Υλικά για 6 άτομα:
Για το ρυζόγαλο:
- 50 γραμμ. ρύζι γλασέ
- 1 πρέζα βανίλια σε σκόνη
- 2 ποτήρια γάλα
- 2 κ.σ. κρέμα γάλακτος
- χυμός από 1 λεμόνι
- 50 γραμμ. κρυσταλλική ζάχαρη
- 50 γραμμ. βούτυρο
- 2 κρόκοι αβγών
- 1 κ.γ. γεμάτο αλεύρι
- 1/2 ποτήρι κρέμα γάλακτος
- 250 γραμμ. κόκκινα φρέσκα ή κατεψυγμένα
- 2 κ.σ. κρυσταλλική ζάχαρη
- 4 κ.σ. κιρς ή άσπρο ρούμι
1. Βράζετε το ρύζι με νερό μέσα σε μια μικρή κατσαρόλα για 5΄. Το σουρώνετε και το βάζετε σε μια άλλη κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη και το γάλα. Βράζετε 30΄ μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά.
2. Ρίχνετε σε μια κατσαρόλα το χυμό λεμονιού, τη ζάχαρη, το βούτυρο, τους κρόκους και το αλεύρι και βράζετε σε χαμηλή φωτιά για 5΄ ανακατεύοντας με σύρμα. Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνετε την κρέμα να κρυώσει.
3. Αν χρησιμοποιείτε κατεψυγμένα φρούτα, καλό είναι να τα έχετε ξεπαγώσει από νωρίς. Τα βράζετε για 5΄ σε μια κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη ανακατεύοντας με σπάτουλα. Τα βγάζετε από τη φωτιά, ρίχνετε το κιρς και αναδεύετε.
4. Ανακατεύετε το ρύζι με 2 κ.σ. κρέμα γάλακτος.
5. Χτυπάτε 1/2 ποτήρι κρέμα γάλακτος σε σαντιγί και την ανακατεύετε με την κρέμα λεμονιού.
6. Μοιράζετε το ρυζόγαλο στα ποτήρια, από πάνω βάζετε τα κόκκινα φρούτα και από πάνω τη μους λεμονιού. Αφήνετε τα γλυκά στο ψυγείο για τουλάχιστον πριν σερβίρετε