Νόστιμο, υγιεινό ριζότο να συνοδεύσουμε ψάρια, γαρίδες και άλλα....
Υλικα
Υλικα
- 500 γρ. ρύζι αρμπόριο ή καρολίνα,
- 1 κ.τρυφερά παντζάρια,
- 3 φλ. ζωμό κότας,
- 1/2 φλ. κόκκινο κρασί,
- 4 κ.σ. λάδι ή μαργαρίνη με βούτυρο,
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο,
- 2 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένες,
- 1 φλ. παρμεζάνα,
- 300 γρ. φρέσκο κατσικίσιο τυρί,
- ξύσμα από 1/2 λεμόνι,προαιρετικά,
- αλατοπίπερο.
Οδηγίες
- Πλένουμε πολύ καλά τα παντζάρια, αφαιρούμε τα χόρτα τους και τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν, σε ελαφρώς αλατισμένο νερό, που να τα σκεπάζει. Στραγγίζουμε και κρατάμε 1 1/2 φλ. από το ζουμί τους, το ανακατεύουμε με το ζωμό κότας.
- Πολτοποιούμε στο μπλέντερ μισό κιλό από τους βολβούς, κρατάμε τα υπόλοιπα για σαλάτα.
- Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε τις 3 κ.σ. λάδι ή το βούτυρο και σοτάρουμε ελαφρά το κρεμμύδι, ανακατεύοντας, προσθέτουμε το ρύζι και το σκόρδο και ανακατεύουμε μέχρι να γυαλίσουν οι κόκκοι του ρυζιού, 2' περίπου .
- Ρίχνουμε το κρασί, περιμένουμε να το πιεί εντελώς. Προσθέτουμε 1 φλ. ζωμό ζεστό και σιγοβράζουμε μέχρι να το απορροφήσει, οπότε προσθέτουμε δεύτερο φλυτζάνι.
- Ανακατεύουμε τακτικά και περιμένουμε κάθε φορά να πιεί το υγρό του πριν προσθέσουμε άλλο, βράζουμε το ρύζι για 20' περίπου. Προσθέτουμε τον πολτό των παντζαριών και ανακατεύουμε καλά, αλατοπιπερώνουμε. Αφήνουμε 2-3 λεπτά στη φωτιά και αποσύρουμε.
- Λίγο πριν το σερβίρισμα, προσθέτουμε στο ρύζι την παρμεζάνα, το ξύσμα λεμονιού και 1 κ.σ. λάδι, ανακατεύουμε καλά.
- Σερβίρουμε στα πιάτα βάζοντας επάνω μερικά κομμάτια φρέσκο κατσικίσιο τυρί ή φέτα και φυλλαράκια ρόκας για διακόσμηση.
Λίγα μυστικά ακόμα
Αν σερβίρουμε το ρύζι με γαρίδες ή ψάρια δεν θα βάλουμε το κατσικίσιο τυρί. Εγώ δεν πολτοποίησα τα παντζάρια αλλά τα έκοψα σε πολύ μικρά κυβάκια.