Οι βάσεις 2013, που θα ανακοινωθούν τέλη Αυγούστου, δεν καθορίζονται μόνο από τις επιδόσεις των υποψηφίων σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.
Σημαντικό ρόλο παίζουν, επίσης, οι επιλογές των υποψηφίων στο μηχανογραφικό δελτίο, αφού τα κριτήρια πλέον δεν είναι ίδια για όλους τους υποψήφιους (π.χ. η πόλη).
Η συμπλήρωση του μηχανογραφικού θα γίνει για τρίτη συνεχή χρονιά φέτος ηλεκτρονικά.
Για τη συμπλήρωσή του οι υποψήφιοι θα πρέπει να μπουν στην ειδική εφαρμογή που υπάρχει στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.minedu.gov.gr
Προσοχή στο μηχανογραφικό:
1) Οι υποψήφιοι θα πρέπει να πάρουν τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password) από το λύκειο από το οποίο αποφοίτησαν.
2) Από το λύκειο θα πάρουν τον Γενικό Βαθμό Πρόσβασης στον οποίο αναγράφονται οι βαθμοί των πανελλαδικών μετά την προσαρμογή του προφορικού βαθμού στο γραπτό.
3) Στη συνέχεια, θα πρέπει να οριστικοποιήσουν το μηχανογραφικό και να το υποβάλουν ηλεκτρονικά. Μετά την οριστικοποίηση δεν μπορούν να κάνουν καμία μεταβολή.
4) Αν κάποιος από τους υποψηφίους ανήκει σε ειδική κατηγορία, θα πρέπει να έχει έτοιμα τα απαραίτητα δικαιολογητικά με ημερομηνία όχι μεταγενέστερη από την ημερομηνία υποβολής του μηχανογραφικού. Τα δικαιολογητικά θα τα καταθέσουν στη σχολή επιτυχίας. Αν είναι ελλιπή ή ψευδή, οι υποψήφιοι θα διαγραφούν και θα τιμωρηθούν με αποκλεισμό από τις πανελλαδικές για δύο χρόνια.
5) Όταν οι απόφοιτοι εισέλθουν στην ηλεκτρονική σελίδα του υπουργείου, πρέπει να ακολουθήσουν τα αναλυτικά βήματα για τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού. Μπορούν να κάνουν όσους συνδυασμούς θέλουν και να τους τροποποιήσουν, χωρίς όμως να κάνουν οριστικοποίηση.
6) Όταν οι υποψήφιοι κάνουν οριστικοποίηση του μηχανογραφικού, δεν πρέπει να ξεχάσουν να κρατήσουν αντίγραφο.
Η διαδικασία ολοκληρώνεται στις 12 Ιουλίου.
Σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς-αναλυτές, η πτώση των βάσεων ακόμα σε περιζήτητες σχολές αναμένονται εντυπωσιακές. Ως παράδειγμα αναφέρουν τις ιατρικές σχολές και τμήματα. Ακόμη και η ιατρική Αθήνας αναμένεται να πέσει κάτω από τα 19.000 μόρια, κάτι που έχει να συμβεί από το 2002.
Ταυτόχρονα εντυπωσιακή είναι η μείωση των αριστούχων σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Το γεγονός ότι φέτος τα Αρχαία ήταν δυσκολότερα από πέρυσι, συνετέλεσε στο να υπάρχουν λιγότεροι αριστούχοι. Αυτό -σύμφωνα με τους αναλυτές-οδηγεί σε πτώση των βάσεων ακόμη και στις συνήθως υψηλόβαθμες και περιζήτητες σχολές της Νομικής Αθήνας και Θεσσαλονίκης.
Μεγάλες αναμένονται οι πτώσεις των βάσεων και στις σχολές των Πολυτεχνείων και στις Φυσικομαθηματικές σχολές, στα κεντρικά Ιδρύματα αλλά και στα περιφερειακά όπου οι πτώσεις αναμένονται ακόμα μεγαλύτερες. Όπως λένε χαρακτηριστικά οι εκπαιδευτικοί-αναλυτές, δεν θα πρέπει να εκπλαγούμε αν δούμε πτώση των βάσεων σε ορισμένες σχολές ή τμήματα ακόμη και κατά 1.000 μόρια.
Μεγάλη πτώση αναμένεται στις οικονομικές σχολές του πέμπτου πεδίου, καθώς -εκτός των άλλων- είχαμε και μείωση των υποψηφίων στο συγκεκριμένο επιστημονικό πεδίο, κατά 10% περίπου. Μείωση όμως των υποψηφίων παρατηρείται συνολικά σε όλα τα επιστημονικά πεδία. Αυτό θεωρείται από τους εκπαιδευτικούς ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης ή της στροφής πολλών μαθητών στο Διεθνές Απολυτήριο (I.B.).
Μικρή άνοδος των βάσεων αναμένεται μόνο σε ορισμένες «χαμηλόβαθμες» σχολές του πρώτου και του τρίτου επιστημονικού πεδίου. Ωστόσο, οι εκπαιδευτικοί εκτιμούν ότι δεν θα υπάρχουν χαμηλές βάσεις εισαγωγής όπως βλέπαμε τα προηγούμενα χρόνια. Δηλαδή δεν θα υπάρχουν εισαγωγές υποψηφίων μόνο με 6.000 ή 5.000 μόρια, κι αυτό οφείλεται και στις συγχωνεύσεις που έγιναν κυρίως στα Τεχνολογικά Ιδρύματα.
ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΧΕΙΑ
Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας στις φετινές εξετάσεις προσήλθαν 80.958 υποψήφιοι, ενώ το 2012 είχαν προσέλθει 84.837 υποψήφιοι. Παρατηρείται, δηλαδή, μείωση σε σχέση με το 2012 της τάξης του 4,6%.
Οι υποψήφιοι που πέτυχαν βαθμολογίες μεταξύ 18-20 ανέρχονται σε 4.651, δηλαδή το 5,7% των υποψηφίων. Ενδεικτικά αξίζει να σημειωθεί ότι κάτω από το 10 στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας Γενικής Παιδείας έγραψε το 12,99% των υποψηφίων, στο μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών Θεωρητικής Κατεύθυνσης το 51,89% των υποψηφίων, στο μάθημα της Χημείας Θετικής Κατεύθυνσης το 26,42% των υποψηφίων και στο μάθημα Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Τεχνολογικής Κατεύθυνσης το 25,81% των υποψηφίων.