Γκούλμπασι στη γάστρα | Alla-Dalon Epirus Magazine
Ιωάννινα

Γκούλμπασι στη γάστρα

Γκούλμπασι στη γάστρα

Μια εύκολη συνταγή για ένα πεντανόστιμο πιάτο.

Οι γεύσεις και οι μυρωδιές από 2 κρέατα, πιπεριές και δύο τυριά ανακατεύονται και απογειώνουν τη γεύση. 

Υλικά συνταγής
  • 500 γρ. μοσχαρίσιο κρέας κομμένο σε μέτριους κύβους
  • 500 γρ. μπούτι αρνίσιο ή κατσικίσιο κομμένο σε μέτριους κύβους
  • 450 γρ. πράσινες και κόκκινες πιπεριές κομμένες σε μέτρια κομμάτια
  • 2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 3-4 σκελίδες σκόρδο σε φετούλες
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 80 γρ. φυτίνη με βούτυρο
  • 1 σπιτικό ζωμό λαχανικών διαλυμένος σε 1½ ποτήρι ζεστό νερό
  • 150γρ. φέτα κομμένη σε κύβους
  • 100 γρ. κεφαλοτύρι κομμένο σε κύβους
  • 3 ψιλοκομένες ώριμες ντομάτες
  • 1 ποτήρι συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
  • 1 κ.γ. μπαχάρι σε σπόρους
  • 1/2 κ.γ. κοφτό κανέλα
  • αλάτι πιπέρι
Εκτέλεση συνταγής
  • Στρώνουμε το πάτο μιας γάστρας με τα δύο είδη κρέατος ανάμεικτα αλατοπιπερωμένα. 
  • Βάζουμε από πάνω σε στρώσεις εναλλάξ τις πιπεριές, τις τομάτες και τα κρεμμύδια, και στο τέλος το ψιλοκομμένο σκόρδο και τη φέτα με το κεφαλοτύρι.
  • Περιχύνουμε με τη φυτίνη και το ελαιόλαδο, τον συμπυκνωμένο χυμό τομάτας και τον σπιτικό ζωμό λαχανικών. 
  • Καρυκεύουμε με το μπαχάρι, την κανέλα και αλατοπίπερο, κλείνουμε το καπάκι της γάστρας και ψήνουμε για 2-2½ ώρες στους 160 – 170°C.
Tip: Εναλλακτικά, μπορείτε να ετοιμάσετε τη συνταγή ψήνοντας σε ανοιχτό ταψί, αφού έχετε τυλίξει τα υλικά μέσα σε φύλλο κρούστας και μέχρι το φύλλο να πάρει χρυσαφένιο χρώμα.

sintayes


Σου άρεσε;

Σχολίασε

:ambivalent:
:angry:
:confused:
:content:
:cool:
:crazy:
:cry:
:embarrassed:
:footinmouth:
:frown:
:gasp:
:grin:
:heart:
:hearteyes:
:innocent:
:kiss:
:laughing:
:minifrown:
:minismile:
:moneymouth:
:naughty:
:nerd:
:notamused:
:sarcastic:
:sealed:
:sick:
:slant:
:smile:
:thumbsdown:
:thumbsup:
:wink:
:yuck:
:yum: