώ πως στην ουσία της διαφωνίας η Χρυσούλα Διαβάτη είχε δίκιο. 

Δεν μπορεί με μια προσπάθεια, με μια απόπειρα στην αρχαία τραγωδία, να κερδίζεις ένα βραβείο. Θεωρώ, όμως, πως έχασε το δίκιο της με τον τρόπο που το υποστήριξε. 

Θεωρώ πως μια τόσο επιτυχημένη και αγαπητή ηθοποιός δεν πρέπει να μείνει στη μνήμη όλων μας για αυτή την ιστορία. Έχει ενσαρκώσει με μεγάλη επιτυχία θεατρικούς και τηλεοπτικούς ρόλους και είναι άδικο να τη συζητά ο κόσμος για ένα τέτοιο συμβάν. 

Η παρουσία της σε πολλές εκπομπές, όπου έλεγε τα ίδια πράγματα με έντονο ύφος, την έκανε να χάσει το δίκιο της».

Ένα κορίτσι, που έκανε τηλεόραση για περίπου επτά χρόνια συνεχόμενα, πόσο εύκολο ήταν να ζήσει χωρίς την έκρηξη αδρεναλίνης που σου προκαλεί το συγκεκριμένο μέσο, μετά τη λήξη της συνεργασίας της με τον ΑΝΤ1; 

«Συμφιλιώθηκα εύκολα, γιατί τότε είχα τη Νάγια και είχαν αλλάξει οι προτεραιότητές μου, αλλά δεν το πίστευα πως θα συνέβαινε τόσο εύκολα» μου απαντά χωρίς δισταγμό. «Μου συνέβη δύο φορές, και μάλιστα με άσχημο τρόπο. 

Και με το Alter θυμάσαι πολύ καλά πως είχα αναλάβει το καθημερινό μεσημεριανό, με πάρα πολλές δυσκολίες και πήγαινε εξαιρετικά. Και ξαφνικά έκλεισε το κανάλι, δεν είναι ότι φταίγαμε εμείς σε κάτι. Και τότε η δουλειά μου ήταν η ζωή μου. Πλέον, μπορώ να ζήσω χωρίς την τηλεόραση, αρκεί να είμαι παραγωγική και δημιουργική. 

Δεν είμαι άνθρωπος που μπορεί να κάθεται στο κρεβάτι και να κοιτάζει το ταβάνι». Μιλάει για όλα αυτά χωρίς συναισθηματική ένταση, χωρίς αυξομειώσεις στη φωνή, σαν να μην την αγγίζει τίποτε πλέον. «Νιώθω ευτυχισμένη και χαρούμενη, καταρχήν που έχω τα παιδάκια μου στη ζωή μου. 

Γιατί, ξέρεις, λίγο ταρακουνήθηκα στην αρχή του γάμου με τις δύο αποβολές. Και χαίρομαι που υπάρχει ένας άντρας στη ζωή μου που είναι αυτός που ονειρευόμουν. Ο πρίγκιπάς μου. Θεωρώ πολύ όμορφο τα παιδιά να μεγαλώνουν έχοντας τον μπαμπά τους – και ο Θέμης είναι γεννημένος για να είναι πατέρας».

Μιλάμε για τις φοβίες της, για εκείνα που την ανησυχούν. «Μπορεί να τηλεφωνήσω στο σπίτι και να αργήσει να το σηκώσει η πεθερά μου ή η μαμά μου και σε λίγα δευτερόλεπτα να επεξεργαστώ δέκα άσχημα σενάρια, ότι “κάτι έχει γίνει με τα παιδιά και δεν το σηκώνουν”» μου λέει και μιλάει για ένα νέο μάθημα που πήρε: «Αντιλαμβάνομαι τα λάθη που έχω κάνει ως έφηβη. Μπορεί να έκλεινα την πόρτα στο σπίτι και να έλεγα “άντε άσε με”. 

Έχω αρχίσει να την καταλαβαίνω τη μαμά μου, γιατί πέρασα μια δύσκολη εφηβεία. Ήμουν ατίθαση και έζησα την επανάστασή μου στο έπακρο. Σέβομαι ακόμη περισσότερο τη μαμά μου για αυτά που έχει περάσει εξαιτίας μου! Κάνω το σταυρό μου, πλέον, και λέω “Θεέ μου, ας μη φάω κι εγώ κλειστές πόρτες”».
stamatina tsimtsili people 81 (3)


Σου άρεσε;

Σχολίασε