Για 4-6 άτομα
Για τα μπιφτέκια
600 γραμμάρια κιμά μοσχαρίσιο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3 φέτες μπαγιάτικο ψωμί μουσκεμένο και στραγγισμένο
2 αυγά
3 κουταλιές της σούπας βούτυρο
μαύρο πιπέρι
1 κουταλιά της σούπας ρίγανη
2 κουταλιές της σούπας δυόσμο φρέσκο
1 κουταλιά του γλυκού πάπρικα γλυκιά
1 καρότο τριμμένο
Για τον πουρέ πατάτας
3-4 πατάτες
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
1 αυγό
1 κύβο λαχανικών
3-4 κουταλιές της σούπας γάλα
2 κουταλιές της σούπας πελτέ τομάτας
2 κουταλιές της σούπας νερό
Εκτέλεση
Για τα μπιφτέκια
Καθαρίζετε και τρίβετε το κρεμμύδι στην χοντρή επιφάνεια του τρίφτη. Τρίβουμε το κρεμμύδι. Στη συνέχεια μουσκεύετε το μπαγιάτικο ψωμί και το στύβετε καλά μέχρι να βγάλει όλα τα υγρά.
Σε ένα μπολ ρίχνετε τον κιμά μαζί με το κρεμμύδι τριμμένο, το ψωμί, τα αυγά, το πιπέρι, αλάτι, δυόσμο, ρίγανη, πάπρικα και το τριμμένο καρότο. Ζυμώνετε όλα τα υλικά και βάζετε το μείγμα στο ψυγείο για περίπου 1 ώρα μέχρι να δέσει.
Στη συνέχεια πλάθετε τον κιμά σε μπιφτέκια και σχηματίστε μια λακκούβα στο κέντρο τους. Ρίχνετε το βούτυρο πάνω από τα μπιφτέκια και ψήνετε σε πυρέξ στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν για περίπου 25 λεπτά.
Για τον πουρέ πατάτας
Καθαρίζετε τις πατάτες και τις κόβετε σε κύβους. Βράζετε για 20 λεπτά.
Στη συνέχεια πολτοποιήστε την πατάτα σε πουρέ και ανακατέψτε με τα αυγά, το γάλα, το μείγμα λαχανικών, το βούτυρο μέχρι να γίνει ένας απαλός πουρές.
Αφαιρέστε τα μπιφτέκια από το φούρνο και μοιράζουμε στις λακκούβες τον πουρέ πατάτας. Ραντίστε με πελτέ τομάτας διαλυμένο σε 2 κουταλιές νερό πάνω από τον πουρέ και ξαναβάζετε τα μπιφτέκια στο φούρνο και ψήνετε για 15 λεπτά ακόμη, μέχρι να ροδίσει ο πουρές.
Απαιτούμενος χρόνος: 35 λεπτά