«SOS» εκπέμπει η αγορά – Δεν κινείται φύλλο | Alla-Dalon Epirus Magazine
Ιωάννινα

«SOS» εκπέμπει η αγορά – Δεν κινείται φύλλο

«SOS» εκπέμπει η αγορά – Δεν κινείται φύλλοΣτέρευσαν από ρευστότητα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις – Δεν πατάει ψυχή στα μαγαζιά – Διαβάστε πώς περιγράφουν την τραγική κατάσταση στο protothema.gr επιχειρηματίες.

«Το έθνος να λυπάστε αν φοράει ρούχο που δεν το ύφανε. Ψωμί αν τρώει, αλλά όχι απ' τη σοδειά του...
Κρασί αν πίνει, αλλά όχι από το πατητήρι του». 

Τα λόγια αυτά ανήκουν στον γνωστό Λιβανοαμερικανό ποιητή και φιλόσοφο Χαλίλ Γκιμπράν και δε θα μπορούσαν να περιγράψουν καλύτερα από οτιδήποτε άλλο την κατάσταση στην ελληνική οικονομία, όπως έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες δεκαετίες. 

Σε μία χώρα, όπως την Ελλάδα, με τη συντριπτική πλειοψηφία των προϊόντων της να είναι εισαγόμενα, κάτω από τις υπάρχουσες δραματικές ποιλικοοικονομικές συνθήκες, η κατάσταση στην αγορά δείχνει να έχει χτυπήσει «κόκκινο». 

Όπως τονίζουν ελεύθεροι επαγγελματίες, μιλώντας στο protothema.gr, εξαιτίας των μέτρων ελέγχου της κίνησης κεφαλαίων (capital controls) και του ορίου τραπεζικής ανάληψης των 60 ευρώ ημερησίως, στη χώρα μας έχουν «παγώσει» τελείως οι εισαγωγές κι οι εξαγωγές. 

Με πολλούς ειδικούς να υποστηρίζουν ότι η οικονομία μιας χώρας είναι κι ο καθρέφτης της κοινωνίας της, οι πρωτόγνωρες συνθήκες που ζούμε, καθώς γράφεται η σύγχρονη ελληνική ιστορία, δείχνουν ότι, ακόμη κι αν αύριο ανοίξουν κανονικά οι τράπεζες, η αγορά θα χρειαστεί πολλούς μήνες για να ξανασταθεί στα πόδια της. 

Ήδη, διάφορες μικρές βιομηχανίες αρχίζουν να μη διαθέτουν τις πρώτες ύλες, που χρειάζονται, για να λειτουργήσουν. 

Μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ), οι οποίες με δυσκολία τα έβγαζαν πέρα πριν την επιβολή των capital controls, αισθάνονται τη «θηλιά» στο λαιμό τους να τις πνίγει, καθώς τα χρέη προς ενοίκια, προμηθευτές, εφορία κι ασφαλιστικά ταμεία συσσωρεύονται και θα πρέπει να τα διευθετήσουν όλα με το που επανέλθουν η χώρα και το τραπεζικό σύστημα σε ομαλή λειτουργία. 

Την ίδια ώρα, ενώ η αγορά έχει στερεύσει από ρευστότητα, εκατοντάδες επιχειρήσεις, που σε αρκετές περιπτώσεις είχαν λάβει επιταγές που έληγαν μέσα στο χρονικό διάστημα κατά το οποίο οι τράπεζες παραμένουν κλειστές ή και που… έψαχναν ευκαιρία να απαλλαγούν από το προσωπικό τους, στέλνουν τους εργαζομένους τους σε αναγκαστική άδεια με ή χωρίς χρονικό περιθώριο για την επιστροφή των υπαλλήλων τους στη θέση τους. 

Ο κόσμος, από την άλλη, με το πλαφόν των 60 ευρώ ημερησίως (που στις περισσότερες των περισσότερων είναι 50 ευρώ) κινείται ως επί το πλείστον σε αγορές που έχουν να κάνουν με τη διατροφή, τη διαβίωση και την κίνηση. 

Κάνοντας κανείς μία απλή βόλτα στο κέντρο της Αθήνας θα παρατηρήσει πως η αγορά δεν κινείται σχεδόν καθόλου, ενώ -αν και καθημερινή-  θα αισθανθεί σα να είναι Κυριακή. 

«Αν αυτή κατάσταση κρατήσει κι άλλο θα καταστραφούμε»

«Η κατάσταση μας έχει γονατίσει. Κανείς δεν παραγγέλνει διότι δεν έχουν να πληρώσουν. 

Αυτή η εικόνα είναι μέσα κι έξω από την Ελλάδα. Εμείς δε μπορούμε καν να εισάγουμε πρώτες ύλες για να κατασκευάσουμε τα κοσμήματά μας. 

Πώς θα επιζήσεις έτσι;», σημειώνει στο protothema.gr ο Παναγιώτης Σκιαθίτης, που είναι ιδιοκτήτης βιοτεχνίας κοσμημάτων, η οποία λειτουργεί στο κέντρο της Αθήνας από τη δεκαετία του ’50. 

«Οι παραγγελίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό “πάγωσαν” λόγω έλλειψης ρευστού από τη μία και πρώτων υλών από την άλλη. 

Αν αυτή κατάσταση κρατήσει κι άλλο θα καταστραφούμε. Μέσα σε μία εβδομάδα η δική μας επιχείρηση έχει χάσει 5.000 με 6.000 ευρώ», προσθέτει.

«Μέσα σε δύο εβδομάδες ο τζίρος έχει πέσει πάνω από 60%»

«Η ελληνική αγορά τις τελευταίες ημέρες έχει πεθάνει. Οι ακυρώσεις κρατήσεων των Ελλήνων για τα τέλη Ιουλίου είναι κατά 90% κάτω. 

Ένας στους τρεις ξένους που είχαν προπληρώσει κι ήταν σε γκρουπ, επίσης, ακυρώνει τις προκρατήσεις του και χάνει το 30% με 50% της προκαταβολής που έδωσε. 

Όλα αυτά συμβαίνουν λόγω της κατάστασης στη χώρα μας», δηλώνει στο prototothema.gr ο Κωνσταντίνος Κορδοπίτουλας, ιδιοκτήτης τουριστικού πρακτορείου. «Μέσα σε δύο εβδομάδες ο τζίρος έχει πέσει πάνω από 60%. 

Ακόμη πιστεύω πως υπάρχει χρόνος ανάκαμψης και να προλάβουμε να σώσουμε ό,τι μπορούμε. Αν δεν αλλάξει τώρα κάτι, όμως, η ζημιά σε όσους ασχολούνται με τον τουρισμό θα είναι ανεπανόρθωτη», συμπληρώνει. 

«Ο κόσμος έκοψε από τη διασκέδαση»

«Η κίνηση έχει μειωθεί αισθητά, επειδή δεν υπάρχουν μετρητά και με το πλαφόν των 60 ευρώ ο κόσμος προτιμά να κόψει από τη διασκέδαση για να καλύψει τις υποχρεώσεις του», τονίζει ο Σταύρος Δαυίδ, ιδιοκτήτης καφέ-μπαρ εν ονόματι… «Δραχμή» (σ.σ.: Προφητικό;). 

«Είχαμε προνοήσει κι από προμήθειες είμαστε ακόμα εντάξει, ενώ τη σταθερή μας πελατεία την εξυπηρετούμε έχουν δεν έχουν μετρητά να δώσουν οι θαμώνες μας. 

Είμαι αισιόδοξος για την κατάσταση, γιατί ο Έλληνας διατηρεί πάντα την ψυχραιμία του κι ελπίζω να βρεθεί άμεσα λύση», δηλώνει ακόμη, σχολιάζοντας ως προς τη… «Δραχμή» πως «δεν είναι ανάγκη να επιστρέψουμε στο παλιό μας νόμισμα και στην πραγματικότητα. Μία πλάκα κάναμε…».

«Περίμενα να έρθω στη δουλειά και να κάθομαι»

«Η δουλειά έχει επηρεαστεί πολύ. Ο κόσμος από την όλη κατάσταση έχει επιπτώσεις και στην ψυχολογία του κι έρχεται σε εμάς και για να ξεσπάσει κάπου.

Τις πρώτες ημέρες περίμενα να έρθω στη δουλειά και να κάθομαι, να μην έχω κανέναν πελάτη να εξυπηρετήσω», λέει στο protothema.gr ο Κωνσταντίνος Οστρένι, ιδιοκτήτης κομμωτηρίου.  

«Ευτυχώς, έχουμε σταθερούς πελάτες κι αυτόν τον καιρό δουλεύουμε πιο πολύ με αυτούς. Ελπίζω να αλλάξει, ωστόσο, όσο είναι νωρίς αυτή η κατάσταση», προσθέτει. 

