Ήρθε επίσημα το καλοκαίρι και όλοι τρέχουμε στις παραλίες για μπάνια και ηλιοθεραπεία.
Ωστόσο επειδή το δέρμα μας έχει «ξεσυνηθίσει» το καυτό χάδι του ήλιου, είναι πιθανό αν δεν προσέξουμε να βρεθούμε με ενοχλητικά εγκαύματα.
Πώς μπορούμε λοιπόν να τα ανακουφίσουμε για να συνεχίσουμε ανέμελοι τις διακοπές μας;
Τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνουμε όταν έχουμε καεί από τον ήλιο.
Το ηλιακό έγκαυμα είναι ένας από τους τρόπους του οργανισμού να δείξει ότι αφυδατώθηκε. Ετσι καλό είναι οι «καμμένοι» να πίνουν πολύ νερό, τουλάχιστον 8 με 10 ποτήρια την ημέρα και να βάζουν κρύες κομπρέσες στα σημεία.
Σε πρώτη φάση ένα δροσερό ντους αλλά χωρίς σαπούνια ή σαμπουάν γιατί θα χειροτερέψουν τον ερεθισμό. Σε περίπτωση που το έγκαυμα είναι τόσο σοβαρό που έχει κάνει φουσκάλες, καλό είναι να αποφύγετε την έντονη πίεση νερού, απλώς γεμίστε την μπανιέρα και χαλαρώστε μέσα. Τέλος στο σκούπισμα αποφύγετε την τριβή και σκουπιστείτε ταμποναριστά, ή και καθόλου.
Χρήσιμη είναι και η Αλόη Βέρα (Aloe vera) σε τζελ η λοσιόν, αφού φημίζεται για της ιδιότητες της στην θεραπεία των δερματικών παθήσεων και οι αρχαίοι το έλεγαν «φυτό των εγκαυμάτων». Επίσης, αφού συμβουλευτείτε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και κρέμα υδροκορτιζόνης που περιέχει στεροειδή και βοηθάει στη μείωση του εγκαύματος.
Τι να μην κάνετε:
Εαν βγάλατε φουσκάλες μην τις σκάτε γιατί μπορεί να μολυνθεί η πληγή, ενώ αυξάνονται και τα επίπεδα ερεθισμού του δέρματος.
Εαν βγάλατε φουσκάλες μην τις σκάτε γιατί μπορεί να μολυνθεί η πληγή, ενώ αυξάνονται και τα επίπεδα ερεθισμού του δέρματος.
Μην βάζετε οδοντόκρεμα ή γιαούρτι, έχουν ακριβώς την ίδια επίδραση με μια ενυδατική κρέμα και δεν βοηθάνε στην αποθεραπεία του εγκαύματος, απλώς στην προσωρινή ανακούφιση.
Μην βάζετε φέτες πατάτας γιατί έχουν αντιοιδηματική δράση και βοηθούν με σε μελανιές και χτυπήματα, αλλά σίγουρα όχι στο κάψιμο.
Ποτέ λάδι πάνω στα εγκαύματα. «Φυλακίζει» τη θερμότητα στο δέρμα, και εντείνει τον ερεθισμό.
http://www.iefimerida.gr/node