Μία συνταγή ιδιαίτερη, όπου τα ζυμαρικά, σουρωμένα “al dente”, σερβίρονται με νόστιμα mini κεφτεδάκια, μέσα σε μία σάλτσα ντομάτας με ψιλοκομμένα λαχανικά, δημιουργώντας ένα πιάτο από εκείνα που θυμίζουν το πατρικό μας σπίτι με τα μαμαδίστικα μαγειρέματα... Και ας μην είχαν μαγειρέψει ποτέ έτσι οι μαμάδες μας...
Τι χρειαζόμαστε:
…για τα ζυμαρικά:
- 400 γρ spaghetti
- μία γερή πρέζα αλάτι
…για τη σάλτσα:
- 1 καρότο
- 1 ξερό κρεμμύδι
- 1 πόδι από σέλερυ (ή μεγάλο σέλινο)
- 1 σκελίδα σκόρδο
- κόκκινη καυτερή πιπερίτσα, ανάλογα με τα γούστα
- 4 μεγάλες ώριμες ντομάτες
- 2 κ.γ. πελτέ ντομάτας
- 1/2 ποτήρι πολτό ντομάτας
- 1 κουταλάκι ζάχαρη
- μερικά φύλλα βασιλικού (15-20 μικρά ή 4-5 πλατύφυλλου)
- 1/2 ματσάκι μαϊντανό
- μερικές κουτάλες ζωμό λαχανικών
- παρθένο ελαιόλαδο, όσο απαιτηθεί (3-4 κουταλιές)
...για τα κεφτεδάκια:
- 300 γρ μοσχαρίσιος κιμάς
- 1 - 2 κ.γ. τριμμένο αποξηραμένο δυόσμο
- 1 κρόκος αυγού
- 1 ποτήρι γάλα
- 1 χοντρή φέτα ψωμί, καλύτερα να είναι της προηγούμενης ημέρας και ζυμωτό, όχι τους “αφρούς” που πουλούν οι φούρνοι σήμερα)
- 30 γρ τριμμένο τυρί parmigiano
...επιπλέον:
- επιπλέον τριμμένο τυρί parmigiano, για συνοδεία, ανάλογα με τα γούστα
Πώς το κάνουμε:
2)
Ετοιμάζουμε τα κεφτεδάκια. Σε ένα μπολ ρίχνουμε τον κιμά, τα τριμμένο parmigiano, τον κρόκο του αυγού, τη ψίχα του ψωμιού (καλά στυμμένη), και το θρυμματισμένο αποξηραμένο δυόσμο, και κανονίζουμε το αλάτι και το πιπέρι ανάλογα με τα γούστα μας.
4)
από το οποίο θα μπορούμε να φτιάξουμε γύρω στα είκοσι μικρά κεφτεδάκια. Για να μη το κάνετε στη τύχη, χωρίστε το αρχικά σε δύο ίσες ποσότητες,
6)
Τώρα πολύ εύκολα μπορείτε να υπολογίσετε τη ποσότητα του καθενός ώστε να σας βγουν πέντε κεφτεδάκια ίδιου μεγέθους,
7)
και συνολικά 20 μικρά κεφτεδάκια (των 20 περίπου γραμμαρίων). Εάν βέβαια θέλετε, μπορείτε να τα κάνετε μεγαλύτερα και να αντιστοιχούν 2 ή 3 στο κάθε άτομο.
8)
Πλένουμε τα λαχανικά (καρότο, κρεμμύδι και σέλερυ) και τα κόβουμε σε πολύ μικρά κομμάτια. Ακόμη καλύτερα εάν τα τρίψουμε στον τρίφτη. Το κρεμμύδι και το σέλερυ θα βγάλουν και υγρά, Μ Η Ν τα πετάξετε.
9)
Τα ρίχνουμε σε μία κατσαρόλα (ή βαθύ τηγάνι), μαζί με 3-4 κουταλιές ελαιόλαδο, να μαραθούν, μαζί με το σκόρδο και την καυτερή πιπερίτσα, ψιλοκομμένα κι αυτά.
11)
(Εάν τα ακουμπήσετε Π Α Ν Ω στα σοταρισμένα λαχανικά (και όχι απευθείας στον πυρωμένο πάτο της κατσαρόλας), θα το πάρουν το χρωματάκι τους και δεν θα σας κολλήσουν. Σας το λέω “εκ πείρας”).
14)
τις προσθέτουμε στη κατσαρόλα αφού τα κεφτεδάκια πάρουν χρώμα. Μαζί προσθέτουμε και τα 2 κουταλάκια τον πελτέ ντομάτας, αραιωμένο σε μισό ποτήρι ζωμό, αλλά και τον πολτό ντομάτας (αυτά τα δύο είναι δική μου προσθήκη, για να δώσουν “ένταση” στο χρώμα της σάλτσας, εάν θέλετε την ακολουθείτε). Θυμηθείτε να προσθέσετε μισό κουταλάκι ζάχατη, να πάρει την όξινη γεύση της ντομάτας. Χαμηλώνουμε την ένταση στο μάτι, ελέγχουμε εάν είναι εντάξει σε αλάτι και πιπέρι,
16)
προσθέτοντας όταν χρειάζεται, κουτάλα-κουτάλα, από τον ζωμό των λαχανικών (στη φωτογραφία, φαίνεται το κατσαρολάκι όπου βράζουν λίγα λαχανικά, ακριβώς για αυτόν τον σκοπό). Όταν το φαγητό τελειώνει, αφήνουμε να εξατμισθούν τα τελευταία υγρά, αφήνοντας ξεσκέπαστη τη κατσαρόλα.
17)
Αποσύρουμε τη κατσαρόλα με τη σάλτσα από τη φωτιά, προσθέτουμε τον μαϊντανό, ψιλοκομμένο και τα φύλλα του βασιλικού, κομμένα με το χέρι,
20)
και τα σουρώνουμε “al dente” (δεν θα κάνετε το λάθος να τα ξεπλύνετε κάτω από νερό, έτσι;), κρατώντας (όπως πάντα) ένα φλυτζάνι από το νερό του βρασμού,
22)
και τα φέρνουμε μερικές βόλτες να ανακατευθούν καλά με τη σάλτσα. Εάν χρειασθεί, μπορούμε να προσθέσουμε λίγο από το νερό του βρασμού που έχουμε κρατήσει.
Λίγα μυστικά ακόμα