Από τις 3 μετά τα μεσάνυκτα του Σαββάτου, ισχύει στην Ελλάδα όπως και σε ολόκληρο τον κόσμο η θερινή ώρα. Αυτό συμβαίνει κυρίως για λόγους εξοικονόμησης ενέργειας, στο βόρειο ημισφαίριο του πλανήτη.
Υπάρχουν όμως και παρενέργειες, σύμφωνα τουλάχιστον με ιατρική μελέτη που δημοσιεύτηκε στις ΗΠΑ και δείχνει ότι κάθε Δευτέρα που αλλάζει η θερινή ώρα αυξάνονται κατά 25% οι καρδιακές προσβολές...
Σύμφωνα με τους ερευνητές, που παρουσίασαν τα συμπεράσματα των μελετών τους στο συνέδριο του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας στην Ουάσινγκτον, το φαινόμενο αυτό είναι ακριβώς το αντίστροφο όταν εφαρμόζεται η νυκτερινή ώρα. Τότε οι καρδιακές προσβολές μειώνονται κατά 21% σε σχέση με τον μέσο όρο.
«Πάντως, ο συνολικός αριθμός των καρδιακών προσβολών δεν αλλάζει την εβδομάδα μετά το πέρασμα στη θερινή ώρα», υπογραμμίζει ο βασικός συντάκτης της μνελέτης, δρ. Αμνίτ Σαντού, καρδιολόγος του Πανεπιστημίου του Κολοράντο στο Ντένβερ.
Ο ερευνητής διευκρινίζει πως ήλεγξε τα στοιχεία για τις άλλες Δευτέρες για να διαπιστώσει αν τη συγκεκριμένη Δευτέρα μετά την αλλαγή της ώρας την Άνοιξη υπάρχουν άλλοι παράγοντες ή αξιοσημείωτα γεγονότα που θα μπορούσαν να εξηγήσουν αυτό το φαινόμενο.
Η ανάλυση των δεδομένων εισαγωγής ασθενών στα επείγοντα περιστατικά των μη ομοσπονδιακών νοσοκομείων του Μίσιγκαν (βόρειες ΗΠΑ) τη συγκεκριμένη Δευτέρα δείχνει μια αύξηση κατά 34% των καρδιακών προσβολών στη διάρκεια τεσσάρων διαδοχικών ετών από την εβδομάδα πριν από το πέρασμα στη θερινή ώρα μέχρι την επόμενη Δευτέρα (93 καρδιακές προσβολές έναντι 125).
«Πρόκειται ίσως για ένα συνδυασμό παραγόντων, μεταξύ των οποίων το στρες που προκαλείται από το γεγονός ότι αρχίζει μια καινούρια εβδομάδα εργασίας σε συνδυασμό με αλλαγές στον κύκλο του ύπνου», λέει ο δρ. Σαντού.