Κατεστραμμένα χαμόσπιτα, πρόβατα, καμήλες και φοίνικες στους δρόμους, απέραντοι βοσκότοποι και περιβόλια αλλά και φουστανελοφόροι με τα κουμπούρια περασμένα στις ζώνες.
Αυτή ήταν η εικόνα που συναντούσαν οι ξένοι περιηγητές πριν από σχεδόν 180 χρόνια στην Αθήνα, μετά από την αποχώρηση των Τούρκων.
Ένα μικρό χωριό κάτω από την Ακρόπολη που μετρούσε μόλις μερικές χιλιάδες κατοίκους και δεν θύμιζε σε τίποτα την ένδοξη πόλη των αρχαίων χρόνων με τα σπουδαία αρχιτεκτονικά έργα, τους φιλόσοφους και τους ηγέτες που έγραψαν ιστορία.
Σταδιακά όμως η Αθήνα άρχισε να αλλάζει και να επεκτείνεται. Έλληνες, ομογενείς και ξένοι κεφαλαιούχοι άρχιζαν να αγοράζουν σε εξευτελιστικές τιμές οικόπεδα από τους πάμφτωχους Αθηναίους προκειμένου να επωφεληθούν από το πρώτο πολεοδομικό σχέδιο των Κλεάνθη και Σάουμπερτ. Έτσι σιγά – σιγά στήθηκαν τα πρώτα αρχοντικά και μέγαρα, δίπλα στις καλύβες των αγωνιστών της επανάστασης.
Η εκπομπή καταγράφει τα καθημερινά προβλήματα που αντιμετώπιζαν οι κάτοικοι της πόλης από την έλλειψη νερού, αποχετευτικού δικτύου και συνθηκών υγιεινής. Φράσεις που χρησιμοποιούνται καθημερινά όπως «μας φλόμωσες», «σιγά τον πολυέλαιο», «χαιρέτα μου τον πλάτανο» και «τον πήρε το σχέδιο» προέρχονται από εκείνη την εποχή , που η πόλη χτιζόταν, μεγάλωνε και άλλαζε.
Στην εκπομπή μιλούν οι Αθηναιογράφοι συγγραφείς Αθανάσιος Γιοχάλας, Τόνια Καφετζάκη, Γιάννης Καιροφύλας, Άρτεμις Σκουμπουρδή, οι καθηγητές αρχιτεκτονικής του Πολυτεχνείου Μάρω Καρδαμίτση Αδάμη και Παναγιώτης Τουρνικιώτης και οι εκπρόσωποι του Συλλόγου των Αθηναίων, Ελευθέριος Σκιαδάς και Αγγελής Παπαγγελής.
Παρουσιαστής: Χρίστος Βασιλόπουλος
krasodad.blogspot.gr