«Τα έκτακτα μέτρα μας χτύπησαν την εποχή που εμείς περιμένουμε να δουλέψουμε»

«Η αγορά έχει πέσει πάρα πολύ. Τώρα, λίγο πριν τις εκπτώσεις και κατά τη διάρκεια αυτών είναι η εποχή που δουλεύουμε. 

Η πτώση για την επιχείρηση αυτή τη στιγμή είναι 50% με 60%», υπογραμμίζει, παράλληλα, ο Γιώργος Παγκράτης, ιδιοκτήτης καταστήματος ρούχων στο κέντρο της πρωτεύουσας.  

«Τα έκτακτα αυτά μέτρα μας χτύπησαν σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο κι όσο περνάει ο καιρός και δεν αλλάζει τίποτα τόσο μεγαλύτερη είναι η ζημιά. 

Τα έξοδα κι οι φόροι που θα έρθουν θα είναι δυσβάσταχτα. Εμείς βάλαμε και προσφορές, μήπως και σώσουμε ό,τι σώζεται, αλλά στην αγορά δεν κυκλοφορεί ψυχή», συμπληρώνει. 

«Με τις προμήθειες έχουμε προβλήματα. Υπάρχουν ελλείψεις σε τρόφιμα»

«Το μαγαζί, ευτυχώς, έχει κίνηση κι ο κόσμος έρχεται για να φάει. Έτσι, με τα μετρητά που παίρνουμε το μαγαζί κινείται και θα έλεγα ότι δεν έχουμε τεράστιο πρόβλημα με τα “capital controls”. 

Αυτό, βέβαια, ισχύει από την άποψη ότι έχουμε κάποια χρήματα, για να τακτοποιούμε τις ανάγκες του καταστήματος», αναφέρει στο protothema.gr ο Δημήτρης Αϊβαλιώτης, σεφ σε κεντρικό εστιατόριο της Αθήνας. 

«Ωστόσο, με τις προμήθειές μας έχουμε προβλήματα, επειδή υπάρχουν ελλείψεις σε τρόφιμα, όπως στο ρύζι. Ένα άλλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε, λόγω της κατάστασης, είναι το γεγονός ότι οι περισσότεροι πελάτες πληρώνουν είτε με κάρτα είτε με “Ticket restaurant”. 

Αυτά τα χρήματα όσο οι τράπεζες είναι κλειστές δε μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε. Ελπίζω να αλλάξει άμεσα η κατάσταση, αλλιώς θα έχουμε σοβαρό πρόβλημα», επισημαίνει. 

Για την… ιστορία, τα «capital controls» επεβλήθησαν στη χώρα μας στις 29 Ιουνίου. Μόλις την Πέμπτη, η πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, Λούκα Κατσέλη, σε τηλεοπτικές δηλώσεις εξήγησε ότι το σημαντικό την παρούσα χρονική στιγμή είναι να υπάρξει ρευστότητα. Αυτό ακριβώς ζητά απεγνωσμένα κι η αγορά. 

Όπως σημείωσε η κυρία Κατσέλη «η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) με συμφωνία θα αρχίσει να δίνει πάλι καινούργια ρευστότητα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα» κάτι που «θα επιτρέψει και τη λήξη της τραπεζικής αργίας που μπορεί να γίνει αμέσως ή πάρα πολύ γρήγορα αλλά και την άρση στην κίνηση κεφαλαίων», όχι, εντούτοις, «αναγκαστικά ταυτόχρονα». 

Αν, ήδη, η αγορά εκπέμπει «SOS» το εύλογο ερώτημα που γεννάται είναι για πόσο ακόμη μπορούν υπό αυτές τις πιεστικές συνθήκες οι μικρές επιχειρήσεις να αντέξουν; Ήδη, λόγω της οικονομικής κρίσης πάσχιζαν να επιβιώσουν με εκατοντάδες άλλες ΜμΕ να έχουν βάλει «λουκέτο». 

Ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά και, δυστυχώς, μόνο αυτός θα δείξει τι μέλλει γενέσθαι, αν και θέλει πολλή δουλειά για να αλλάξει η κατάσταση…


Σου άρεσε;

Σχολίασε

:ambivalent:
:angry:
:confused:
:content:
:cool:
:crazy:
:cry:
:embarrassed:
:footinmouth:
:frown:
:gasp:
:grin:
:heart:
:hearteyes:
:innocent:
:kiss:
:laughing:
:minifrown:
:minismile:
:moneymouth:
:naughty:
:nerd:
:notamused:
:sarcastic:
:sealed:
:sick:
:slant:
:smile:
:thumbsdown:
:thumbsup:
:wink:
:yuck:
:yum: