Η αξιοπιστία της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και η διάσπαση των Ευρωπαίων μπορεί να έφεραν άδοξο τέλος στο Eurogroup του Σαββάτου, ωστόσο ακόμη τίποτα δεν έχει τελειώσει και οι τελευταίες πληροφορίες δείχνουν ότι μέσα από μια δύσκολη εξίσωση υπάρχει ακόμη ακτίδα αισιοδοξίας ότι θα υπάρξει συμφωνία της Αθήνας με τους δανειστές.
Το παιχνίδι εξουσίας μέσα στο Eurogroup είναι ξεκάθαρο, όπως και στη Σύνοδο
Κορυφής, όπου ήδη γερμανικές εφημερίδες γράφουν ότι ο Φρανσουά Ολάντ είναι πλέον ο ισχυρός άνδρας της Ευρώπης γιατί πήρε την κατάσταση με την Ελλάδα στα χέρια του, σε αντίθεση με την Άνγκελα Μέρκελ.
Ξεκάθαρα στην ουσία της χθεσινής συνεδρίασης σημειώθηκε συγκεκριμένη πρόοδος.
Οι εταίροι στο τραπέζι του Eurogroup ζήτησαν να ψηφιστούν άμεσα προαπαιτούμενα για να οικοδομηθεί εμπιστοσύνη, άσκησαν πιέσεις για περαιτέρω σκληρά μέτρα αλλά και συγκεκριμενοποίηση των υπαρχόντων.
Παρά το γεγονός ότι η ουσία καλύφθηκε από το non paper που μοίρασε ο Σόιμπλε για πενταετή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, κάτι που όπως αποκαλύφθηκε ήταν σε γνώση της Άνγκελα Μέρκελ, η διαπραγμάτευση, προχωρούσε, έστω και με αργούς ρυθμούς.
Μάλιστα παρά το Φινλανδικό βέτο στο τρίτο πρόγραμμα, οι υπουργοί Οικονομικών μετά από οκτώ ώρες δύσκολων διαβουλεύσεων άρχισαν μετά τα μεσάνυχτα να προετοιμάζουν το πρώτο σχέδιο δήλωσης για την Ελλάδα, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες θα κάνει αναφορά και στο δημόσιο χρέος.
Για να υπάρξει όμως η τελική συμφωνία η ελληνική Βουλή θα πρέπει πρώτα να υιοθετήσει μια σειρά από προαπαιτούμενες δράσεις, μεταξύ των οποίων οι αλλαγές στο ΦΠΑ, οι ιδιωτικοποιήσεις, η κατάργηση πρόωρων συντάξεων, η απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων.
Το θέμα θα μεταφερθεί σήμερα στους ηγέτες της Ευρωζώνης, οι οποίοι θα δώσουν εντολή στο Εurogroup να ξανασυνεδριάσει μέσα στην επόμενη βδομάδα - την Τετάρτη ή την Πέμπτη - μόλις υιοθετήσει η Βουλή τα προαπαιτούμενα μέτρα προκειμένου να εγκρίνει τη χορήγηση της βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης στην Ελλάδα.
Οι καβγάδες και το παρασκήνιο
Οι δυσκολίες στο Eurogroup δεν οφείλονται σε αντιδράσεις της ελληνικής πλευράς, ούτε στις προτάσεις της Ελλάδας αλλά σε διαφωνίες, ενστάσεις μεταξύ των εταίρων.
Έτσι μπορεί το Eurogroup να το διέκοψε βίαια ο πρόεδρος του Γέρουν Ντάισελμπλουμ, λόγω της σκληρής κόντρας και της λογομαχίας που είχαν ο Μάριο Ντράγκι (πρόεδρος της ΕΚΤ) με τον συνήθη ύποπτο Β. Σόιμπλε, ωστόσο όλα δείχνουν ότι η συμφωνία ενδέχεται να μπαίνει πάνω στις ράγες.
Το βασικό πρόβλημα είναι το έλλειμμα αξιοπιστίας της ελληνικής κυβέρνησης, ιδιαίτερα μετά το δημοψήφισμα.
Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, βρέθηκε αντιμέτωπος με την αμφισβήτηση της ικανότητας και της προθυμίας της ελληνικής κυβέρνησης να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις που η ίδια παρουσίασε στην πρότασή της.
Μάλιστα η διαπραγμάτευση έχει περάσει σε άλλο επίπεδο αφού οι συζητήσεις γίνονται πλέον για ένα νέο τριετές πρόγραμμα, για νέο δανεισμό ποσού άνω των 82 δισ.ευρώ.
Ποιοι στηρίζουν Ελλάδα
Μέσα σε αυτό το κλίμα και με δεδομένη τη θέση ορισμένων χωρών υπέρ του grexit, η ελληνική κυβέρνηση σημείωσε πως είναι σαφές ότι κάποιες χώρες, για λόγους που δεν σχετίζονται με τις μεταρρυθμίσεις και το πρόγραμμα, δεν θέλουν να υπάρξει συμφωνία.
Ειδικότερα, οι πηγές της κυβέρνησης επισημαίνουν ότι «οι θεσμοί εισηγήθηκαν θετικά στο Eurogroup, ενώ οι όποιες παρατηρήσεις ενσωματώθηκαν» και πως «συμφωνήθηκε, μάλιστα, και σχετικό χρονοδιάγραμμα».
Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι «και ενώ υπήρχε κατ' αρχήν συμφωνία, μια ομάδα χωρών έβαζε συνεχώς θέμα 'αξιοπιστίας' χωρίς, όμως, να συγκεκριμενοποιεί τι πρέπει ακριβώς να γίνει».
«Είναι σαφές ότι κάποιες χώρες, για λόγους που δεν σχετίζονται με τις μεταρρυθμίσεις και το πρόγραμμα, δεν θέλουν να υπάρξει συμφωνία», σημειώνουν οι κυβερνητικές πηγές.
Είναι εμφανές ότι η κυβέρνηση αναφέρεται στη στάση των Φινλανδών που εξουσιοδότησαν τον υπουργό Οικονομικών Α. Στουμπ να συμφωνήσει μόνο σε έξοδο από το ευρώ, αλλά και στις σκληρές θέσεις του Β. Σόιμπλε και των λίγων χωρών που τον στήριξαν.
Το παρασκήνιο είναι έντονο, όμως χθες ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε πολλούς υπουργούς στο πλευρό του στην κρισιμότερη μάχη των τελευταίων ετών.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες μπορεί όλες οι χώρες να ζητούν εγγυήσεις και να θέτουν θέμα αξιοπιστίας της ελληνικής κυβέρνησης, ωστόσο οι εντολές του Φρανσουά Ολάντ είναι σαφείς και ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν ήταν απόλυτα εξουσιοδοτημένος να σταθεί με κάθε τρόπο στο πλευρό της Αθήνας.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ο Γάλλος υπουργός Μισέλ Σαπέν κατάφερε να στοιχίσει πίσω του 10 χώρες, ενώ από την άλλη ο κ. Σόιμπλε, που είναι σκληρός, έχει μόνο την υποστήριξη της Σλοβακίας και της Φινλανδίας, ενώ πέντε χώρες είναι πλέον ουδέτερες.
Αυτό που παρουσιάζει αίσθηση είναι ότι ο Σόιμπλε έχασε συμμάχους κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Eurogroup.
Η Γερμανία ξεκίνησε έχοντας μαζί της τη Φινλανδία, την Ολλανδία, τη Λιθουανία, την Εσθονία και τη Σλοβενία και τελικά έμεινε μόνο με δύο χώρες.
Με μεγάλη ένταση υπέρ της Αθήνας βρίσκονται οι Γάλλοι και οι Ιταλοί, ενώ στη μάχη έχουν μπει η Κομισιόν και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Μάλιστα σήμερα η Ιταλία θα ζητήσει από τη Γερμανία να καταλήξει σε συμφωνία με την Ελλάδα και ο Ματέο Ρέντσι φέρεται έτοιμος για μάχη με την Α. Μέρκελ.
Στις δηλώσεις που έκανε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά το τέλος της συνάντησης, τόνισε ότι έγινε εις βάθος συζήτηση των ελληνικών προτάσεων, όπως και του θέματος της αξιοπιστίας. «Είναι δύσκολα, αλλά συνεχίζεται η δουλειά» τόνισε.
«Υπάρχει πάντα ελπίδα» είπε ο γάλλος επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί κατά την έξοδό του. «Είμαι πάντα αισιόδοξος» απάντησε ο Μισέλ Σαπέν.
Οι περισσότεροι υπουργοί απέφυγαν να κάνουν δηλώσεις μετά το πέρας της συνεδρίασης.
Ο σλοβάκος υπουργός Οικονομικών ρωτήθηκε κατά την έξοδό του αν είναι «ναι» ή «όχι». Το «όχι» είναι η καλύτερη απάντηση, είπε.
«Υπήρξε πρόοδος» απάντησε ο φινλανδός υπουργός Αλεξάντερ Στουμπ.
Το νέο Eurogroup ξεκινάει το μεσημέρι (12:00) της Κυριακής, ενώ στις 17:00 αναμένεται να ξεκινήσει η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών των χωρών-μελών της Ευρωζώνης.
Στις 19:00 αναμένεται να πραγματοποιηθεί και η Σύνοδος Κορυφής των «28».