Στη διαδικασία θα μπορεί να συμμετέχει κάθε ενδιαφερόμενος και οι προσφορές από του πλειοδότες θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά εξασφαλίζοντας έτσι μια ανοιχτή και διαφανή διαδικασία.
Η διενέργεια ηλεκτρονικών πλειστηριασμών προβλέπεται στις νέες διατάξεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχουν ενεργοποιηθεί.
Σύμφωνα με τον ΚΠΔ η διαδικασία διενέργειας του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού, όλες οι σχετικές λεπτομέρειες, καθώς και οι ειδικότερες προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται, καθορίζονται με προεδρικό διάταγμα, το οποίο θα έπρεπε να είχε εκδοθεί ύστερα από πρόταση του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μέχρι τον Ιούνιο του 2016.
Η αλλαγή προωθείται πλέον, βλέποντας τις εικόνες έντασης που επικρατούν κάθε εβδομάδα στα Ειρηνοδικεία αλλά και μπροστά στο κίνδυνο να απαξιωθεί το μέτρο των πλειστηριασμών, που έχουν σχεδόν «παγώσει» μετά και την αποχή των συμβολαιογράφων. Αυτός είναι ο λόγος που επιταχύνονται οι διαδικασίες για τη δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας μέσω της οποίας θα διενεργούνται οι πλειστηριασμοί ακινήτων.
Μέσα από την ηλεκτρονική πλατφόρμα θα μπορεί κάθε ενδιαφερόμενος που είναι επισπεύδων, δηλαδή αυτός που κινεί τη διαδικασία του πλειστηριασμού να προχωρεί στη διαδικασία, χωρίς να απαιτείται η φυσική παρουσία του ίδιου ή του συμβολαιογράφου.
Οι ενδιαφερόμενοι θα υποβάλουν ηλεκτρονικά αίτηση συμμετοχής στον πλειστηριασμό. Ηλεκτρονικά θα υποβάλλονται η εγγυητική επιστολή συμμετοχής και οι προσφορές από τους πλειοδότες, εξασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτό μια ανοιχτή και διαφανή διαδικασία για όλους τους ενδιαφερόμενους.
Η ηλεκτρονική πλατφόρμα θεωρείται ότι είναι εύκολο να στηθεί αφού υπάρχει ήδη από το 2013 το μοντέλο των ηλεκτρονικών διαγωνισμών για μακροχρόνια μίσθωση ή πώληση ακινήτων που ανήκουν στο Δημόσιο μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας (e-auction) του ΤΑΙΠΕΔ.