• 850-900 γρ. φρέσκα κληματόφυλλα ή από βάζο
• 250 ml ελαιόλαδο
• 2 ½ φλιτζάνια του τσαγιού ρύζι Καρολίνα
• 2 ½ ξερά κρεμμύδια τριμμένα στον τρίφτη
• 8 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
• 1 ματσάκι άνηθο ή μάραθο ψιλοκομμένο
• ½ ματσάκι δυόσμο ή μαϊντανό ψιλοκομμένο
• 1 μερίδα "Σπιτικό" ζωμό λαχανικών Knorr
• 150 γρ.γαρίδες καθαρισμένες και ψιλοκομμένες
• 150 γρ.μύδια ψίχα ψιλοκομμένα
• 150 γρ.χταπόδι έτοιμο βρασμένο και ψιλοκομμένο
• 150 γρ.σουπιά έτοιμη βρασμένη και ψιλοκομμένη
• Χυμός από 2 λεμόνια
• Αλάτι - πιπέρι
• 700 ml βραστό νερό
Εκτέλεση:
1. Πλένουμε καλά και ζεματάμε τα κληματόφυλλα για 2-3 λεπτά, βουτώντας τα λίγα-λίγα σε νερό που βράζει, αν είναι φρέσκα. Μετά, τα αφήνουμε να στραγγίξουν καλά σε απορροφητικό χαρτί.
2. Ρίχνουμε σε ένα μπολ όλα τα υλικά της γέμισης, χωρίς το νερό, και το μισό ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά, μέχρι να ενωθούν τα υλικά.
3. Παίρνουμε ένα-ένα τα αμπελόφυλλα, βάζουμε στο κέντρο του καθενός από ένα κουταλάκι γέμισης και τυλίγουμε σε μικρά ρολά, χωρίς όμως να τα σφίξουμε πολύ.
4. Στρώνουμε τον πάτο μιας φαρδιάς κατσαρόλας με μερικά αμπελόφυλλα και αραδιάζουμε τα ντολμαδάκια στην κατσαρόλα σε 2 ή 3 στρώσεις το ένα πλάι στο άλλο.
5. Περιχύνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο επάνω από τις στρώσεις. Τοποθετούμε από πάνω ένα βρεγμένο λαδόχαρτο με μια τρύπα στη μέση του, στερεώνοντάς το με 2-3 κουτάλια, για να μη φύγει κατά τη διάρκεια του βρασμού. Ρίχνουμε τον Σπιτικό ζωμό λαχανικών και τον χυμό λεμονιού στο βραστό νερό, ανακατεύουμε και το προσθέτουμε στο φαγητό.
6. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε το φαγητό σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαλακώσει το ρύζι και τα ντολμαδάκια να μείνουν σχεδόν με το λάδι τους. Αν διαπιστώσετε ότι το ρύζι δεν έχει μαλακώσει, ρίχνουμε λίγο βραστό νερό ακόμη και συνεχίζουμε για λίγο το βράσιμο.