Η νέα άμαξα, που κατασκευάστηκε με την ευκαιρία του Διαμαντένιου Ιωβηλαίου, δηλαδή τη συμπλήρωση των εξήντα χρόνων της βασίλισσας στον θρόνο, είναι η δεύτερη βασιλική άμαξα που έχει κατασκευαστεί μέσα σ' έναν αιώνα και η τεχνολογία η οποία διαθέτει αποτελεί την αιχμή του 21ου αιώνα.
Χαρακτηριστικό είναι ότι στο κορυφαίο σημείο της άμαξας, στο στέμμα, βρίσκεται μια κάμερα 360 μοιρών που καταγράφει ό,τι βλέπουν οι επιβάτες, ενώ εντυπωσιακά είναι τα χρυσά υδραυλικά συστήματα και η δανεισμένη από τους αγώνες ταχύτητας τεχνολογία στα συστήματα κίνησης.
Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα είναι όμως και η... μουσειακή της διάσταση. Αν ανοίξει κανείς μια από τις πόρτες για να εξετάσει τη σύστασή της θα διαπιστώσει ότι πρόκειται για μια χρονοκάψουλα ιστορίας χιλίων ετών: σκλήθρες από το έλκηθρο με το οποίο ο Ρόμπερτ Φάλκον Σκοτ έκανε εξερευνήσεις στην Ανταρκτική, η μηλιά του Ισάακ Νεύτωνα, μια από τις σκάλες που χρησιμοποίησε ο σερ Εντμουντ Χίλαρι για να κατακτήσει το Εβερεστ και δοκάρια από σχεδόν όλους τους μεγάλους καθεδρικούς ναούς της κοινοπολιτείας.
Δεν είναι λοιπόν να παραξενεύεται κανείς που αυτή άμαξα των τριών τόνων, ιδέα του 64χρονου Αυστραλού Τζιμ Φρέκλινγκτον, χρειάστηκε δέκα χρόνια δουλειάς από 50 ανθρώπους.
Η προετοιμασία
Ο Φρέκλινγκτον δούλευε όταν ήταν νέος στους βασιλικούς στάβλους στην Αγγλία και επέστρεψε στη χώρα του, στην Αυστρία, για να βοηθήσει στις προετοιμασίες για τον Αργυρό Ιωβηλαίο της βασίλισσας, δηλαδή τον εορτασμό των 25 χρόνων στον θρόνο, που έγιναν το 1977.
Το 1986 κατασκεύασε μια άμαξα αντίγραφο εκείνης του 1902, την οποία έκανε δώρο ο αυστραλιανός λαός στη βασίλισσα και αποδείχτηκε πολύ πρακτική, επειδή ήταν η μόνη απ' όλες που είχε και θέρμανση. Αυτό άρεσε πολύ στον τεχνίτη, ο οποίος αποφάσισε να φτιάξει κάτι ακόμα πιο εντυπωσιακό στο εργαστήριό του στο Σίδνεϊ.
Το αποτέλεσμα παρουσιάστηκε την περασμένη Τρίτη με δόξα και τιμή, αφού μετέφερε τη βασίλισσα για πρώτη φορά στην Τελετή Εναρξης των Εργασιών του Κοινοβουλίου. Ισως το ακόμα πιο εντυπωσιακό και από την άμαξα είναι ότι δεν κόστισε τίποτα στον μέσο φορολογούμενο, αφού όλα έγιναν με ιδιωτικές χορηγίες, μέσω του Royal Collection Trust.