Μπήκε επίσημα η Άνοιξη: Πώς γιορτάζουν τον ερχομό της στον κόσμο | Alla-Dalon Epirus Magazine
Ιωάννινα

Μπήκε επίσημα η Άνοιξη: Πώς γιορτάζουν τον ερχομό της στον κόσμο


Μπήκε επίσημα η Άνοιξη: Πώς γιορτάζουν τον ερχομό της στον κόσμο [εικόνες]Επίσημα ξεκίνησε η Εαρινή Ισημερία στις 20 Μαρτίου λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι: Η εποχή που η φύση ξυπνάει από την χειμερινή της νάρκη, είναι γεμάτη από πολλές και εντυπωσιακές γιορτές σ' όλους τους πολιτισμούς.
Με χρώματα ντύνεται η φύση και μαζί της γιορτάζουν και οι κάτοικοι σε όλο τον...
κόσμο, αφού με μοναδικές τελετές υποδέχονται την εαρινή Ισημερία
Nowruz – Ιρανική Πρωτοχρονιά
Στα ημερολόγια του Ιράν, η Πρωτοχρονιά ξεκινάει με την πρώτη μέρα της Άνοιξης και τη γέννηση της φύσης και συνοδεύεται από τις αντίστοιχες παραδοσιακές γιορτές, οι οποίες έχουν εξαπλωθεί και σε πολλά άλλα μέρη του κόσμου όπως η Κεντρική Ασία, ο Καύκασος, η Νότια Ασία, η Βορειοδυτική Κίνα, η Κριμαία και τα Βαλκάνια. Η έννοια της Νορούζ προέρχεται από το Ζωροαστρισμό και εμφανίζεται για πρώτη φορά σε περσικά αρχεία του 2ου αι. ΜΧ. Σύμβολο της Νορούζ είναι ένας άνθρωπος που ονομάζεται Haji Firuz και συμβολίζει την αναγέννηση του θυσιασμένου θεού των Σουμερίων Domuzi, ο οποίος σκοτώνεται στο τέλος κάθε έτους και ξαναγεννιέται στις αρχές του νέου έτους. Το πρόσωπό του είναι βαμμένο μαύρο (το μαύρο χρώμα είναι αρχαίο περσικό σύμβολο της καλής τύχης) και φοράει ένα κόκκινο κοστούμι. Στη συνέχεια, τραγουδάει και χορεύει στους δρόμους με ντέφια και τρομπέτες διαδίδει την καλή ευθυμία και προαναγγέλλει τον ερχομό του νέου έτους, ενώ ο κόσμος ντύνεται γιορτινά και ετοιμάζει φαγητά και γλυκά για να τον υποδεχθεί.



Τελετουργικό Alban Eilir των Δρυίδων
Σύμβολο της τελετουργίας της Άνοιξης στη Βρετανία είναι το μυθικό Στόουνετζ όπου κάθε χρόνο στην εαρινή Ισημερία, άνθρωποι από το τάγμα των Δρυίδων συγκεντρώνονται στην περιοχή από νωρίς το πρωί για να δουν την ανατολή του ηλίου, να διαλογιστούν και για να κάνουν ένα πανάρχαιο τελετουργικό κάθαρσης και γονιμότητας για να υποδεχθούν την Άνοιξη.

Εαρινή Ισημερία στο Τσίτσεν Ίτζα του Μεξικού
Από τις παραδοσιακές τελετουργίες δε θα μπορούσε να λείπει και το ημερολόγιο των Μάγια που είχαν ανέκαθεν εμμονή με τον προγραμματισμό του χρόνου, τον οποίο μετέδωσαν και στους κατοίκους του Μεξικού. Έτσι κάθε εαρινή Ισημερία, ο ναός Τσίτσεν Ίτζα φιλοξενεί πλήθος κόσμου, προκειμένου να απολαύσουν το αρχιτεκτονικό θαύμα: Ο ναός είναι χτισμένος με τέτοιο τρόπο ώστε κάθε χρόνο, στην εαρινή και φθινοπωρινή ισημερία ο ήλιος να δημιουργεί ένα παιχνίδι με το φως και τη σκιά του ναού που κάνει να μοιάζει σαν να γλιστρά ένα φίδι κατά μήκος των σκαλιών της πυραμίδας





Σου άρεσε;

Σχολίασε